Bu yıl 17 yaşına giren CI 17-18 ön izleme tarihlerinin ardından genel 22 Eylül’e kadar Haliç’te yer alan Tersane İstanbul’da görülebilecek. 558 sanatçının 1.476 eserine ev sahipliği yapacak olan fuar süresince LG OLED ART deneyim alanında Koreli ünlü sanatçı Kim Whanki’nin Universe eserinin NFT versiyonu gösteriyor.
Güney Kore’nin En Pahalı Eseri NFT Olarak Sergilenecek
17. CI’da LG OLED ART deneyim alanında sergilenmekte olan video eser, Kore’de soyut resmin öncülerinden biri olarak kabul edilen Kim Whanki’nin 1970’lerde New York’ta tamamladığı “5-IV-71#200 Universe” adlı eserinin temel alınarak üretildiği ilk NFT çalışma olma özelliğini taşıyor. Yaşamı boyunca 3.000’e yakın eser üreten Kim Whanki, çalışmalarında Doğu’nun geleneksel sanat ruhununu Batı üslubuyla modernize ederken soyutlama yönetimini odak noktası olarak belirlemişti. Universe, Whanki’nin eserleri arasında başyapıt olarak tanımlanıyor.
Orijinal eser, Kasım 2019’da Hong Kong’daki Christie’s Evening Sale etkinliğinde yaklaşık 11 milyon dolara satılmış ve Kore sanat tarihinde 10 milyon doları aşan ilk eser olarak kayıtlara geçmişti. Whanki Vakfı’nın izniyle üretilen NFT versiyonunda ekranı bir girdap şeklinde dolduran yaklaşık 100.000 nokta, dijital çalışma aracılığıyla dönme ekseni etrafında yavaşça hareket ederek, orijinal sanat eserinin renkli spektrumunu ve sonsuz derinliğini sunuyor.
LG OLED ART
LGOLEDART hem Türkiye’de hem dünyada sanatı ve sanatçıları destekliyor LG OLED, sergileri yıllık olarak LGOLEDART ekibi ile planlıyor. Sanatçı seçimleri yine LGOLEDART ekipleri tarafından eser gönderen sanatçılar arasından yapılıyor. Sanatçıların başvuru için https://lgoledart.com/contact linkine tıklamaları yeterli oluyor.
2020 yılından bu yana, uluslararası bir çok sergide yer alan LG OLED, 2020’de BVLGARI Colors, 2021 yılında Seul’da LUX, Londra’da Reinterpreted Time, Frieze London, 2022 yılında NewYork’ta Frieze 2022, Luxemburg’da Deary Steel, Milano’da A Life Extraordinary, New York’ta Young Collectors Council Party, İsviçre’de Anish Kapoor X LG OLED R, Seul’de Frieze Seul gibi etkinliklerde, eserlerin “mükemmel” şekilde sergilenebilmesi ve gerçek renk ve duyguyu ziyaretçilere aktarabilmesi için kullanıldı.
LG OLED TV kendinden aydınlatmalı milyonlarca pikselin sayesinde üstün bir görüntü kalitesine ulaşabiliyor. Son dönemlerde giderek artan bir ivmeyle yaratıcı endüstrilerde çalışanlar ve sanatçılar görüntü kalitesi nedeniyle LG OLED’i tercih ediyor. Kusursuz siyahlar ve sonsuz kontrastla tamamlanan canlı, doğru renk reprodüksiyonu ile sanatçıların vizyonunun özünü yakalama becerisi sayesinde LG OLED nihai dijital tuval haline geliyor.
Anish Kapoor’un eserlerini sergilemek için LG OLED TV’yi tercih ettiği biliniyor. Haziran ayında gerçekleşen Art Basel’da Kapoor deneyimsel dijital sanat türündeki işlerini LG’nin dünyanın ilk kıvrılabilir tasarıma sahip olan ekranında sergilemişti. LG, Nisan 2022’de de Venedik’teki Accademia Gallery’deki büyük sergisi için de Anish Kapoor ile işbirliği yapmıştı.
* LG’nin kendinden aydınlatmalı OLED piksel teknolojisi neredeyse “kusursuz” renkler sunuyor, bu nedenle dijital sanat eserlerini LG Oled ekranlarında görmek ziyaretçilere bir deneyim vaat ediyor.