Mohammad Rasoulof Hakkındaki Tutuklama Kararı Tepki Çekti - ArtDog Istanbul

Mohammad Rasoulof Hakkındaki Tutuklama Kararı Tepki Çekti

/

70. Berlin Film Festivali’nde ‘Altın Ayı’ kazanan ‘Sheytan Vojud Nadarad’ (There Is No Evil) filminin İranlı yönetmeni Mohammad Rasoulof’un bir yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine çağrılması, Avrupa’nın önde gelen festivalleri ve sinema kurumlarının tepkisini çekti. Berlinale, Cannes Film Festivali ve Avrupa Film Akademisi, kararı protesto eden kurumlar arasında.

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, geçen yıl “ulusal güvenliği tehlikeye atmak” ve “İslam hükûmetine karşı propaganda yapmak” iddialarıyla İran Devrim Mahkemesi tarafından bir yıl hapis cezasına çarptırılmış, ayrıca pasaportuna el koyularak iki yıl seyahat yasağı getirilmişti.

Rasoulof, seyahat yasağı nedeniyle son filmi ‘Sheytan Vojud Nadarad’ın dünya prömiyerini yaptığı ve ödül aldığı 70. Berlin Film Festivali’ne katılamamıştı. Yönetmen, ödül törenine gönderdiği mesajda, ‘bu yasakların İran hükûmetinin tahammülsüzlüğünü ve despotluğunu gözler önüne serdiğini’ vurgulamıştı. Bu mesaj nedeniyle Rasoulof, bir kez daha İran hükûmetinin hedefine oturdu. Berlinale’den hemen sonra Rasoulof’un avukatı bir açıklama yayınlayarak müvekkilinin geçen yıl verilen bir yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine çağrıldığını duyurdu.

Rasoulof’un cezaevine çağrılması üzerine açıklama yapan Berlinale yönetimi, “Yönetmenin sanatsal çalışmaları nedeniyle cezalandırılmasının şok edici” olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “İran makâmlarının kararı gözden geçirmesini umuyoruz.”

Avrupa Film Akademisi, Cannes Film Festivali ve Avrupa Film Akademisi (EFA), Amsterdam Uluslararası Belgesel Festivali gibi diğer birçok kurum da Rasoulof ile dayanışma gösterdi ve tutuklama kakarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Kurumlar, Rasoulof aleyhindeki suçlamaların geri çekilmesini ve kendisine uygulanan seyahat yasağının derhal ve koşulsuz olarak kaldırılmasını talep etti.

Avrupa Film Akademisi Başkanı Alman film yapımcısı Wim Wenders, “Mohammad Rasoulof, bizim çok az bildiğimiz gerçekleri bize anlatmaya devam eden bir sanatçı. Toplumlar insan haklarını, özgürlüğü ve haysiyetini savunan onun gibi seslere ihtiyaç duyuyor” dedi.

 

Previous Story

‘Devlet Kendine Başka Bir Meşgale Bulsun’

Next Story

Birinci Helsinki Bienali: ‘The Same Sea’

0 0,00