İstanbul’un Detaylarında Gizli Renk ve Biçimler - ArtDog Istanbul

İstanbul’un Detaylarında Gizli Renk ve Biçimler

/

COVID-19 salgını sebebiyle geçici olarak ziyarete kapatılan Meşher, gerekli sağlık tedbirleri alınarak, 1 Eylül itibariyle kapılarını yeniden açıyor.

Meşher, ikinci sergisi “Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” ile, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan eserlerini izleyici ile 1 Eylül’de yeniden buluşturuyor. Sergi ile paralel olarak tasarlanan konuşmalar ise çevrimiçi olarak devam ediyor.

Sergi, sanatçının çoğu suluboya olmak üzere, guaş, karakalem, yağlıboya eserlerinden oluşuyor. Gritchenko’nun, İstanbul’u ziyaretinden 100 yıl sonra, sanatçının o dönemde ürettiği 150’den fazla eseri günlüğünün ışığında, ilk kez bu sergi için bir araya getirildi.

Meşher, “Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” sergisi ile, izleyicinin İstanbul’un detaylarında gizli renk ve biçimleri fark ederek şehri yeniden keşfetmesini hedefliyor.  Güncel sergi, 1 Kasım 2020’ye kadar izlenebilir.

Gritchenko’nun Perspektifinden İstanbul

Gritchenko’nun, 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’da şehri konu aldığı eserlerinden bir seçki İstiklal Caddesi’ndeki Meşher’de bir araya getirildi. İstanbul’da Gritchenko’yu en çok etkileyen Ayasofya’dan İstanbul surlarına, Üsküdar’dan Galata’ya ve hatta Büyükada’ya uzanan eserlerinde kendine özgü üslûbu ve renk paletiyle, İstanbul, onun perspektifinden betimleniyor.

“Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” sergisinin küratörlüğünü Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin üstlenirken, sergi kapsamını ise danışmanlar Vita Susak ve Ayşenur Güler’in araştırmaları belirledi. Sergi, çeşitli arşivlerden mektup, yayın, fotoğraf ve videolar eşliğinde sanatçının yaşamı ve bağlantılarına belgelerle ışık tutuyor. Sergiye rehberlik eden, Gritchenko’nun Fransa’ya yerleştikten sonra, 1930 yılında yayımladığı Deux ans à Constantinople (İstanbul’da İki Yıl) başlıklı anı kitabı ise ressamın şehirdeki ayak izlerini takip etmeye imkân sağlıyor. Böylece, sergi sanatçının İstanbul’da yaşadığı heyecan, özlem, umut ve umutsuzlukları, özetle duygularının izini sürüyor.

Küratörler Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin sergi ile ilgili olarak: “Gritchenko’nun İstanbul’da olduğu yaklaşık iki yıl zorlu bir zamandı. Şehirde geçirdiği süre İstanbul’un işgaline de denk gelen sanatçı, tüm zor şartlara rağmen üretken bir dönem geçirdi. Şehrin ara sokakları, camileri ve kahvehanelerinde keşiflerine ara vermeyen Gritchenko, bu ziyaretlerinden ilham almıştı. İstanbul manzaralarını ve tarihi yapılarını tutkuyla resmetmesinin yanı sıra, kayıkçılar, seyyar satıcılar, hamalları kapsayan resimleri ile Gritchenko o dönemki şehir yaşamına insanlar üzerinden de ayna tutuyor. Aynı dönemde, İbrahim Çallı ve Namık İsmail başta olmak üzere 1914 Kuşağı ressamları ile entelektüel kesimden edindiği sanatçı ve yazar çevresiyle kurduğu dostluklar ve bağlantılar, kişisel hayatını ve mesleki yaşamını olumlu etkilediği görülüyor.” diye belirttiler.

Mustafa Kemal Atatürk’ün özel kitap koleksiyonunda bulunan “İstanbul’da İki Yıl” kitabı, sergiye dahil edilen arşiv belgeleri ve yayınları arasında yer alıyor. Ayrıca, aralarında Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Ukrayna Müzesi New York, Centre Pompidou, Collège de France’in da bulunduğu 7 ülkeye yayılan 20’den fazla müze, arşiv ve özel koleksiyondan bir araya getirilen eserler sergileniyor. Sergi, Gritchenko’nun İstanbul temalı eserlerinden günümüze kadar derlenmiş en kapsamlı seçkiyi sunarak, ressamın çalışma azmi ve yaşama coşkusuna saygı duruşunda bulunuyor.

