Korona virüsünün dünya çapında artışıyla pek çok ülkede müzeler ve galeriler kapandı, konserler ve etkinlikler iptal edildi veya ertelendi. Sosyal hayatın ciddi şekilde kısıtlandığı bu günlerde aşağıda listelediğimiz kitapları okuyarak film yapımcılarından müzisyenlere farklı sanatçıların hayatlarında bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Çoluk Çocuk – Patti Smith
Patti Smith’in anı kitabında fotoğraf sanatçısı Robert Mapplethorpe ile yaşadığı ilham verici aşk, dostluk ve büyüme hikâyesi gözler önüne seriliyor. Kitapta ikilinin aşık olduğu Brookly apartmanı, Times Square’de John ve Yoko’nun ikonik bilboard’ı ve Chelsea Hotel’i gibi New York’ta “her şeyin mümkün olduğu” bir dönemin yanı sıra Sam Shepard, Harry Smith, William Burroughs, Allen Ginsberg gibi hayatlarından geçen sıra dışı sanatçılar resmediliyor. ‘Çoluk Çocuk’ta ayrıca daha önce yayınlanmamış fotoğraf ve çizimler yer alıyor.
‘Çoluk Çocuk’, Yiğit Değer Bengi’nin çevirisiyle, 2010 yılında Domingo Yayınevi tarafından yayımlandı.
Andy Warhol Felsefesi A’dan B’ye ve Gerisin Geriye- Andy Warhol
Andy Warhol’un yarı otobiyografik kitabında sanatçının mesafeli ve ironik üslubu ön plana çıkıyor. Kitapta, sanatçının aşk, seks, yemek, güzellik, şöhret, iş, para ve başarı gibi konular üzerindeki izlenimlerinin yanı sıra Pennsylavania’da geçirdiği çocukluğundan New York’taki günlerine, ilham perisi Edie Sedgewick’le olan ilişkisinden altmışlı yıllarda kariyerinin patladığı ve ünlüler arasında geçirdiği hayatında bir yolculuğa çıkıyoruz.
‘Andy Warhol Felsefesi A’dan B’ye ve Gerisin Geriye’, Elif Gökteke’nin çevirisiyle, 2011 yılında Sel Yayınları tarafından yayımlandı.
Picasso ile Yaşamak – Françoise Gilot ve Carlton Lake
Françoise Gilot, Paris’in Alman işgali sırasında Picasso ile tanıştı. O dönemde Gilot 21, Picasso ise 62 yaşındaydı. On yıla yakın bir süre boyunca beraber kalan çiftin, bu ilişkiden iki çocuğu oldu. Bu sırada Gilot model olarak çalıştı ve Picasso’nun eşi benzeri olmayan dünyasını yakından gözlemleme fırsatını yakaladı. Bu samimi ve can alıcı anı kitabı okuyucuyu Picasso ile tanışmaya davet ediyor.
‘Picasso ile Yaşamak’, Özden Akbaş’ın çevirisiyle, 2012 yılında Hemen Kitap tarafından yayımlandı.
Son Nefesim – Luis Buñuel
Buñuel burjuva değerlerine yönelik saldırısında boyun eğmeyen usta bir film yapımcısı. İşlerinde yapay olan her şeyden uzak, dürüstlüğü ve özgün bir mizah anlayışını benimseyen direktörün kitabında, Salvator Dali dahil olmak üzere uzun yıllar beraber çalıştığı sürrealist sanatçıların samimi portreleri okuyucuyla buluşuyor.
‘Son Nefesim’, İlkay Kurdak’ın çevirisiyle, 2006 yılında İmge Kitabevi tarafından yayımlandı.
The Gilded Gutter Life of Francis Bacon – Daniel Farson
Turner’dan beri en iyi İngiliz ressam olarak kabul edilen Francis Bacon’un hayatı hakkında çok az şey biliniyor. Farson’un kitabı Bacon hakkında yazılan ilk kitap. 40 yılı aşkın bir süredir Bacon’un dostu ve sırdaşı olan Daniel Farson, sanatçıyı kendi gözünden anlatıyor.
Türkçe baskısı olmayan, ‘The Gilded Gutter Life of Francis Bacon’, 1994 yılında Vintage Publishing tarafından yayımlandı.
Man With a Blue Scarf – Martin Gayford
Günümüzün en büyük figüratif ressamlarından biri olarak kabul edilen Lucian Freud, yedi ayını sanat eleştirmeni Martin Gayford’un portresini çizerek geçirdi. Karşılaşmalarının günlük anlatısı bizi özel bir yere, yani sanatçının stüdyosuna ve bu modern ustanın çalışma yöntemlerinin kalbine götürüyor. Alaycı ve açıklayıcı gözlemlerle dolu bu kitap olağanüstü bir sanatçı için poz vermenin ve bir sanat eserine dönüşmenin nasıl bir his olduğunu anlatıyor.
Türkçe baskısı olmayan, ‘Man With a Blue Scarf’, 2019 yılında Thames & Hudson tarafından yayımlandı.