Hollywood’da Altın Küre Krizi

///

Oscar’ın habercisi olarak anılan Altın Küre Hollywood’da krize neden oldu. Ödüllerin kime verileceğine karar veren Hollywood Foreign Press Association (HFPA) üyeleri arasında Afrika kökenli isimlerin yer almaması, ‘çeşitlilik’ krizine yol açtı ve birçok kesimin eleştirisini topladı.

Oyunculardan Boykot Çağrısı

Tartışmalar ilk olarak Los Angeles Times gazetesinin, ödül alacak isimleri belirleyen 87 HFPA üyesi arasında Afrika kökenli bir üye bulunmadığına dair bir haber yapmasıyla başladı. Bunun üzerine Tom Cruise, Mark Ruffalo ve Scarlett Johansson’ın aralarında yer aldığı dünyaca ünlü oyuncular HFPA’yı boykot etme çağrısında bulundu.

Tom Cruise Ödüllerini İade Etti

Tom Cruise, daha önce kazandığı üç Altın Küre ödülünü iade ederken, beş kez Altın Küre’ye aday olan Johansson üyeleri cinsiyetçi sorular sormakla suçlayarak boykot çağrısı yaptı. Ruffalo ise Altın Küre kazandığı için mutlu olmadığını söyleyerek boykot çağrısına destek verdi.

Resim hakkı HFPA

Hollywood’ta ortaya çıkan taciz/cinsel taciz skandallarının ardından kurulan Time’s Up hareketi de boykotu desteklerken; Jennifer Aniston, Kerry Washington, Amy Schumer, Simon Pegg, Busy Phillips, Dakota Johnson, Patton Oswalt, Laura Dern ve Alyssa Milano da HFPA’yı eleştiren oyuncular arasında.

İlginizi çekebilir:  Mixer'de İki Sergi

NBC Töreni Yayınlamayacak

Kuruma tepki verenler sadece oyuncular değil. Altın Küre ödüllerini yayınlayan NBC kanalı 2022’deki Altın Küre ödül töreninin yayınlanmayacağını açıkladı. Guardian’ın haberine göre sektör devlerinden Amazon Studios, WarnerMedia ve Netflix HFPA’yla ilişkilerini kestiğini açıklarken; yaklaşık 100 PR Ajansı da HFPA etkinlikleriyle çalışmayacaklarını duyurdu. Kurum tüm bunlar üzerine bir açıklama yayınladı.

Şubattaki Altın Küre Ödül Töreni’ni Tina Fey ve Amy Poehler birlikte sunmuştu. Fotoğraf: Reuters

HFPA “Reform Yapacağız” Dedi

HFPA, üyelerin çeşitliliği, kurumun güvenilirliği konusunda reform kararı alındığını ve 18 ay içinde gerekli organizasyonel değişikliklerin tümünün yapılacağını belirtti. Zaman çizelgesinin yer aldığı, detaylı bir reform planı açıkladı. HFPA’nın reform kararı üzerine NBC kanalı da bir açıklama yayınlayarak, “Bu tip bir değişim zaman alır, HFPA’nın da bu değişimi en doğru şekilde gerçekleştirmek için zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Umuyoruz ki 2023 yılında bu değişiklikler gerçekleşmiş olursa Altın Küre ödül törenini yayınlayacağız” diye konuştu.

Yolsuzluk İddiaları

Kurumun tepki çekme sebepleri arasında ırkçılık ve cinsiyetçilik iddiaları yanı sıra yolsuzluk iddiaları da bulunuyor. 1943’te kurulan ve Hollywood haberleri yapan gazeteci ve fotoğrafçılardan oluşan HFPA, 55 ülkeden üyeye sahip. Kurumun şu an başkanı ise İstanbul doğumlu Türk asıllı Amerikan vatandaşı gazeteci Ali Sar.

Previous Story

39 Günlük Gwangju Bienali’nin Ardından…

Next Story

New York City’den İşsiz Sanatçılara 25 Milyon Dolar Destek

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.