Hayal ve Gerçek Arasında Bir İstanbul - ArtDog Istanbul

Hayal ve Gerçek Arasında Bir İstanbul

//

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, sanat tarihçisi Tarkan Okçuoğlu’nun kaleme aldığı yeni kitabı “Hayal ve Gerçek Arasında: Osmanlı Resminde İstanbul İmgesi, 18. ve 19. Yüzyıllar”ı okuyucuyla buluşturdu.

Kitap, modernleşme sürecinde Osmanlı resim sanatının önemli bir ayağını oluşturan duvar resimlerine ve bu eserlerin ortak paydası olan İstanbul imgesine odaklanıyor. İstanbul imgesinin hangi üslup özelliklerine göre çeşitlendiğini aktaran çalışmada okurlar, bu görsellerin barındırdığı farklı anlamları da keşfe çıkıyor.

Ana Eksen Duvar Resimleri

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) yayınlarından çıkan kitap Osmanlı sanatındaki ilk natüralist resim denemelerinden yağlıboya tekniğinde tamamen Avrupalı bir üslubun hâkim olduğu döneme kadar uzanan bir zaman diliminde İstanbul imgesini mercek altına alıyor. Osmanlı Devleti’nin geniş sınırları içerisinde saraylardan konaklara, camilerden türbelere, hanlardan şadırvan kubbelerine kadar dinî ve sivil mimariyi süsleyen duvar resimleri, çalışmanın ana eksenini oluşturuyor.

İlginizi çekebilir:  Sansür ve Otosansür Raporu

Hayali Mekânlar

Kitabın ikinci bölümünde, Osmanlı resminde kent ve manzara tasvirleri, tarihi yapılar ve hayali mekânlar anlatılıyor. Son bölümde ise Anadolu, Rumeli, Suriye ve İstanbul gibi farklı coğrafyalardan duvar resmi, pulat tepsi, harita örnekleri karşılaştırılarak derinlemesine inceleniyor. Okçuoğlu’nun eserine kitapçıların yanı sıra Pera Müzesi Artshop ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden ulaşmak mümkün.

 

Previous Story

Frieze Londra’da İlk Galerisini Açıyor

Next Story

“Anıt”ların Geleceği Nasıl Olacak?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.