İstanbul Bienali'nin Yeni Direktörü Kevser Güler - ArtDog Istanbul
Kevser Güler. Fotoğraf: Kutay Yavuz

İstanbul Bienali’nin Yeni Direktörü Kevser Güler

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) Bige Örer'in ayrılmasıyla boşalan İstanbul Bienali direktörlüğüne, 15 Ocak 2024 itibarıyla küratör ve araştırmacı Kevser Güler getirildi.

/

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 37 yıldır düzenlediği İstanbul Bienali’nin direktörlüğüne, 15 Ocak 2024 itibarıyla küratör ve araştırmacı Kevser Güler getirildi.

İKSV’de 2008’den bu yana İstanbul Bienali Direktörü olan ve 2018’de İKSV Güncel Sanat Projeleri’nin direktörlüğünü de üstlenen Bige Örer, İKSV’deki görevlerinden ayrıldığını, 27 Aralık’ta duyurmuştu.

Tartışmalar

18. İstanbul Bienali, Iwona Blazwick küratörlüğünde 14 Eylül–17 Kasım 2024 arasında İstanbul’da düzenlenecek. Ancak İstanbul Bianeli, Ağustos ayından beri sanat dünyasındaki tartışmaların odağında. İKSV tarafından 18. İstanbul Bienali’nin küratörlüğüne atanan Iwona Blazwick’in yerine aslında ilk başta danışma kurulunca Defne Ayas’ın önerildiği, ancak İKSV’nin son anda Blazwick’i atadığı iddiaları, danışma kurulları görevini yerine getiriyor mu sorusunu ortaya çıkarmıştı. Atamadan sonra, İKSV’nin danışma kurulunun üç üyesi istifa etmişti. Daha sonra sanatçılar bir araya gelerek İKSV’ye açık mektup yazıp İKSV’nin şeffaflık, hesap verebilirlik, etik ve kapsayıcılık konusundaki yetersizliğine vurgu yapmış, İKSV Müdürü Görgün Taner de gereğinin yapıldığına ve yapılacağına, “değişime hazır olduklarına” dair yeni bir açıklamada bulunmuştu. “Değişime hazırız” yanıtının üzerinden altı ay geçtikten sonra 27 Aralık’ta Bige Örer’in ayrılık haberi gelmişti.

Yıllık Abonelik1.500,00

Yıllık abonelikle, ArtDog Istanbul’un 6 sayısına ücretsiz gönderimle ulaşın. Üstelik yıl boyunca fiyat değişikliklerinden etkilenmeden, sabit fiyat imkânından yararlanın.

  • Dergi 2 ayda bir yayımlanır.
  • Yıllık abonelik, satın alınan tarihte yayında olan sayı dahil olmak üzere 6 sayı için geçerlidir.
  • Siparişler 1-5 iş günü içerisinde adresinize ücretsiz teslim edilir.
  • Öğretmenlere yıllık abonelikte %20 indirim uygulanır: Güncel kurum kimliklerini contact@artdogistanbul.com adresi üzerinden ulaştırdıkları takdirde indirim kodu tanımlanır.
  • Öğrencilere yıllık abonelikte %50 indirim uygulanır: Öğrenci belgesi ile siparişinizi vermek için Kampüs Paketi sayfamızı ziyaret edin.
  • Daha fazla bilgi ve iletişim için contact@artdogistanbul.com adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Başarılı

Kevser Güler kimdir?

2007-2014 arasında İstanbul Bienali’nde görev alan Kevser Güler, Cappadox Festivali Çağdaş Sanat Programı’nın kurucu ekibinde yer aldı ve 2015-2017 arasında programın yardımcı küratörlüğünü üstlendi. 2014-2019 arasında Arter’in koleksiyonu üzerine araştırmalar yaptı ve 2020-2021’de Yapı Kredi Kültür Sanat’ta Küratör ve Sergiler Direktörü olarak çalıştı.

Kevser Güler’in kültür ve sanat üretiminin güncel koşullarını, imkânlarını, kısıtlarını araştırmaya ve tartışmaya yönelen küratoryal çalışmaları müze, sanat merkezi, galeri, kırsal ve kentsel kamusal alan ve sanat mekânı olmayan yapılarda sergiler ve programlar düzenlemeyi, beraberinde yayınlar hazırlamayı kapsıyor. Son dönemde küratoryal sorumluluklar üstlendiği sergiler ve programlar arasında “Beraber Fanzin,” Feshane Umut Buluşması: Ortadan Başlamak, Artİstanbul Feshane (2023); Daireler Çizerek Sürekli Uçuyorlardı, Çağla Köseoğulları, Sanatorium, İstanbul (2023); Sempatik Sistem, Karşı Sanat, İstanbul (2022); Burası, Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS), İstanbul (2021-22); Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz, YKKS, İstanbul (2020-21); Meydan, Deniz Gül, YKKS, İstanbul (2020); Milat, Lale Müldür, YKKS, İstanbul (2020); Gökcisimleri Üzerine, Arter, İstanbul (2020-21); Kayalar ve Rüzgârlar, Mikroplar ve Kelimeler, Kerem Ozan Bayraktar, Sanatorium, İstanbul (2019); Mıknatıs ve Ay, Nilbar Güreş, Galerist, İstanbul (2019); etten, kemikten, Bilsart ve Operation Room, İstanbul (2019); Koloni, Kaos GL Derneği, Abud Efendi Konağı, İstanbul (2017); Dünyadan Çıkış Yolları, Cappadox, Nevşehir (2017); Gelin Bahçemizi Ekelim, Cappadox, Nevşehir (2016) ve Kapadokya Çarpması, Cappadox, Nevşehir (2015) yer alıyor.

1983 İzmir doğumlu Güler, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe alanında yüksek lisans eğitimi gördü. 2021’de Kadir Has Üniversitesi’nde sergiler tarihine odaklanan dersler verdi, aynı yıl Mişar Art kapsamında sanat ontolojisi bağlamında sergilerin ve sanat yapıtlarının güncel sorularını irdeleyen atölyeler programladı ve yürüttü. Güncel sanat ve görsel kültür üzerine metinler yazan, bağımsız yayınlar ile çeşitli sergi yayınlarının editörlük görevini de üstlenen Güler, 2021-2023 arasında Sanat Dünyamız dergisinin danışma kurulunda yer aldı.

SAHA Studio, Ankara Queer Art Residency, Lucy Art Residency, Berlin Senatosu Misafir Sanatçı Programı dahil pek çok sanat programında danışman ve jüri üyesi olarak aktif rol alan Güler, İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı’nın danışma kurulunda yer aldı ve program kapsamında sanatçılara mentorluk yaptı.

Previous Story

Venedik Bienali Polonya Pavyonunda Sanatçı Değişikliği

Next Story

ABD Müzelerine Siber Saldırı

0 0,00