Albert Bitran, Paysage, 70x140 cm, 1956

Gölge Topraklar Gök Topraklar

Albert Bitran'ın Gölge Topraklar Gök Topraklar sergisi, 2 Haziran'a kadar Dirimart Dolapdere’de. 

Dirimart Dolapdere, II. Dünya Savaşı sonrası Paris’te yükselen soyut sanat akımının önemli temsilcileri arasında yer alan Albert Bitran’ın Gölge Topraklar Gök Topraklar başlıklı kişisel sergisini ağırlıyor. 2 Haziran’a kadar görülebilecek sergi, sanatçının 1956–2013 yılları arasında ürettiği eserlerin bir seçkisi niteliğinde.

Albert Bitran, İnterieur Exterieur, 130×89, 1978

Soyutlamalar üzerine bir dünyanın izleyicilerle buluştuğu Gölge Topraklar Gök Topraklar, Albert Bitran’ın sanatının ve yaşamının farklı evrelerini ele alarak eserlerinin zamana ve mekâna yayılan etkisini sergiliyor. Sergi, geometriden doğa soyutlamalarına geniş bir yelpazede eser üreten Bitran’ın, Paris’teki atölyesine davet niteliğinde bir karşılamayla başlıyor. Mekânda tarihsel bir  üslubun ötesinde bir deneyim yaşatan sergi, Bitran’ın kariyeri boyunca sürdürdüğü mekânsal duyarlılık ile farklı dönemlerdeki serileri arasındaki akışkan geçişlere odaklanıyor.

Albert Bitran, Interieur, 130×89, 1978

Sergide yer alan eserler, sanatçının geometrik soyut işlerle başladığı serüveninden Fransa’nın güneyindeki yaşamından esinlenen kırsal manzara soyutlamalarına, iç ve dış mekân kavramlarıyla oynadığı kompozisyonlara kadar geniş bir yelpazede sunuluyor. Sanatçının son dönem eserleri ise zamanla birikmiş ve kendi iç dinamikleriyle oluşan yeni yapıların çözümlemesi olarak yorumlanıyor.

İlginizi çekebilir:  Anna Laudel Bodrum’da Yeni Sergi: “KarmaComa”

*Gölge Topraklar Gök Topraklar, pazartesi günleri hariç, 2 Haziran’a kadar Dirimart Dolapdere’de görülebilir. 

Albert Bitran

Albert Bitran Hakkında

1931 yılında İstanbul’da doğan sanatçı, mimarlık eğitimini almak için 17 yaşında gittiği Paris’te sanatçı kimliğini inşa etti ve ilk sergisini 1951 yılında Paris’te açtı. Genç yaşta başlayan sanat kariyerinde eserleri, Salon des Réalités Nouvelles ve Salon de Mai gibi savaş sonrası Paris sanat ortamının önemli sergilerine dahil edildi. Paris dışında Milano, Köln, Brüksel, Küba, Stockholm, New York, Londra, Kopenhag, Tokyo, İstanbul ve Lyon gibi dünyanın çeşitli sanat merkezlerinde sergiler açan ve figüratif anlatımdan ziyade soyut bir ifade biçimini benimseyen Bitran’ın eserleri, Stedelijk Müzesi, Amsterdam; Statens Museum for Kunst, Kopenhag; İstanbul Modern, İstanbul; Musée des beaux-arts, Lyon; Centre Pompidou, Paris ve National Art Gallery New Zealand, Wellington gibi müzelerin yanı sıra pek çok özel koleksiyona dahil edildi. Albert Bitran,  2018’de Paris’te öldü.

Previous Story

Öğrencilerden “Bugünden Geleceğe Sanatla”

Next Story

Kültürel Yabancılaşma: “Yabani İstasyonlar”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights