İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali, 28 Nisan’da Atlas 1948‘de gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. Festivalde uluslararası ve ulusal yarışmalarında toplam 51 film yarıştı.
Ulusal Yarışma kapsamında En İyi Film’e verilen Altın Lale En İyi Film Ödülü’nü Nehir Tuna‘nın yönettiği Yurt alırken, İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Tereddüt Çizgisi filmindeki rolüyle Tülin Özen; En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Bildiğin Gibi Değil filmindeki rolleriyle Alican Yücesoy ve Serdar Orçin aldı. Uluslararası Yarışma’da Altın Lale’yi ise, Anna Buryachkova’nın yönettiği Forever-Forever (Sonsuza Dek) kazandı.
Ulusal Yarışma Ödülleri
Yapımı Türkiye’de tamamlanan veya Türkiye’den yapımcı ve yönetmenlerin çektiği filmlerin yer aldığı ve 2023-2024 sezonunda çekilen 10 filmin yarıştığı Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film Ödülü’nün Nehir Tuna‘nın yönettiği Yurt filmi oldu.
Festivalin kurucularından Onat Kutlar anısına verilen Kariyo & Ababay Vakfı Jüri Özel Ödülü’ne Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği Bildiğin Gibi Değil layık görüldü. Ödülü kazanan filmi jüri üyelerinden Merve Dizdar açıkladı.
Ulusal Yarışma’da En İyi Yönetmen ödülünü, Tereddüt Çizgisi filmiyle Selman Nacar; En İyi Senaryo Ödülü’nü Bildiğin Gibi Değil filmiyle yönetmen ve senarist Vuslat Saraçoğlu; En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Tereddüt Çizgisi filmindeki rolüyle Tülin Özen; En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Bildiğin Gibi Değil filmindeki rolleriyle Alican Yücesoy ve Serdar Orçin aldı.
Uluslararası Yarışma Ödülleri
İKSV’nin eski yönetim kurulu başkanı, İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen 10 film yarıştı. Uluslararası Yarışma’da Altın Lale’yi bu yıl, Anna Buryachkova’nın yönettiği Forever-Forever (Sonsuza Dek) kazandı. Ödülü jüri başkanı Kerry Fox takdim etti.
Jüri Özel Ödülü’nü ise Ena Sendijarević‘in yönettiği Sweet Dreams (Tatlı Rüyalar) aldı. Sendijarević, yolladığı video mesajıyla jüriye teşekkür ettikten sonra, “Ödülümü özgür Filistin için direnen herkese adıyorum. Umarım orada ateşkes bir an önce gerçekleşir.” dedi.
Nespresso Gençlik Jürisi, Genç Usta Ödülü’nü ise İstif filmiyle Luna Carmoon kazandı.
Jüri, film hakkında şöyle söylüyor:
“İstismar, travma ve yas temalarının yaygın olmasına rağmen özgün ve kişisel bir noktadan işlendiği bu ilk film, tutarlı ve çarpıcı vizyonuyla bizi zaman zaman rahatsız etti, zaman zaman duygulandırdı. Filmde kurulan sarsıcı dünyayı anlatmak için seçilen biçimsel tercihler yönetmenin gençliğini yansıtan bir enerji ve dinamizme sahipti. Tüm bu sebepler ve daha fazlası nedeniyle Nespresso Genç Jüri üyeleri olarak Genç Usta Ödülü’nü bu filme vermeye karar verdik.”
Ulusal Kısa Film Yarışması Ödülü
Ulusal Kısa Film kategorisinde ise En İyi Kısa Film ödülü Ömer Ferhat Özmen’in Eksi Bir filmine verildi. Film, bakış açısını ustalıkla yönetmesi ve kurduğu dünya içinde her bir karakteri incelikle ele almasının yanı sıra Türkiye panoramasındaki hezeyanları güçlü ve yalın bir dille izleyiciye aktarması nedeniyle ödüle layık görüldü.
Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Şirin Bahar Demirel’in yönettiği Zarafet ve Şiddet Arasında filmine de Mansiyon verildi. Jüri, kişisel bir hikâyeye dayanan filmin güçlü ve benzersiz görsel tarzını övgüyle karşıladı. Jüri ayrıca filmin geçmiş ve bugünü yaratıcı bir şekilde harmanlayan katmanlı yapısının da altını çizdi. Son olarak, filmin ilgi çekici hikayesi de jüri tarafından takdir edildi.
Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü
Seyfi Teoman İlk Film Ödülü, Büyük Kuşatma adlı filmiyle Sinan Kesova’ya verildi. Yönetmen Orçun Köksal, yapımcı İpek Erden ve yönetmen Nesimi Yetik’in yer aldığı jüri ekibi, filmi cesur görsel tercihleri ve baştan sona zekice bir ironi ve mizah dozuyla anlatılan özgün hikayesi nedeniyle övgüye değer buldu. Jüri ayrıca Kesova’nın ikinci filmini izlemek için sabırsızlandıklarını ifade etti. Jüri ayrıca Ozan Yoleri’nin yönettiği Başlangıçlar filmine Özel Mansiyon vermeyi uygun gördü.
Ulusal Belgesel Yarışması
En İyi Belgesel Ödülü, Berke Baş’ın yönettiği Dargeçit filmine layık görülürken Özel Mansiyon ödülü ise Aybüke Avcı’nın yönettiği Domates Biber Depresyon’a verildi. Film, hepimizi ilgilendiren bir hastalığı evrensel bir dil ve başarılı bir mizahla anlatıyor.
FIPRESCI Ödülleri
Uluslararası Yarışma’da FIPRESCI Ödülleri Nazavzhdy-Nazavzhdy ve Anna Buryachkova’nın Sonsuza Dek filmine gitti. Film, 1990’ların sosyal ve politik huzursuzluk ortamında ergenlik dinamiklerine odaklanıyor. Ergen cinselliği, şiddet, istismar ve vahşi kapitalizmle yüzleşen Doğu Avrupa ataerkil toplumunda kadın rollerine yenilikçi bir bakış açısıyla eğiliyor. Yönetmen, yüksek tempolu bir anlatı yaratmayı ve filmin genç oyuncu kadrosundan yoğun ve derin performanslar elde etmeyi başarıyor.
Ulusal Yarışma kategorisinde FIPRESCI Ödülü, Selman Nacar’ın yönettiği Tereddüt Çizgisi filmine verildi. Jüri, filmi, bir mahkeme salonunun hareketli ve karmaşık tasvirini başarıyla sunması nedeniyle özgüyle karşıladı. Sıradışı bir kadın karakter ve filmin her dakikasında dağılan kasvetli hukuk sistemi izleyiciyi içine çekerken, güçlü bir kurgu ve kendinden emin senaryosuyla övgü aldı.
Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise Yalçın Çiftçi’nin yönettiği Beyaz Dağın Çocukları FIPRESCI Ödülü’ne layık bulundu. Film, çocukluk ve toplum hakkında samimi ve iç ısıtan bir hikâye anlatıyor. Jüri, filmin görsel ve işitsel anlatımının, sevecenlik ve yalınlıkla birleştiğinde izleyici üzerinde kalıcı bir etki bırakmasıyla takdir ediyor.