"Mardin'in Ovası Bizi Uzaklara Götürecek" - ArtDog Istanbul

“Mardin’in Ovası Bizi Uzaklara Götürecek”

Mardin Bienali küratörü Ali Akay, “Mardin’in rüzgarı ve havası, kavramsal çerçevede ilk aklıma gelenler. Şehrin yerelliği, mimarisi, dokusu, merdivenleri, labirentimsi hali. Karşımızdaki ova tüm zorlukları ortadan kaldırıyor bizi uzaklara hatta geleceğe götürüyor" dedi.

/

Mardin’i çağdaş sanatın merkezlerinden birine dönüştürmek, bölgeye sanatın dili üzerinden yeni yaklaşımlar, kazanımlar sağlamak amacıyla düzenlenen Mardin Bienali’nin 6. Edisyonu başladı. 14 yıllık geçmişi boyunca sanatçılara, sanatseverlere, sanat profesyonellerine, çağdaş sanat aracılığıyla, buluşma alanı yaratan bienal Mardin Sinema Derneği’nin ev sahipliğinde yapılıyor. Bienalin, direktörlüğünü Döne Otyam ve Hakan Irmak üstleniyor. Bu yıl Hitay Vakfı ana sponsorluğunda yapılan Bienal, 10 Haziran’a kadar açık kalacak. Mardin Bienali’nin Ali Akay küratörlüğündeki 6. Edisyonu  “Daha Uzaklara” başlığı ile başladı.

Alman Karargahı’nda konuşan Ali Akay, “Mardin’in rüzgarı ve havası, bienalin kavramsal çerçevesini düşündüğümde ilk aklıma gelen ögeler. Bunların yanı sıra şehrin yerelliği, mimarisi, dokusu, merdivenleri, labirentimsi hali… Fakat  karşımızdaki ovaya baktığımız zaman tüm zorluklar ortadan kalkıyor diye düşünüyorum. Bu ovanın varlığı bizi, uzağa doğru, bakmaya doğru, ufuk çizgisine doğru götürüyor. Bizi Mezopotamya’nın en uzun noktasına doğru çekerken, aynı zamanda geleceğe doğru da taşıyabiliyor,” dedi.

“Coğrafyanın insanlardan canlılardan daha uzun bir canlılığı ve dirimselliği var. Bu bakımdan bu dirimsellik tarihi ve coğrafi olarak da düşünebilir,” diyen Akay konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu bienalin önemli noktalarından biri öznelliği insani bir öznellik değil, rüzgarın doğanın öznelliği. Çünkü zaten hepimizin bildiği bir durum var: Ekosistemin dünyada batmaya başladığı, buzulların eridiği, suların yükseldiği bir Atlantis gibi, bir gün belki de deniz kenarında olan yerlerin coğrafyadan yok olabileceği bir ortam içinde Mardin, bu coğrafyasıyla sanıyorum tarihinin en uzak noktalarına gittiği kadar kalmaya devam edecek.”

Akay’ın konuşmasının ardından Murat ve Esma Ertel’in performansı gerçekleşti.

Sanatsal, Siyasi ve Sosyolojik Sorunlar

“Daha Uzaklara” başlığı altında günümüzde yaşamakta olduğumuz tüm sanatsal, siyasi ve sosyolojik sorunların ötesine nasıl geçebileceğimiz hakkında sorular soran 6. Mardin Bienali, sanatsal açıdan gözlemleme, düşünme ve yaratma önerisi olarak bu sorunlar üzerinde duruyor ve cevaplar arıyor. Bienal, “Bizim özgürlüklerimize set koyan yoğunlaşmaların bizi sarmalayan yapısından çıkma ihtimallerini bulmak ve toplumların küreselleşmiş geçmişine bakmak üzere nereye doğru bakışımızı çevirebiliriz? Doğaya, kültüre (antroposen ve kapitalosen), bitkilere, hayvanlara ve başka insanlara, etnisitelere, milletlere, sınıflara, bölgelere post-kolonyal ve feminist, kesişimsel, de-kolonyal yapıbozum bağlamında ırkçılığa karşı mücadeleyi nasıl birlikte var olma haline çevirebiliriz? Hiçbirini yadsımadan ve sürekli bir şekilde bunlarla mücadeleyi sürdürerek bu sorunların üzerinden, nasıl bıkmadan ve mücadeleyi bırakmadan geçerek, bunları aşabiliriz ve daha ‘uzakları’ hayal etmeyi öngörebiliriz? Bugün toplumlardaki aile ilişkileri ve teknolojik değişim ve dönüşümleri nasıl örgütleyebiliriz?  Özellikle dünyasal güncel durumdan nasıl çıkabiliriz ve canlılar arasında ‘müzakereci bir demokrasiyi’ (insani olduğu kadar diğer canlıları da bir “Şeylerin Parlamentosu” fikrinde) nasıl iletişime sokabiliriz?” sorularını soruyor.

