“Harmoni” Maximum Uniq Hall’de - ArtDog Istanbul

“Harmoni” Maximum Uniq Hall’de

/

İlk Türk vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent’in Afrika doğası ve insan portrelerinden oluşan “Harmoni” sergisi, 12 Nisan – 19 Mayıs tarihleri arasında Maximum Uniq Hall’de izleyiciyle buluşuyor.

Kişisel arşivinde 2 milyondan fazla fotoğraf yer alan Süha Derbent, 40 yılı aşkın süredir seyahat ve vahşi yaşam fotoğrafçılığıyla da tanınıyor. Fotoğrafçının Afrika doğası ve insan portrelerinden oluşan “Harmoni” isimli son sergisinin küratörlüğünü Hülya Şekercioğlu üstleniyor.

Afrika Doğası ve İnsan Ğortleri

İskandinavya’dan Madagaskar’a, Sri Lanka’dan Kanada’ya kadar 80’den fazla ülkede çalışan ve Afrika’yı görmek, doğayı ve hayvanları izlemek aslında, insanın özüne ve kendine yaptığı bir yolculuktur diyen Süha Derbent, sergisiyle ilgili şunları söylüyor:

“Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren ve kusursuz bir döngüye ve uyuma sahip olan doğayı yenmeye çalışmak yerine, uyum içerisinde olmayı öğrenmemiz ve bunu sürdürülebilir kılmamız gerekiyor.

 “Doğada yaşayan tüm canlılarla eşit büyüklükte bir parça olduğumuzu, eşit haklara sahip olduğumuzu ve onlardan daha önemli olmadığımızı kabul etmeliyiz. Bugün, bazı türlerin (tükettiğimiz için) sadece fotoğraflarını gösterebiliyoruz çocuklarımıza. Hepsi birden tükendiğinde, sadece fotoğraflarını gösterebileceğimiz bir gün olmayacak. Çünkü o gün biz de tükenmiş olacağız. Doğayı tüketerek varlığını sürdürebileceğini düşünmek, insana özgü adım adım intihar etme yöntemidir. İşte tam da bu nedenle adı “Harmoni” olan bu sergide, sizler Afrika doğası ve bölgenin farklı yerlerinde yaşayan insanların portrelerini izlerken bu uyuma dikkat çekmeyi umuyorum.”

Süha Derbent Hakkında

40 yıldır fotoğrafçılık yapan Süha Derbent 1963 yılında İstanbul’da doğdu. Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak başlayan profesyonel yaşamı, Atlas ve Marie Claire dergilerinde fotoğrafçı-yazar olarak devam etti. Gezi National Geographic Traveler dergisinde iki yıl görsel yönetmen olarak çalıştıktan sonra, seyahat ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı alanıyla daha yakından ilgilenmeye başladı. İskandinavya’dan Madagaskar’a, Sri Lanka’dan Kanada’ya kadar 80’den fazla ülkede çalıştı. Çeşitli hava yolu, fotoğrafçılık, banka ve otel zincirleri gibi büyük kuruluşların sponsorluğunda projeler gerçekleştirdi.

Vahşi yaşam, özellikle de büyük kediler diye adlandırılan hayvanların peşinde dünyanın çeşitli ülkelerini gezerek fotoğraflar çekti, projeler hazırladı. 2000’li yıllarda soyunun tükenmesinden korkulan Bengal Kaplanı’nın Hindistan’da izini süren Derbent, Nisan 1998’de onu fotoğraflamayı başaran ilk Türk vahşi yaşam fotoğrafçısı oldu. İlk kitabı Yüz Yüze, 2002 yılının Temmuz ayında İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Yeryüzünde yaşayan yedi büyük kedinin, kendi doğal yaşam alanlarında çektiği fotoğraflarından oluşan 7 Kedi başlıklı bir sergi hazırlayan Süha Derbent’in sergisi 2011’de Ekavart Galeri’de açıldı. 2015’te Ruanda devleti tarafından, ülkenin görsel arşivini oluşturmak üzere davet edildi. Bu proje kapsamında yaptığı çalışmalardan biri için 10 gün, dağ gorili aileleriyle birlikte yaşadı.

Vefatına dek son 15 yıl Mustafa Koç’un fotoğraf danışmanlığını yaptı. Birlikte gerçekleştirdikleri seyahatler sonunda Mustafa Koç “Vahşi Karşılaşmalar” adlı kitabını yayınladı. Kitabın önsözü Süha Derbent tarafından yazıldı. 2016’da TAV Tourism ile “Nature by Süha Derbent” markasını oluşturdu. Bu kapsamda TAV desteği ile “The Willd Side of KENYA’nın Yaban Yüzü” adlı kitabı yayınlandı.

Süha Derbent, özel projelerin yanı sıra vahşi yaşam fotoğrafçılığı, seyahat organizasyonu ve hayvan davranışı konularında kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor, bu bağlamda dünyanın birçok vahşi yaşam alanını gezmek üzere kişiye özel butik seyahat organizasyonları ve kurumsal projeler hazırlıyor. Seyahat yazıları, yerli ve yabancı birçok gazete ve dergide yayınlanan ve fotoğrafları Getty Images’da satılan Derbent’in kişisel arşivinde 2 milyondan fazla fotoğraf yer alıyor.

Previous Story

L’Internationale’den “Müşterekler Müzesi”

Next Story

Solup Gidişi Engellemek Gerek

0 0,00