Legodan Heykeller

//

Sean Kenney birçoğumuzun çocukluğunun unutulmaz oyuncağı Legolarla 15 yıldır çalışıyor.

En son projesi “Nature Connects: Art with Lego Bricks” (Sanat Birleştirir: Lego Taşları ile Sanat) şu ana kadarki en büyük projesi. Şu an ABD’de Denver Hayvanat Bahçesi ve Davie Flamingo bahçeleri dahil olmak üzere çeşitli hayvanat bahçelerinde sergilenen işlerini 2012 yılında yapmaya başlayan sanatçı çeşitli hayvanları gerçek ya da daha büyük boyutları ile tasarlıyor.

Rutgers Üniversitesinde okuduktan sonra grafik tasarımcı olarak çalışmaya başlayan sanatçı çocukken tam bir lego tutkunuymuş. Kariyerinin ilk adımlarından itibaren Lego işlerinin bir parçası olmuş.

New York’ta yaşadığı bu sürede çevresindeki gökdelenler onun en büyük ilham kaynağıymış, Empire State Binası gibi ikonik mimari eserleri Lego’dan yaparak hobisini ilerletmiş. Lego’dan heykellere büyüyen ilgisi Iowa’daki bir botanik bahçesinden bir sipariş alması ile gerçek bir işe dönüşmüş. Bu proje için yaptığı heykellerin çektiği ilgi ve adının duyulmasıyla çeşitli hayvanat bahçeleri ile çalışmaya başlamış.

 

Legolardan aslan, kutup ayısı, tavus kuşu ve kelebekler dahil olmak üzere 150 hayvanın heykelini yapan sanatçı “Lego ile çalışmanın en büyük zorluğu hayvanların yumuşak özelliklerini heykellerde yansıtabilmek. Yüzlere donuk olmayan bir ifade vermek de bir o kadar zor!” diyor.

Sanatçının işleri ile en gurur duyduğu günlerden biri hayvanat bahçesinde Lego bir kaplan ile karşılaşan bir ziyaretçinin onnu gerçek zannetmesi olmuş.

 

Kenney heykelleri önce bir eskiz olarak çiziyor, ardından ekibiyle birlikte onların dijital ortamda üç boyutlu modellerini çıkarıyor. Kenney ve ekibi hayvanları daha iyi tanımak için genelde internet üzerinden araştırma yapıyor. Bu modeller heykelin yapım aşamasında rehber oluyorlar. Önce bir prototip ile başlayan çalışmanın bitmesi birkaç ay sürebiliyor. Kenney bazı projelerin 9 ay sürdüğünden bahsediyor. Her Lego taşı yapıştırıcı ile sabitleniyor. Şu ana kadarki en detaylı çalışmalardan biri olan aslanı yapmak tam 474 saat almış ve 48.248 Lego taşı kullanılmış.

İlginizi çekebilir:  Nick Cave’in Şeytanları

Kenney ve takımının kullandığı Lego taşları hepimizin alabildiği, orijinal taşlar. Lego’nun onlar için özel taşlar üretmediğini belirtiyor.

Alanında uzman olan sanatçı bu yeteneğini tehlike altında olan hayvanlara dikkat çekmek için kullanıyor. Daha önce Dodo kuşu gibi nesli tükenmiş veya Sibirya Kaplanı gibi nesli tükenmekte hayvanların heykellerini yapan sanatçının “Deforestation” (Çölleşme) adlı çalışması Tayvan’ın ünlü Formosan Leoparını odağına almıştı. (Formosan Leoparlarının doğal yaşam alanları yok ediliyor ve nesillerinin tükendiğine inanıyor, en son leopar 2018 yılında görülmüştü.)

“Defrostation” adlı sergi şu an Michigan Grand Rapids Müzesi’nde sergileniyor.

Sanatçının son dönem işleri Covid-19 önlemlerine uygun olarak açılan San Antonio arabalı hayvanat bahçesinde sergileniyor. Ziyaretçilerin kendi arabaları ile turladığı hayvanat bahçesinde Kenney’nin otuzdan fazla heykeli bulunuyor. San Antonio Hayvanat Bahçesi yöneticisi Hope Roth her yıl ziyaretçilerin deneyimini daha keyifli yapacak bir sergi planlamaya çalıştıklarını söylüyor.

Covid-19 seyahatlere yasaklar getirmiş, hayatı yavaşlatmış olsa da Kenney’i durdurmuş gibi gözükmüyor. Sanatçı 2021 yılı için neon renklerde ve desenlerde tavşanlar, lava lambalarına benzeyen ağaçlardan oluşan “Nature POP” adlı bir sergi üzerinde çalışıyor.

Previous Story

Venedik Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

Next Story

British Museum’un En Yenileri: Hokusai Çizimleri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.