İlyada’dan İlhamla “Emanet/Troya”  - ArtDog Istanbul
Vuslat, Fotoğraf: Zeynel Abidin

İlyada’dan İlhamla “Emanet/Troya” 

Vuslat’ın “Emanet/Troya” sergisi 25 Mayıs’ta Paolo Colombo küratörlüğünde Troya Müzesi’nde izleyiciyle buluşuyor. 

Çanakkale’de yer alan Troya Müzesi, 25 Mayıs – 25 Temmuz 2025 tarihleri arasında Vuslatın  Emanet/Troya sergisine ev sahipliği yapacak. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan müzede açılacak sergi Vuslat’ın, Homeros’un İlyada destanından ilhamla ürettiği yeni eserlerinin yer veriyor.

5 Bin Yıllık Bellek

Küratörlüğünü Paolo Colombo’nun üstlendiği Emanet/Troya sergisi, izleyiciyi mit ve hafıza üzerine düşünmeye davet ediyor. Vuslat, bu sergide günümüzde yaşanan savaşlar ve kaosun kolektif hafızamızı nasıl etkilediğini incelerken, 5 bin yıl öncesine uzanıyor. Sanatçı, ölüm korkusu, nefs mücadelesi ve sevgi gibi kavramları sorguladığı eserlerinde bölgenin kültürel mirasını da ele alıyor.

Vuslat, Bir Ordaymış Bir Burada,  Terakota, 92 x 54 x 87 cm Fotoğraf Kredisi: Kayhan Kaygusuz, 2023

“Emanet” kavramı güven, bağlılık, sadakat ve koruyuculuğu ifade eden bir değer olarak Vuslat’ın sanatının merkezinde yer alıyor. Serginin küratörü Paolo Colombo, sanatçının üretimini kolektif hafıza, kültürel miras ve insani sorumlulukla derin bir bağ içinde tanımlıyor. Colombo, “Emanet, bize verilmiş bir armağan gibi düşünülebilir. Kabul ettiğimiz anda onun koruyucusu oluruz. Sanatçılar tarafından üretilen eserler de insanlık için değerli armağanlardır. Bizim görevimiz ise bu eserleri korumak ve geleceğe aktarmaktır,” diyor.

Beş Kavramsal Katman

Sergi beş kavramsal katman üzerinden gelişiyor: sanat eserinin kendisi, ilişki kurduğu tarih, referans aldığı doğa, İlyada’nın hikâye anlatım gelenekleri ve zamanla bu mirası taşıyan insan ve insan olmayan sesler. Serginin merkezinde, bölge ile katmanlı bir diyalog yaratan heykeller ve enstelasyonlar yer alıyor. Belirli açılardan uçan kuşlar gibi görünen seramik heykeller, hareket ve kırılganlık hissi uyandırıyor. Gümüş kaplanmış bitki formları, doğanın dönüşümünü simgeliyor. Bayburt bölgesinden toplanan toprak ve taşlardan elde edilen doğal pigmentler ve füzen kullanarak yaptığı çizimleri sergiyi toprakla bağlarken, anneannesinden bir armağan olarak aldığı zincirden ilham aldığı eser yerleştirmesi, kişisel ve kültürel tarih arasındaki iç içe geçmiş yapıyı simgeliyor. Kinetik heykel formları ise bu sergide ilk defa karşımıza çıkıyor. Ses yerleştirmesi ile sözlü tarih ve kuş mitolojisini sergiye dahil ediyor.

Vuslat, Emanet, Terakota 86 x 31 x 25 cm ; 46 x 26 x 20 cm, 2023

Sergi bölgede yer alan ve aktif faaliyetlerde bulunan yerel paydaşların desteği ile hayata geçiyor. Emanet/Troya sergisinin paydaşları arasında Çanakkale’nin tarihsel, kültürel ve doğal katmanlarıyla bir çağdaş kültür kenti olarak potansiyellerini gerçekleştirmesi yönünde 20 yıldır çalışan CABININ (Çanakkale Bienali inisiyatifi) de yer alıyor. Vuslat, sergide yer alan yeni seramik eserlerini, Kale Grubu”nun Seramik Atölyesi’nin ev sahipliğinde üretti.

Vuslat’ın “Emanet”i

Vuslat, 2023 yılında köklerinin bulunduğu coğrafyada, Baksı Müzesi’nde gerçekleşen sergiyle “emanet” kavramı üzerine araştırmalarına başladı. Bu süreç, eserlerine de yansıdı. Ardından 2024 yılında bu kavramı İstanbul’a, yani evine, MSGSÜ Tophane-i Amire’ye taşıyarak izleyiciyle buluşturdu. Vuslat’ın yeni eserleriyle bu keşif, Emanet/Troya sergisiyle Troya Müzesi’nde kapsamını genişletiyor ve evrensel bir boyuta ulaşıyor.

Previous Story

Bir Resmin Bütün Parçaları

0 0,00