Her Şey Tanıdık, Her Şey Yabancı - ArtDog Istanbul
Yelta Köm, kazara gerçek, 2023, Mat Fiber Baskı, 100 x 135 cm

Her Şey Tanıdık, Her Şey Yabancı

/

Sanatçı Yelta Köm’ün “her şey tanıdık, her şey yabancı” başlıklı kişisel sergisi 21 Mart’ta Versus Art Project’te açılıyor. Küratörlüğünü Ulya Soley’in üstlendiği sergi, sanatçının fotoğraf, video, heykel ve metin gibi mecraları kullanarak ürettiği işleri bir araya getiriyor.

30 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek serginin ana mekânında yer alan ve dijital ayak izlerinin hafızasına odaklanan yerleştirme, gerçeklik algısını değiştiren bir yarılma niteliğinde. Dijital bir topografyayı çağrıştıran fon üzerine yerleştirilen objeler, tıklanan her yeni sayfa, paylaşılan fotoğraf ya da gönderilen e-postanın yolculuğunu görünür kılıyor.

Yelta Köm, her şey tanıdık, her şey yabancı, 2023, Mat Fiber Baskı, 20 x 20 cm

Sergide farklı mecralarda ziyaretçilerin karşısına çıkan şiirler, insani duyguların makinalara atfedildiği kurgusal bir geleceğe işaret ederken; sanatçının çeşitli zamanlarda çektiği, kent imgesinin değişimine ve dönüşümüne odaklanan videoları bir araya getiren katmanlı video ise ekranlara bölünerek üç kanallı bir yerleştirme formunda sergileniyor.

Salı – Cumartesi 10:00-18:00 saatleri arasında görülebilecek sergi, Versus Art Project’in ardından Kasım ayında TOP e.V Berlin’de ziyaretçilerle buluşacak.

Yelta Köm Hakkında

Mimari, sanatsal ve mekânsal pratikler aracılığıyla toplumsal ve politik meseleleri ele alan Yelta Köm, çalışmalarında çoğunlukla çevre algısı, kent imgesi, neoliberal dönüşümler, doğa ve teknoloji arasındaki gerilim ve kolektif hareketlerden esinleniyor. İş birliği; çeşitli metodoloji ve malzemelerle çalışan Köm’ün pratiğinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

İlginizi çekebilir:  İkinci Edisyonuyla CI Bloom

Odaklandığı konular arasında yeryüzü şekilleri, teknoloji, mekân ve topluluklara dair eleştirel pratikler, kent ve veriye dair gözetim metodolojileri, mimari teknolojiler, haritalandırma sistemleri, sözlü ve sinematografik hikâye anlatımı ile temsil tekniklerinin sorgulanması öne çıkıyor.

Yelta Köm, olmayan yerlerde buluş benimle, 2023, Işıklı Pano, 80 x 80 cm

Köm, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümünde aldıktan sonra yüksek lisans eğitimini Städelschule Devlet Güzel Sanatlar Yüksekokulunda tamamladı. 2018 yılında Micro Residency (Atina), 2022 yılında SAHA Studio (Silent University Orientation Programı kapsamında) misafir sanatçı programlarına katıldı.

Sanatçının kişisel ve kolektif çalışmaları İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Venedik Mimarlık Bienali, MAXXI Museum (Roma), Goethe-Institut (Atina, Ankara), SALT (İstanbul), V&A Museum (Londra), nGbK (Berlin), The Art Institute of Chicago, Gallery UM (Prag), transmediale vorspiel Silent Green (Berlin), Şikago Mimarlık Bienali, TOP e.V (Berlin), Versus Art Project (İstanbul) gibi birçok galeri, bienal ve sanat kurumunda sergilendi.

Yelta Köm, kazara gerçek, 2023, Mat Fiber Baskı, 85 x 50 cm

Köm, Bauhaus Üniversitesi Weimar Mimarlık Fakültesinde, Görsel Temsiliyet Pratikleri ve Politikaları kürsüsünde çalışıyor ve TU Delft’in ev sahipliği yaptığı Topological Atlas projesinde araştırmacı olarak görev yapıyor. Herkes İçin Mimarlık’ın kurucularından olan sanatçı çalışmalarına Berlin’de devam ediyor.

Previous Story

İKSV Festival Programını Duyurdu

Next Story

Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri için Başvurular Başladı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.