İsveç Sarayı 150 Yaşında - ArtDog Istanbul

İsveç Sarayı 150 Yaşında

//

İsveç Sarayı’nın 150’nci yılı, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen bir sanat etkinliği ile kutlandı. Sarayda düzenlenen “Red Dream” adlı etkinlik İsveçli şair Gunnar Ekelöf’a atfedildi.

Ses ve ışık enstalasyonu “Red Dream”, İsveçli besteci ve görsel sanatlar üzerine yoğunlaşan çalışmaları ile öne çıkan sanatçı Carl Michael von Hausswolff ve Türkiye’nin ses, müzik, mimari ve görsel sanatlar alanlarında önde gelen isimlerinden Cevdet Erek’i bir araya getirdi.

Kırmızı Rüyalar/Red Dream, İsveç Konsolosluğu, İstanbul, Consulate General of Sweden in lstanbul, Fotoğraf/Photo by Carl Michael von Hausswolff

Saray Kırmızıya Büründü

Etkinlik çerçevesinde, İsveç Sarayı’nın dış cephesi ve iç mekanları baştan aşağıya kırmızı renk ile ışıklandırıldı. Von Hausswolff ve Erek, davetlilere unutulması zor bir deneyim yaşattı. Sarayın bulunduğu İstiklal Caddesi üzerinden geçenler Red Dream’e şahit olurken; eser, gün batımı saatlerinde şehrin her iki yakasından da görülebilecek şekilde tasarlandı.

İsveç Konsolosluğu, İstanbul, Consulate General of Sweden in lstanbul, Fotoğraf_Photo by Erhan Arık, 2021

İki Yakadan Görülebiliyor

İsveç Sarayı, 1757 tarihinde İsveç hükümetinin yurt dışında satın aldığı en eski yerleşimi. İsveç’in Türkiye ve İstanbul ile olan kültürel, siyasi ve ekonomik alışverişinin tarihine vurgu yapan İsveç İstanbul Başkonsolosu Peter Ericson, “Red Dream” sanat etkinliğiyle iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin devam edeceğinin altını çizdi.

İsveç Konsolosluğu, İstanbul, Consulate General of Sweden in lstanbul, Fotoğraf_Photo by Erhan Arık, 2021

En Ünlü Eserini Sarayda Yazmıştı

Öte yandan 1965 yılında Türkiye’yi ziyarete gelen İsveçli şair Ekelöf, İstanbul’da geçirdiği 16 saatlik sürenin ardından bugün en çok bilinen eserlerinden biri olan “Emgion Prensi Üzerine Divanı ( (Dīwān över Fursten av Emgión)”nı kaleme aldı. İsveç Sarayı bahçesinde büstü bulunan ve öldüğünde külleri Türkiye topraklarına savrulan şair, İstanbul’da bulunduğu süre içinde doğaüstü bir güç tarafından ele geçirildiğine ve bu eseri o gücün yazdığına inanıyor ve kendini eserin bir yorumlayıcısı olarak konumluyor.

Carl Michael Von Hausswolff, Fotoğraf/Photo by Thomas Nordanstad

Eserini İsveçli şair Gunnar Ekelöf’a atfeden Hausswolff, “Red Dream” ile hayali bir atmosfer yaratmayı hedefledi. 20 yılı aşkın süredir kırmızı renk ile çalışmalarını devam ettiren, bu rengin aşkı, korkuyu, ilişkiyi, hayatı ve ölümü temsil ettiğine inanan von Hausswolff, İstanbullu sanatçı Erek ile birlikte İsveç Sarayı’nın iç mekanlarını ve dış cephesini kaplayan ses ve ışık yerleştirmesinde buluştu.

Cevdet Erek, 2019, Fotoğraf/Photo by Mathias Voelzke

Elektronik Müzikte Sanatçı Değişim Programı

İsveç Sarayı’nın 150’nci yıldönümü kutlamaları kapsamında hayata geçirilecek olan etkinlikler, 2022 yılında çeşitli sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinde düzenlenecek projeler ve elektronik müzik alanında iki ülke arasında konumlanacak sanatçı değişim programı ile devam edecek.

Previous Story

The Marmara’dan Genç Sanatçılara Destek

Next Story

Sadece Vitray

0 0,00