İstanbul, Haziran, 1928

Karanlıkta Akan Bir Yıldız

Cermodern, Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda HUMANİS’in hazırladığı “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisini ağırlıyor. Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan 250 fotoğrafının yer aldığı sergi, adını Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’nın unutulmayan dizesinden alıyor.

/

Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’nında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yazdığı dizesi “karanlıkta akan bir yıldız”, şu günlerde Ankara Cermodern’deki bir sergiye ilham oldu. Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk sergisi, Atatürk’ün şimdiye kadar Türkiye’de ilk kez kamuoyu önüne çıkan 250 adet fotoğrafını bir araya getiriyor. Cumhuriyetin 100. Yılı çerçevesinde HUMANİS’in hazırladığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve sonrasını görsel bir bütünlükle sunuyor.

İlk Kez görülen Fotoğraflar

Proje direktörlüğünü Fahri Özdemir’in, küratörlüğünü Özdemir Erdem’in üstlendiği serginin hazırlık aşaması ise yedi yıl sürmüş. Sergide Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşılan fotoğraflarının yanı sıra yerli ve yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar, Atatürk’ün bazı kişilere imzaladığı fotoğraflarla birlikte sunuluyor. Sergide fotoğraflara Atatürk’ün özel eşyaları da eşlik ediyor. Atatürk’ün dönemin önemli kişileriyle yazışmaları, telgraflar, gazeteler, dergiler, dönemsel belgelerle birlikte, annesi Zübeyde Hanım’ın yazdığı mektup da görülebiliyor.

Edirne, 22 Şubat 1916 (Koleksiyon: Eraslan Güzel)

Küratör Özdemir Erdem sergiyi ve amacını, “HUMANİS Türkiye’deki en büyük Atatürk koleksiyonuna sahip bir kurum… Yıllardır bu alanda çıkan belge, doküman, fotoğraf ne varsa topluyor… Ve bu alanda topladıklarını da İzmir, Ankara ve İstanbul’da halkla buluşturmayı hedefledi… Bu çalışmaya yedi yıl önce başladı… Sergi aslında her ne kadar Cumhuriyetimizin 100. yılını anlatsa da aynı zamanda hem Mustafa Kemal Atatürk’ü hem de bu ülkenin kuruluşundaki tüm aşamaları anlatıyor” cümleleriyle özetliyor.

İlginizi çekebilir:  Ayasofya'dan Sonra Kariye Müzesi de İbadete Açılıyor

“Sergi aynı zamanda Mustafa Kemal’le birlikte bu ülkenin nasıl oluştuğunu da belgelerle değerli sanatseverlere sunuyor” diyen küratör, Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan fotoğraflarına nasıl ulaştıklarını ise şöyle anlatıyor:

Yazışmalar ve Özel Eşyalar

“Sergide yer alan fotoğraflar bizim koleksiyonumuzda yer alan 19 bin adetlik fotoğraf koleksiyonumuzdan bir seçkidir. Bu sergiyi oluştururken yalnızca fotoğraflar olsun istemedik… Sergiyi daha dinamik kılmak için aynı zamanda hem kendi koleksiyonumuzda olan hem başka koleksiyoner dostlarımızda olan birçok yan ürünleri de ödünç aldık…

İzmit, 18 Haziran 1922.

Bunların arasında Atatürk’ün kendi kullandığı eşyalar, yazışmaları, dönemsel gazete ve dergiler, telgraflar, mektuplar ve dönemsel eşyalar da var… Ayrıca Atatürk’ün başkalarına imzaladığı fotoğraflarla birlikte başta İsmet İnönü olmak üzere o döneme damgasını vurmuş birçok insanın da belgeleri sergimizde yer alıyor.”

Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk, 1929’dan başlayıp Çanakkale Savaşları ve sonrasında Avrupa’nın “hasta adamı” diye nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ile birlikte, çok zor koşullarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve ilk yıllarını görsel bir bütünlük içinde sergiliyor. Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk sergisi, 18 Ağustos’a dek Ankara Cermodern’de görülebilir.

Previous Story

Galeri Siyah Beyaz: “Bizi Koruyun!”

Next Story

“Andy Warhol’un Elinden: 1950’ler”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.