Küresel Isınma Arkeolojiyi Tehdit Ediyor - ArtDog Istanbul
Photo by Sam Moghadam Khamseh on Unsplash

Küresel Isınma Arkeolojiyi Tehdit Ediyor

//
İngiltere’nin prestijli üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi’nin Antiquities adlı yayınında yer alan yeni makaleler, iklim değişikliğinin arkeolojik alanları tehdit ettiğine dikkat çekti. Artan fırtınalar, okyanusların yükselmesi, kıyı erozyonları, mikrobiyal bozulma ve küresel ısınma nedeniyle buzulların erimesi arkeolojik alanların zarar görmesine sebep oluyor.

İklim Değişikliği

Uzmanlar, okyanuslar, buzullar ve sulak alanlar gibi antik kalıntıların en iyi korunduğu yerlerin büyük risk altında olduğunu ve bu bölgelerin korunması adına çalışma yapılmadığını ifade etti.
Photo by Riccardo, Pexels

Antiquity’de yayımlanan “Climate change and the loss of archaeological sites and landscapes: a global perspective” (İklim değişikliği ve arkeolojik alanların kaybı: Küresel perspektif) adlı makalenin de yazarı olan National Museum of Denmark’dan araştırmacı Jørgen Hollesen; “İklim değişikliği hızlanıyor, mevcut riskleri artırıyor ve sonuçları küresel arkeolojik kayıtlar için yıkıcı olabilecek yeni riskler yaratıyor” dedi.

“Riskleri Artırıyor, Yeni Riskler Yaratıyor”

The Art Newspaper’ın haberine göre Hollesen, arkeolojik alanların bilim insanları onlar üzerinde yeterince çalışma yürütemeden yok olabileceklerine dikkat çekti.

İlginizi çekebilir:  Guggenheim Abu Dabi’nin Açılışı 2026’da

Batık gemiler gibi su altı kalıntıları artan sıcaklıkların neden olduğu ekstrem hava şartlarından etkilenirken, kıyılardaki arkeolojik alanlar ise erozyon riskiyle karşı karşıya. Dağlık bölgelerdeki buz parçalarının ve buzulların erimesi ise donmuş fosiller vb. pek çok keşfin gerçekleştirilmesini imkansız kılacak.

Photo: LiveWildPhotos

Yine İngiltere’deki Lincoln Üniversitesi’nden Cathy Daly ve ekibinin yayımladığı Climate change adaptation policy and planning for cultural heritage in low- and middle- income countries” (İklim değişikliği adaptasyon politikası ve düşük ve orta gelirli ülkelerin kültürel miras planlaması) adlı makalede, 30 ülke araştırıldı. 30 ülkenin 17sinin planları arasına miras ve arkeolojiyi aldığı, ancak sadece 3 tanesinin bu alandaki spesifik adımlara yer verdiği ortaya çıktı.

Previous Story

“Small Thing in Silence” Ka’da

Next Story

Yalnızlık Çağı Vol.I

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.