İnsanlar, Bitkiler ve Göç - ArtDog Istanbul
İnci Eviner - Parliament, 2010, Single channel HD video, 3’loop, 2-channel sound

İnsanlar, Bitkiler ve Göç

/

Berlin’deki uluslararası misafir küratör programı SomoS‘un hayata geçirdiği, “Criss Cross Pollination” başlıklı grup sergisi, sürekli hareket halinde olma ve göç etme gibi eylemler ekseninde insanlar ve botanik arasındaki sosyo-politik ilişkilerin izlerini sürüyor. SomoS’un küratöryel rezidans programı kapsamında; bağımsız küratör, araştırmacı ve sanat yazarı Ayça Okay‘ın küratörlüğünde gerçekleşen sergi; Türkiye, Almanya, Suriye ve Mısır’dan sanatçıların yerleştirme, video ve resim gibi farklı medyumlardan işlerini bir araya getiriyor.

Sergide Anwar Al Atrash, İnci Eviner, Jasmina Metwaly, Manaf Halbouni ve Verena Kyselka’nın eserleri yer alıyor.

Anwar Al Atrash – Red Carpet, 2018-2022, Installation: Red carpet – paintings: Acrylic and digital prints, 8-min sound

Botanik arşiv araştırmasının sonuçlarını ve bir dizi anketi birleştiren sergi, küratörün ve katılımcı sanatçıların yabancı bir ülkede etnik bir arada yaşama konusundaki kişisel deneyimlerini temel alıyor. “Criss-Cross Pollination”, anlatıyı, aidiyet, kimlik ve yabancılaşma gibi konuları içeren, göç ve göçmenler üzerindeki etkilerine ilişkin küresel politikaların süregelen eleştirilerini ele almak için bir araç olarak kullanıyor.

Çeşitlilik

Merkezi metaforu botanik olan sergi, insanların ve bitkilerin hareketleri arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Çeşitliliğin ve çapraz tozlaşmanın öneminin altını çizerken, hakim olan tek bir kültürün (monokültür) zayıflatıcı etkisine dikkat çekiyor.

Şehircilik, botanik, arkeoloji gibi farklı disiplinlerde araştırmalardan yararlanılarak hayata geçirilen sergilen sergi, aynı zamanda küratörün bir Türk sanat profesyoneli olarak Berlin’deki deneyimi ile de şekilleniyor.

“Criss Cross Pollination” sergisinden.

Ayça Okay, sergiye dair “Bitkilerin de -insanlar için olduğu gibi- göç ettikleri ekosistemdeki baskın türün biyolojik baskılarına maruz kaldığını öğrendim. Bazen göçmen için yıkıcı olan bu göç, bazen göç eden ekosistem için de yıkıcı olabiliyor” diye konuştu. Küratör, “Criss Cross Pollination” sergisinin izleyiciyi hareketliliğin var olan sosyal model ve ekosistem için değeri üzerine düşünmeye davet ettiğini belirtti. Bireyler de adapte oldukça bu durumun deneyimlerine yansıdığına vurgu yaptı. Tıpkı bitkilerde olduğu gibi…

Criss Cross Pollination” sergisi 1 Ekim akşamı saat 19.00’a kadar, Berlin’deki SomoS’ta randevu ile görülebilecek.

Previous Story

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden Yeni Yayın

Next Story

İstanbul Kiliseleri Ona Emanet “Herkes Evini Arıyor”

0 0,00