Kültür Sanata Bağışlar Azalıyor - ArtDog Istanbul

Kültür Sanata Bağışlar Azalıyor

//

Sanat projelerinin fon bulması 2020 yılından önce de var olan bir sorundu, fakat pandemi daha sürdürülebilir bir gelecek için yeni modeller geliştirmenin şart olduğunu açıkça ortaya koydu. Artnet’in haberine göre ise yeni nesil bağışçılar sanatın daha iyi bir dünya yaratmadaki gücü konusunda şüpheci.

Tüm dünyada sanat etkinliklerini sekteye uğratan pandemi sanat alanına yapılan bağışları da azalttı. Dünya büyük bir sağlık kriziyle boğuşurken bağışçıların öncelikleri değişti. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre (philantrophynewsdigest.org) Amerikalıların üçte birinden fazlası 2021 yılında yapacakları bağışın miktarını azaltmayı veya hiç bağış yapmamayı düşündüklerini açıkladı. Bu bağışçıların destek olmayı düşündükleri alanlar arasında sanat ilk 7 sırada bile yer almıyor.

Sanata Yapılan Bağış Git Gide Azalıyor

ABD merkezli Arts Funders Forum – AFF (Sanat Fonu Sağlayıcıları Forumu) yeni jenerasyon bağışçıların sanat alanına gittikçe daha az bağış yaptıkları konusunda uyarıda bulundu. Artnet News’ta konuyla ilgili bir makale kaleme alan AFF Direktörü Melissa Cowley Wolf, kültürel organizasyonların hayatta kalabilmeleri için bağışçıların sanat alanına yeniden kazandırılmasının yollarını anlattı. İşte Cowley’nin açıklamalarıyla, toplumun hayat damarlarından biri olan sanatın daha fazla desteklenmesi için yapılması gerekenler…

Küresel Krizleri Çözmedeki Rolü Anlatılmalı

Sanatın küresel krizleri çözmedeki rolünün daha iyi açıklanması gerekiyor. Cowley, toplumu ileriye taşımada büyük rolü olan sanatın güçlü bir finansal desteğe ihtiyaç duyduğunun anlatılmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Burada sanatçıların kendilerini küresel ilerleme için önemli girişimciler olarak görmeleri gerekiyor. Bu şekilde bağışçılar da kendilerini etkili yatırımcılar olarak görebilecek.

İlginizi çekebilir:  Hayatımıza ışık tutan çizgiler

Geniş Kitleler İçin Erişilebilir Hale Getirilmeli

Öte yandan sanata yapılan bağışların artırılması isteniyorsa sanatı geniş kitleler için daha erişilebilir hale getirmenin zorunlu olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca gelişen dünyada en önemli sektör haline gelen teknoloji sektörünün de sanatla daha çok iç içe olması gerekiyor. Bu şekilde sanat da daha geniş kitlelere ulaşabilecek.

Bağış Modelleri Yenilenmeli

Sanat alanına yapılan bağışların artması için bağış modellerinin de yenilenmesi gerekiyor. Bağışçıların sadece finansal destek değil gayrimenkul ve entelektüel sermaye gibi konularda da sanat alanına destek olabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Burada sanat topluluklarına düşen görev, ihtiyaçlarını daha iyi anlatmaları…

Sanata Yatırım Eğitim, Sağlık, Çevre ve Eşitliğe Yatırım Demek

Sanatın dünyanın politik ve sosyal gelişimindeki etkisinin daha iyi anlatılması gerekiyor. Yeni jenerasyon bağışçılar küresel sorunlara çare bulmaya destek olmak istiyor. Milenyum ve Z kuşağı temel değerleri hakkında konuşan kuruluşlarla etkileşimde olmayı tercih ediyor. Sosyal adalet, eşitlik ve çeşitliliğe önem veriyor.

Özet olarak sanatın dünyadaki en büyük problemleri çözmedeki rolünü ve sanata yatırım yapmanın aslında eğitim, sağlık, çevre, eşitlik ve sosyal adaletin gelişimine yatırım yapmak olduğunu anlatmak gerekiyor.

Previous Story

Nasıra’daki Ev Hz. İsa’nın Mı?

Next Story

“Doktor” Artık Ejderha Uçuracak

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.