Bienal bu yıl  mekan olarak, Alman Karargahı, Tasarım Vakfı Galeri, Develi Han, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Tasarım  Vakfı Meydan Galeri, Dabakoğlu Evi, Kervansaray ve Marangozlar Kahvesi’ni kullanıyor. Bienal, günümüz dünyasının can alıcı sorularına ve sorunlarına çağdaş sanatın diliyle yeni yaklaşımlar, yorumlar getiriyor.

6. Edisyonda Yer Alan Sanatçılar

10 Haziran’a kadar süren bienal, Fransa, İtalya, Fas, ABD, Arjantin, Hollanda, İngiltere, Brezilya, Almanya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden sanatçıların çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor. Bienalde bu yıl eserleriyle yer alan sanatçılar ise şöyle:

İlginizi çekebilir:  Decollage Art Space'ten Yeni Sergi

Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Allan Sekula, Aslı Çavuşoğlu, Ayşe Erkmen, Bouchra Khalili,  Brice Dellsperger, Bruno Serralongu, Büke Uras, Cevdet Erek, Claire Fontaine Kolektifi, Claude Closky, Erik Bullot, Esma Ertel  ve Murat Ertel, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol, İnci Eviner, İnci Furni, İrem Günaydın, Laurent Grasso, Le Peuple Qui Manque Kolektifi, Liam Gillick, M/M (Michael Amzalag ve Mathias Augustyniak), Michele Ciacciofera, Mika Rottenberg, Nasan Tur, Nil Yalter, Özlem Altın, Rafael Lain – Angela Detanico,  Sarkis,  Serkan Özkaya, Seza Paker,  Tarek Atoui, Ugo Rondinone, Thierry Kuntzel, Ulay (Frank Uwe Laysiepen), Victor Burgin, Yıldız Moran ve Yüksel Arslan

6. Mardin Bienali’nde, sanat dünyasından aktörlerin veya kurumların sergi yapmaya davet edildiği; davet edilenin de başka sanatçıları davet ettiği, her anlamda misafir hukukuyla ilerleyen bir çalışma olan “Davet Edilen / Invited” kapsamında genel koordinatörlüğünü Ebru Nalan Sülün’ün yaptığı, Ahmet Rüstem Ekici & Hakan Sorar, Cansu Sönmez, Mehmet Çimen’in eserlerinin yer aldığı “Müşterek” sergisi görülebiliyor.

Bienal Programı

Bieal bu yıl sergilerin yanı sıra düzenlenen yan etkinliklerle pek çok sanatçı, yazar ve filozofu ağırlıyor.

Mardin’i çağdaş sanatın merkezlerinden birine dönüştürmek, bölgeye sanatın dili üzerinden yeni yaklaşımlar, kazanımlar sağlamak amacıyla düzenlenen Mardin Bienali’nin 6. Edisyonu başladı.  14 yıllık geçmişi boyunca sanatçılara, sanatseverlere, sanat profesyonellerine, çağdaş sanat aracılığıyla, buluşma alanı yaratan bienal Mardin Sinema Derneği’nin ev sahipliğinde yapılıyor. Bienalin, direktörlüğünü Döne Otyam ve Hakan Irmak üstleniyor. Bu yıl Hitay Vakfı ana sponsorluğunda yapılan Bienal, 10 Haziran’a kadar açık kalacak.

ArtDog Istanbul 22. Sayı150,00Mayıs – Haziran 2024

6. MARDİN BİENALİ “GELECEĞE” Sayısı

ArtDog Istanbul basılı dergi satış noktalarını görmek için tıklayın.

Kapak Görseli: Halil Altındere, “Star Wars: Mardin,” 2024, 3D animasyonlu video, 3D Generalist: Utku Turan
PİLOT Galeri’nin izniyle

Başarılı

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Performans ve Anlatı : Cevdet Erek ‘Derisiz Defler’
Yer: Develihan Saat: 14:30
Performans: Guguou Güneş Terkol & Güçlü Öztekin
Yer: Alman Karargahı Saat:16:30

Invited Açılış: Müşterek / Unified

Genel Koordinatör: Ebru Nalan Sülün
Sanatçılar: Ahmet Rüstem Ekici & Hakan Sorar | Cansu Sönmez  | Mehmet Çimen
Yer: ExitKolektif  Saat: 17:30

12 Mayıs 2024 Pazar

Konferanslar:
Yer: Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Saat: 15:00 – 18:00
Pierre Montebello ’Sanat ve Kozmoz’’
David Lapoujade ‘’Yaratı Halindeki Dünya Geri Dönüş’’
Eric Alliez ‘’Duchamp Kuir’’

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Konferanslar:
Yer: Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Saat:15:00 – 18:00
Victor Burgin ‘’Adaptasyon: Yapay Zeka Çağında Sanat’’
Bernard Blistene ‘’Kamusal Müze Deneyimleri’’
Nilüfer Göle ‘’Meydana Çıkmak, Medeniyet Yaratma’’

Uluslararası Mardin Bienali, ilk kez düzenlendiği 2010 yılından bu yana hem gerçekleştiği coğrafyada hem de küresel ölçekte önemli etkinlikler arasında.

Previous Story

“Arnolfini’nin Evlenmesi” Yeni Çerçevesiyle Nasıl?

Next Story

Ben Beyinsiz Bir Aptalım

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.