Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen tanıtım toplantısına 2024 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin programıyla ilgili ayrıntıları paylaştı. 16 şehirde düzenlenecek festivalde bu yıl 40 bin sanatçı ve 600 mekânda 6 bin etkinlik gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek festival programı 13 Nisan’da Adana’daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayacak. Sekiz aya yayılacak 2024 Türkiye Kültür Yolu Festivali, 10 Kasım’da Antalya’da sona erecek.
Festivalin Yıldızı Picasso
Kültür ve Turizm Bakanı Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla, ünlü ressamın 80’den fazla orijinal eserinin yer aldığı serginin üç ay boyunca farklı şehirlerde sanatseverlerin beğenisine sunulacağını söyledi. Bakan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yıl festivalimizin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso olacak. 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında yer alan Picasso’nun 50. ölüm yıldönümü sebebiyle 2023’te Avrupa ve Amerika’da 50 farklı sergi düzenlenmişti. 2024 Kültür Yolu festivali kapsamında 80’den fazla orijinal eserin yer aldığı etkileyici bir Picasso sergisin ağırlayacak ve üç ay boyunca farklı şehirlerimizde sanatseverlerle buluşturarak eşsiz bir deneyim yaşatacağız. Misafir edeceğimiz diğer bir usta Sebastiao Salgado. Belgesel fotoğrafçılığı ve foto muhabirliğinin büyük ismi doğaya bir saygı duruşu niteliğindeki Genesis projesi ile Tophâne-i Âmire’nin ihtişamlı ortamında aç ay boyunca hepimizi büyüleyecek.”
Bakan Ersoy, izleyiciyle buluşacak Frida Kahlo sergisinin de festival program iddialı sergilerinden biri olduğunu belirtti. Festival programında Güvenç Özel ve Refik Anadol eserleri ve yapay zekâ algoritması kullanarak üretilen “Atatürk Kültür Yolunda” dijital yerleştirmesiyle, “Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarından kareler verirdi?” sorusuna yanıt veren dijital bir sergi de yer alacak.
Festivale konuk olacak topluluklarla sanatçılara da değinen Ersoy, “Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle hem görsel sanatlar hem de sahne sanatları alanlarında iş birlikleri gerçekleştirmekteyiz. Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları ve daha birçok uluslararası sürpriz ekibi ve orkestrayı sahnelerimizde ağırlayacağız. Caz müziğinin en büyük isimlerinden, Grammy ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile sanatseverlere dinletiler sunacak. Başta CSO olmak üzere, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüze bağlı orkestralarımız ile koro ve topluluklarımız, sanatın evrensel dilini müzik ve dansla sahneye taşıyacak,” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, festivalin bu yıl yeni logoyla tanıtılacağını da belirtti. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yeni logosu 7 farklı renk içeriyor.
Festival Programı
13-21 Nisan Adana
25 Mayıs-2 Haziran Şanlıurfa
1-9 Haziran Bursa
8-16 Haziran Samsun
22-30 Haziran Trabzon
29 Haziran-7 Temmuz Van
3-11 Ağustos Nevşehir
17-25 Ağustos Erzurum
31 Ağustos-8 Eylül Çanakkale
14-22 Eylül Gaziantep
21 – 29 Eylül Ankara
21 – 29 Eylül Konya
28 Eylül-6 Ekim İstanbul
12-20 Ekim Diyarbakır
26 Ekim-3 Kasım İzmir
2-10 Kasım Antalya