Meşher’de İstanbul'un Evveli ve Ahiri - ArtDog Istanbul
Max Rabes (1868-1944), Kayzer II. Wilhelm'in 1898'de İstanbul'u ziyaretinde SYM Hohenzollern II Dolmabahçe Sarayı önlerinde,1898

Meşher’de İstanbul’un Evveli ve Ahiri

Meşher, "Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar" sergisi kapsamında “Çağrışımlar” paneli düzenliyor. 5 Ocak'taki panelde konuşmacılar arasında Gülsün Karamustafa, Latife Tekin, Dikmen Gürün, Murat Belge ve Zeynep Çelik gibi isimler var.

İstiklal Caddesi’nde yer alan disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, yeni yıla, “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” sergisi kapsamında düzenlenecek bir panelle giriyor. İstanbul’a bugünden ve farklı disiplinlerden bir bakış sunmayı amaçlayan “Çağrışımlar” isimli panelde, tarih, fotoğraf, sahne sanatları, edebiyat, müzik ve görsel sanatlar alanlarından konularında uzman ve tanınmış isimler, serginin kendilerinde bıraktığı çağrışımları paylaşacaklar. Panel, 5 Ocak 2024’te Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Oditoryumu’nda.

“Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” sergisinden ilhamla kişisel çağrışımlarını paylaşacağı panel, iki oturumlu. Açılış konuşmasını Meşher Direktörü Nilüfer H. Konuk’un yapacağı panelin birinci oturumu, Göz Alabildiğine İstanbulun küratörlerinden Şeyda Çetin’in moderasyonunda düzenlenecek. Bu oturumda, Latife Tekin “İstanbul Üstüne İstanbul Kuranlar”, Murat Germen “Bakma, Görme ve Aktarma Biçimleri: İstanbul’un Evveli ve Ahiri”, Dikmen Gürün ise “Beyoğlu’nda Seyir Hâli” başlıklı konuşmalar yapacak.

İkinci oturum moderasyonunu ise serginin küratörlerinden Ebru Esra Satıcı üstlenecek. Oturumda Cem Behar “Şehrin Ortak ‘Sound’u”nu, Murat Belge “Batı’dan Bakışla İstanbul”u, Gülsün Karamustafa ise “Sosyal Medyada ‘Paylaşılan’ Eski İstanbul”u anlatacak. Panelin kapanış konuşmasını ise sergi çalışmalarına sergiyle aynı ismi taşıyan “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” kataloğu için kaleme aldığı “Biz ki İstanbul şehriyiz, güzelizdir” başlıklı makalesiyle katkı sağlayan Prof. Dr. Zeynep Çelik yapacak. Her iki oturumda da konuşmacıların kısa sunumlarının ardından soru-cevap bölümüyle devam edecek.

Meşher Direktörü Nilüfer H. Konuk, panele ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar, bir kısmı ilk defa İstanbul’da sergilenen panoramik ve geniş açılı şehir temsillerini içeren gravürlerden nadir kitaplara, yağlıboya tablolardan fotoğraflara 100’ün üzerinde eseri izleyiciyle buluşturuyor. Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan nadide eserlerden oluşan sergi, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehre merak duyan Batılılar tarafından üretilmiş eserlerin bir araya geldiği bu seçki, şehrin zengin bir görsel kaydını oluşturuyor. Sergi kapsamında, izleyiciyi İstanbul temsillerinin çeşitliliğini, tasvirlerin farklılığını incelemeye davet eden sergiye paralel bir panel programı hazırladık. Sergi çalışmalarına katalog için kaleme aldığı bir makaleyle katkı sağlayan Prof. Dr. Zeynep Çelik ve ekibimizle birlikte, her biri kendi alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katılacağı programın içeriğini tasarladık. Konuşmacıların sergiden ilhamla zihinlerinde gezinen düşünceleri, sergiye ve İstanbul’a dair kendi çağrışımlarını sunacakları bir etkinlik bizi bekliyor.”

*Kontenjan sınırı olan panele katılım ve detaylı bilgi için kayit@mesher.org adresine mail atmak yeterli.

Previous Story

Bige Örer ve İKSV Yolları Ayırdı

Next Story

2023’ün Arkeolojik Keşifleri

0 0,00