Göçmen Sanatçılardan “Kadınların Göç Hafızası” - ArtDog Istanbul
"Kadınların Göç Hafızası" sergisinden

Göçmen Sanatçılardan “Kadınların Göç Hafızası”

Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan kadın sanatçıların sanatsal hafızasına tanıklık eden “Kadınların Göç Hafızası’’ sergisi, 6 Nisan'a kadar Depo’da görülebilecek.

Depo, yürütücülüğünü Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın üstlendiği “Kadınların Göç Hafızası” isimli grup sergisini ağırlıyor. 6 Nisan’a kadar görülebilecek sergi, beş göçmen kadın sanatçının eserlerinin yanı sıra göç hafızalarını ve kişisel yolculuk hikâyelerini de bir araya getiriyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV) tarafından yürütülen “Ötekinin Hafızası” projesi kapsamında gerçekleşen “Kadınların Göç Hafızası” sergisi, Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan beş göçmen kadın sanatçının sanatsal hafızasına tanıklık ediyor. Kadın sanatının ve  kadınlar özelinde göçün hafızasının korunması üzerine odaklanan sergi, göç-kadın-sanat etkileşiminin kadın ve sanat perspektifiyle yeniden anlaşılmasını ve anlatılmasını amaçlıyor. Sergiye paralel olarak gerçekleştirilecek film gösterimleri ve söyleşiler de eşlik ediyor.

Küratörlünü Nilgün Kıvırcık’ın üstlendiği sergi, göçmen kadın sanatçılar Farah Trablsie, Maryam Mazrooei, Sara Shahzadeh, Sinur ve Walaa Tarkaji ile Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa tarafından yürütülen sözlü tarih çalışmalarına, kişisel tarihlerinin arşivlenmesine, göç ve özgürlük temalı sanatsal üretimlerini desteklemeye dayanan “Ötekinin Hafızası” projesinin de bir çıktısı.

İlginizi çekebilir:  Eyüboğlu’nun Zamansız Mitleri
Sinur, Tuval üzerine yağlıboya panel

İstanbul’da yaşayan beş göçmen sanatçı kadının sadece sanat eserlerini değil, onlarla yapılan sözlü tarih kayıtlarından kısa alıntıları, belgeseli ve göç hikayelerini de kapsayan sergiyi Nilgün Kıvırcık şu cümlelerle anlatıyor:

“En başından beri Kütüphanemizi ve tüm ekibimizi oldukça heyecanlandıran bu proje, hepimiz için unutulmaz anılarla ve tecrübelerle dolu. Yollarımızın kesiştiği bu beş kadın ile birlikte göç, kültürel etkileşim, ortak yaşam gibi pek çok alanda birlikte düşünmenin yollarını aradık. Bir arada yaşamı güçlendirmek ve diyaloğa açık kapsayıcı bir toplum inşası için sanatın en güçlü ortak dilimiz olduğunu gördük. Hafızalarımızda onların göç yolculuklarını ve hikâyelerini saklayacak ve gelecek nesiller için koruyacağız.”

Avrupa Birliği – Culture CIVIC’in destekleri ile KEKBMV tarafından yürütülen Ötekinin Hafızası projesi kapsamında gerçekleşen sergi, Tophane’de bulunan Tütün Deposu’nda 6 Nisan’a kadar görülebilir.

Previous Story

YUNT Sultanbeyli’de “Görünmeyen Kent”

Next Story

Cappadox Yıllar Sonra Geri Dönüyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.