İlginizi çekebilir:  Chris Calvet'le Yazı, Beden ve Kaligrafi Üzerine

“Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” sergisi ile Meşher, izleyicileri İstanbul’un detaylarında gizli renk ve biçimleri fark ederek şehri yeniden keşfetmeye çağırıyor.

Yayınlar

Sergi Kataloğu: Sergi kataloğunda, sanat tarihçileri Vita Susak ve Ayşenur Güler’in güncel araştırmaları yer alıyor. Kitap, İngilizce ve Türkçe olarak yayımlandı.

İstanbul’da İki Yıl Alexis Gritchenko: Gritchenko İstanbul anılarını, 1930 yılında Paris’te Deux ans à Constantinople (İstanbul’da İki Yıl) başlığıyla kitaplaştırmıştır.

Sergide, sanatçının İstanbul konulu eserleri incelenirken, bu eserleri kitabında yer alan anılarıyla karşılaştırılarak, ressamın notları bir izlek olarak kabul edildi.

Gritchenko’nun hayatı ve çalışma tutkusuna ışık tutan bu anı kitabının Türkçe çevirisi Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiyle eşzamanlı yayımlanarak satışa sunuldu.

Meşher Podcast: Sergi ile paralel olarak tasarlanan konuşmalar çevrimiçi olarak devam ediyor. Meşher Podcast Spotify hesabından dinlenebilen bölümlerin, video versiyonları ise Meşher YouTube kanalında yayımlanıyor.

Sanatçı Hakkında

Ukraynalı sanatçı Alexis Gritchenko (1883 Krolevets-1977 Vence), 20. yüzyılın başlarında dönemin sanat merkezlerinden biri olan Moskova’da modern sanat akımlarına dahil olur. Burada aralarında avangard ressamlar Kazimir Malevich ve Wassily Kandinsky’nin de olduğu sergilere katılır. Bir sanatçı ve sanat yazarı olarak kitap yayımlayan ve sanat okulunda ders veren

Gritchenko, 1917 Ekim Devrimi ve devamındaki iç savaştan kaçarak Kasım 1919’da İstanbul’a gelir. Şehir, 1919-1921 yılları arasında sanatçıya nispeten güvenli bir sığınak olur. Gritchenko 1921’de Paris’e yerleşir, 1924’ten sonra Güney Fransa’da yaşamaya başlar. Paris’teki Salon d’Automne (Güz Salonu) başta olmak üzere, Avrupa’da ve Amerika’da pek çok sergide eserleri yer alır. 1958 yılında New York’ta Alexis Gritchenko Foundation kurulur. 2006 yılında bu koleksiyondaki eserler sanatçının vasiyeti yerine getirilerek Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi’ne devredilir.

Meşher

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan kapsamlı sergilerinin yanı sıra atölye ve konferans gibi etkinlik serilerine yer veren bir sergi alanıdır. Osmanlı

Türkçesi’nde “sergi mekânı” anlamına gelen adıyla Meşher, zamanlar ve kültürler arasında ilham verici bir diyalog zemini sağlayarak, Eylül 2019’dan bu yana izleyicileri ağırlamaya devam ediyor. Üç kata yayılan 900 metrekarelik sergi alanı ve etkinlikler için bulunan 100 metrekarelik faaliyet alanı ile Meşher’deki sergiler, Orta Çağ’dan günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde çok çeşitli konulardaki programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla bir referans noktası olarak, kültür sanat sahnesine katkıda bulunmaya devam ediyor.

İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher’de, ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz gerçekleştiriliyor. Pazartesi hariç haftanın altı günü ziyaret edilebilir.

www.mesher.org | Instagram

Previous Story

Istanbul Concept Gallery’den Arşiv Niteliğinde Sergi

Next Story

Yapay Zekalı İlk Küratör Aramızda Mı?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.