Michelangelo İşini Satmak ya da 150 Kişiyi İşten Çıkarmak

//

Londra’da bulunan Royal Academy (Kraliyet Akademisi) pandemi dolayısıyla zor günler geçiren saant kuruluşlarından biri.  Akademi, diğer tüm sanat kurumları gibi, Covid-19 salgınından önce de mali açıdan sıkıntılar çekiyordu, ancak durumun gittikçe kötüleşmesiyle birlikte işten çıkarmalar gündeme gelmeye başladı.

Şimdi ise kurum içinden tepkili sesler yükseliyor: Çok sayıda kişinin işten çıkarılması yerine kurumun Michelangelo’nun “Taddei Tondo” adıyla bilinen mermer heykelini satması düşünmesi gerektiği” öne sürüldü.

515 Yaşında

515 yaşındaki heykel, sahibi Leydi Margeret Beaumont’un ölümünün ardından akademinin okullarındaki öğrencilere ilham kaynağı olması amacıyla 1829’da Londra galerisine verilmişti.

The Guardian, haberde İngiliz sanatçı John Constable’ın “Taddei Tondo”yu Royal Academy’de gördüğünde “var olan en güzel sanat eserlerinden biri” olarak nitelendirdiğine yer verdi.

Akademi’yi Finansal Sıkıntıdan Kurtarabilir

Kurumdan tanınmış bir isim bu hafta sonu Observer’a yaptığı açıklamada bu satışın daha önce de gündeme geldiğini belirtirken, eserin “çok değerli” olduğunu söyledi. “Pek çok işi ve Royal Academy’yi finansal sıkıntıdan kurtarabilir” diye konuştu.

Heykelin tam değeri bilinmemekle birlikte, 2017’de The Art Newspaper eserin satıldığı takdirde 100 milyon sterlinden fazla getirisi olacağını öne sürmüştü.

Ülkede Kalan Tek Heykel

Öte yandan bu değerli işin prestij söz konusu olduğunda önemi büyük. Aynı zamanda heykel, İtalyan sanatçı Michelangelo tarafından yapılan, ülkede kalan tek heykel olma özelliğini taşıyor.

Eser “Taddei Tondo” takma adıyla bilinse de asıl ismi “The Virgin and Child with the Infant St John”.  Zengin bir kumaş tüccari olan Taddei Tondo tarafından yaptırılan eserin, 16. yüzyılın başında, sanatçının Floransa’da ilk kez kaldığı esnada yapıldığına inanılıyor. Rönesans terimi olan “tondo” ise dairesel şekil anlamına geliyor.

İlginizi çekebilir:  Filmlerini Floyd'a Adadı: Eğer Sen Büyük Ağaçsan Bizler De Küçük Baltayız

Cüretkar Bir Kurtarma Girişimi

Akademi bünyesinde bu kurtarma girişimini destekleyenler özel bir toplantı için çağrıda bulunsa da fikir, başkanları Rebecca Salter ve diğer pek çok yöneticinin itirazıyla karşılaştı. The Guardian’da yer alan habere göre “Bu kadar ünlü bir eserin satışı fikrini “korkunç” olarak değerlendirildi.

Royal Academy’den bir sözcü, hafta sonu yaptığı açıklamada kurumun “koleksiyonundaki herhangi bir eseri satmayı planlamadığını” söyledi. Olağanüstü sanat eserlerini koruma ayrıcalığına ve sorumluluğuna sahip
olduklarını belirtirken “Hem şu anki hem de gelecek nesiller için kalıcı koleksiyonumuzu korumak bizim görevimizdir” diye ekledi.

Destek Paketinden Yardım Bekliyor

Geçtiğimiz hafta The Guardian, Academy’nin fonlarındaki dengesizliğin ciddi bir tehlike oluşturduğunu
yazmış, kurum tarafından çalışanlara yıllık maliyetlerin 8 milyon sterlin azaltılması gerektiğin açıklandığını duyurmuştu. Bu durumda ise çalışanların yarıya yakını, yaklaşık 150 kişi, işten çıkarmayla karşı karşıya.

Bağımsız bir kuruluş olan Royal Academy’nin geliri bilet ve mağaza satışlarına, üyelik ücretlerine, sponsorluk ve bağışlara dayanıyor. Kurum şimdiyse, hükümetin 1.57 milyar sterlinlik acil destek paketi kapsamında destek almayı umuyor.

 

Kaynak: The Guardian

Yazar: Vanessa Thorpe

Tarih: 20.09.2020

Orijinal Başlık: Royal Academy’s Cruel Dilemma: Sell a Michelangelo or Lose 150 Jobs

Previous Story

Arkeologlardan Yeni Keşif: “Kutsal Kase” Bulunuyor Mu?

Next Story

Tartışma Yaratan “Muz” Guggenheim Müzesi’nde

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights