KPM kerem piker mimarlık 12. Sao Paulo Mimarlık Bienali’nde - ArtDog Istanbul
default

KPM kerem piker mimarlık 12. Sao Paulo Mimarlık Bienali’nde

KPM kerem piker mimarlık tarafından, fotoğraf sanatçısı Emre Dörter’in ve mimar Ekin Erar’ın iş birliği ile hazırlanan IPL (Informal Parking Lots of İstanbul) araştırma projesi, geçtiğimiz hafta açılan ve 9 Aralık tarihine kadar devam edecek olan 12. Sao Paulo Mimarlık Bienali’nde sergilenecek 50 proje arasında yer alıyor. Proje, dünyanın en önemli mimarlık bienalleri arasında sayılan Sao Paulo’ya Türkiye’den davet edilen ilk proje olma özelliği taşıyor. PM kerem piker mimarlık IPL çalışma grubu Alev Işık, Baran Aybars, Behice Özer, Berk Hot, Bilge Ay, Duygu Bingül Aydın, Kerem Piker, Miray Türkoğlu, Öykü Şimşek ve Sinem Burhan’dan oluşuyor.

Otoparkların gündelik hayatın ürettiği birer altyapı projesine dönüşmesinden hareketle, İstanbul’da otoparkların mimari bir tasarım problemi olduğunu vurgulayan KPM Mimarlık’ın kurucusu Kerem Piker, proje ile ilgili şunları dile getiriyor; “Mekanik çözümlerin pahalı altyapı sistemleri, tarihi kentlerde yıkmadan yapmayı mümkün bırakmayacak kadar zorlayıcı bir otopark planlama politiğine yol açıyor. Kent, özellikle de tarihi kent, içerisinde otopark barındıracak şişmanlıkta boşluklara sahip olmayacak kadar değerli; bir başka deyişle otoparkın mekân ekonomisi bu kez kentin mekânsal ekonomisine yenik düşüyor. İstanbul’da gündelik hayat, irrasyonelin rasyonelleştirilebilmesi diyebileceğimiz özgün çözümleri üretmek konusunda son derece mahir. Salt iki ‘vale’ ile yönetilen açık alan otoparkları (INFORMAL PARKING LOT _ IPL), kentin en kritik bölgelerinde yer alan parsel artıklarını içerisine rasyonel bir otopark sığdırmanın fiziksel olarak neredeyse imkansız, mekan ekonomisi açısından ise anlamsız olduğu noktalarda birer otopark vahasına dönüştürebiliyorlar. Hiçbir zaman otopark olarak tarif edilmemiş, planlanmamış, projesi dahi çizilmemiş bu şekilsiz parseller böylelikle gündelik hayatın ürettiği birer altyapı projesine dönüşüyorlar”.

1998 yılından bu yana İTÜ, YTÜ ve Bilgi Üniversitesi mimari proje stüdyolarında ve ulusal mimari proje yarışmalarında jüri üyesi ve konuk öğretim görevlisi olarak yer alan ve 2011’de KPM-Kerem Piker Mimarlık ofisini kuran Piker geçtiğimiz yıl düzenlenen Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alan ‘Vardiya’ başlıklı projenin küratörlüğünü üstlenmişti.

Previous Story

Bomonti’nin Meçhul Akıbeti

Next Story

RCA’in ‘What is radikal today?’ sergisinde Türkiye’den bir proje

0 0,00