Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın tarihi köşkü davasını kaybetti. Gürpınar’ın hayatını kaybettiği 1944 yılından beri kamu kurumları arasında elden ele gezen köşkün mülkiyeti, 2014 yılında İBB’ye geçmiş ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü köşkü 17 Mart 2022’de İBB’den alıp Şehzade Sultan-Mehmet Vakfı adına tescil etmişti. Adalar’daki yazar ve STK’ların zaman zaman geri verilmesi için eylemler yaptığı, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın hayatının büyük bölümünü geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı evin içindeki eşyalar yağmalanmış ve yıllar boyunca çürümeye bırakılmıştı.
Gezi Parkı’ndan Sonra Hüseyin Rahmi’nin Evi de İBB’nin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, açtığı davayla Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki tarihi köşkünü Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden geri aldı. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın, hayatının büyük bölümünü geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı evin içindeki eşyalar yağmalanmış ve yıllar boyunca çürümeye bırakılmıştı.
Heybeliada’da yaşayan Türkçe öğretmeni Nihan Aydar’ın “Heybeliada Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi Müze Olarak Açılsın” başlıklı imza kampanyasında 19 binden fazla imza toplanırken, İBB de tarihi köşkün İBB adına tescili için yeniden dava açmıştı. BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, Adalar Asliye Hukuk Mahkemesi, 10 Ocak 2024’te tarihi köşkün tapuda İBB adına kaydedilmesine ve İBB’ye geri verilmesine karar verdi.
Öte yandan 20 Mart’ta mahkeme Gezi Parkı’nın mülkiyetini tekrar İBB’ye vermişti. Üç yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devrettiği Gezi Parkı, mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin dün verdiği karar, İstinaf ve Yargıtay’da onaylanırsa Gezi Parkı, tamamen İBB’nin olacak.