Rumelihisarı Kaleiçi

“Konstantiniyye’den İstanbul’a” Sergisi Hırvatistan’da

/

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan bir seçki, Dubrovnik Yaz Festivali kapsamında Hırvatistan’da sanatseverlerin karşısında. “Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” başlıklı sergi, 5 Ağustos’a kadar Dubrovnik Etnografya Müzesi’nde görülebilecek.

“Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” sergisi, bir dönemin İstanbul’unu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişilikleriyle ziyaretçilere sunuyor. Beyoğlu Belediyesi’yle kardeş belediye olan Dubrovnik Belediyesi ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı iş birliğiyle Dubrovnik’e taşınan sergi, 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyıla uzanan süreçte İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının yapıtlarından oluşuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu

James Robertson, Félice Beato, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillame Berggren, Boğos Tarkulyan, Mihran İranyan ve Gülmez Biraderler’in aralarında olduğu usta fotoğrafçılar dönemin zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarıyla İstanbul’un geçmişini belgeliyor. Aynı zamanda sanatseverleri, bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol haline gelmiş; silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan şehrin kıyılarında, Karaköy’den Rumelifeneri’ne uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

Tophane Müşirliği Binası, Tophane Kasrı, Nusretiye Camii.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’nda 19. yüzyılın ortalarından 1980’lere uzanan bir süreçte İstanbul’un topografyasına, mimari ve arkeolojik mirasına, gündelik hayatına ve insan profiline odaklanan 135 bini aşkın fotoğraf bulunuyor. Bu arşivden tematik bir seçkiyle oluşturulan sergi ilk olarak, 20 Ekim 2006 – 7 Ocak 2007 tarihlerinde Pera Müzesi’nde izleyiciyle buluşmuştu. Büyük ilgi gören sergi İstanbul’un ardından, Finlandiya (Helsinki ve Oula), İtalya (Katanya), Bosna Hersek (Saraybosna), Arnavutluk (Tiran), Makedonya (Üsküp), Sırbistan (Belgrad) ve Hırvatistan (Zagreb)’deki önemli kültür sanat mekânlarına konuk oldu.

İlginizi çekebilir:  Viable'nın Daimi Mekanı Yaya'da Mert Diner Sergisi

İki Ciltlik Yayın

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları’ndan çıkan ve sergiyle aynı adı taşıyan iki ciltlik yayın, özellikle dönemin İstanbul fotoğraflarına ilgi duyan sanatseverler, koleksiyonerler ve tarih meraklıları için zengin bir kaynak sunuyor. Eski fotoğraf uzmanı Ahmet Abut’un sunuşuyla açılan katalogda, mimar M. Sinan Genim’in kaleme aldığı bir makale ve eserleri sergilenen fotoğrafçıların yaşam öyküleri yer alıyor. Rumeli Yakası’nı semt semt kat eden yayında metinlere, Karaköy – Tophane, Salıpazarı – Fındıklı – Tophane, Dolmabahçe, Beşiktaş – Ortaköy – Kuruçeşme, Arnavutköy – Bebek, Rumelihisarı, Emirgan – İstinye – Yeniköy – Kalender – Tarabya, Kefeliköy – Büyükdere – Sarıyer – Rumelikavağı kıyılarından fotoğraflar eşlik ediyor.

“Konstantiniyye’den İstanbul’a – XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları” adlı yayına, kitapçıların yanı sıra Pera Müzesi Artshop ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden ulaşmak mümkün.

Previous Story

Çevre İçin Deniz Yoluyla Nakliye Seferberliği

Next Story

Park’ta Rock Konserleri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.