Diana Policarpo, Ciguatera, 2022

Helsinki Bienali Notları

Helsinki Bienali bu yıl 11 Haziran-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Yazar Nihat Özdal, ziyaret ettiği Helsinki Bienali’ne dair notlarını Artdog Istanbul için kaleme aldı.

//
Helsinki Bienali bu yıl 5 Haziran-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bienal kapsamında sergilenen eserler Vallisaari Adası ile nasıl bir bağ kurdu sorusu, sanayileşmenin yan etkileri ile dünyanın en kirli denizlerinden birine dönüşen Baltık Denizinde Bienalin de teması olmuş. Bienal küratörü Joasia Krysa şöyle diyor: “Bienal üç ana kavramsal konuyu gündeme getiriyor: kirlenme, yenilenme ve faillik. Baltık Denizi, şiddet rejimlerinin ve düzensiz sanayileşmenin atıklarına maruz kalan, dünyanın en kirli sularından biridir.”

Vallisaari Adası geçmişinde bir savaş üssü olarak kullanılmış, 2016 yılına kadar ziyarete kapalı olan ada Bienal ile hareketlilik kazanmış, sadece askeri yapılar değil, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan yarasa ve kelebek türleri için de önemli bir yaşam alanı.

Şehirde bu kadar çok ada olunca kıyılarda da otobüs durakları gibi platformlar var. Bunlardan biri de Bienal ziyaretçilerini taşıyan tekneler için ayrılmış. 20 dakikalık bir yolculukla adaya varılıyor. Deniz, Ege ve Akdeniz’de alışık olunan berraklıktan çok uzaktı. Buna rağmen şehirde yaşayanların suyla ilişkisi, teknelerin formu, yelkenler, kürekler muazzamdı. Ada üzerinde bir parkur oluşturulmuş, tarihi yapılar içindeki kapalı mekanlar ve açık alanlarda eserler dağıtılmış. Fotoğrafların bir kısmı da bienalin diğer mekânı ve ev sahibi HAM Helsinki Modern Sanatlar Müzesi’nden.

İlginizi çekebilir:  Christie’s Müzayede Evinden Ukrayna’ya Destek
drián Villar Rojas: From the Series The End of Imagination, 2023.

Açık alanda bir ağaca saklanmış işlerden ilki Adrian Villar Rojas’a aitti. Sanatçı bukalemun benzeri bir tür geliştirmiş, belki biraz da bu yüzden bir kamuflajı seçmiş.

Asunción Molinos Gordo, ¡ Cuánto río allá arriba!

Asunción Molinos Gordo eserinin adını benim de çok sevdiği şair Octavio Paz’ın ” ¡ Cuánto río allá arriba!” (Yukarıda kaç nehir var!) dizesinden almış. Sanatçı suyun depolanma şekillerine yoğunlaşarak mekân içinde kuleler kurmuş. Suyu saklayan ve koruyanlara bir saygı duruşu…

Alma Heikkilä: coadapted with, 2023.

Alma Heikkilä ormanda bir boşluk yaratmış. Bir süreç çalışması, bitki boyalarıyla karışan yağmur suyu sıvaya damlayarak yaz boyunca heykelin rengini değiştirecek.

Razavi, Kratt Diabolo.

Bita Razavi’nin Estonya folklorundan mitolojik bir yaratık olan ‘Kratt’ı çağrıştıran kinetik bir heykel yapmış. Bu eser HAM Müzesi’nde sergileniyor.

Jenna Sutela, Pond Brain

Jenna Sutela’nın içi su dolu bronz bir kâseden oluşan Pond Brain’i izleyiciyi uzaydan ve denizden gelen seslerle buluşturuyor.

Sami Tallberg

Sami Tallberg ve Lau Nau ile Lotta Petronella ada sakinleriyle etkileşim kurarak disiplinler arası şifa, şarkı ve gastronomi sanatı göndermeleri olan bir eser ortaya çıkarmış.

Danielle Brathwaite-Shirley: Thou Shall Not Assume, 2023.

Danielle Brathwaite-Shirley ada için yeni bir mitoloji denemesi yaparak, mitolojik figürlerini adanın güney uçlarına yerleştirmiş.

Diana Policarpo, doğal biyoçeşitliliğin izlenmesi yoluyla sömürgeci geçmişlerin haritalandırılmasına yönelik bir vaka çalışması oluşturan büyük ölçekli bir enstalasyon yaratmış. Bu çalışma da HAM Müzesi’nde sergilenen eserlerden.

Previous Story

Zorlu PSM’de Yaz

Next Story

“Around the WORD” Anna Laudel Bodrum’da

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights