Başkent Kültür Yolu kapsamında Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç ve İtalya Büyükelçilikleri ve Kültür Ateşeleri işbirliğiyle Cermodern Ankara’da gerçekleşen, Türkiye’nin yanı sıra yedi ülkeden ve kültürden kadın tekstil sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen “Geleneği / Geleceği Dokumak” sergisi İstanbul’daki Muse Contemporary‘de 17 Kasım’da kapılarını açıyor.
Ayşe Pınar Akalın’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi 17 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek.
Sergide, Jenny Ymker (Hollanda), Kimathi Mafafo (Güney Afrika), Lithian Ricci (İtalya), Lotta-Pia Kallio (Finlandiya), Maria Munoz (İspanya), Petra Hultman (İsveç), Stephanie Laleuw (Fransa) ve Suzan Batu (Türkiye) eserleriyle izleyici karşısına çıkıyor.
Sümerbank Kumaşlarından Hareketle
Suzan Batu, “İşlerimin çıkış noktası Sümerbank kumaşları” dediği eserlerine dair, “Bu kumaşları kullanan kadınlar, görünürlüğü olmayan kadınlardı. Ben bunu vurgulamak istedim. Onları yüceltmek için tanrıçalar yarattım” diyor. İşlerinin bir ikinci çıkış noktasının ise “hayatımıza kattığı güzelliklere rağmen göz ardı edilen el işleri” olduğunu belirtıyor.
Seçkide İtalyan sanatçı Lithian Ricci’nin iğne oyası tekniğiyle ürettiği halı eseri, tuval üzerine nakış işi ve kilimi yer alırken, İşveçli sanatçı Petra Hultman’ın ikinci el mağazalardan topladığı dantellerle ürettiği eserleri görülebiliyor. İspanyol Maria Munoz ise “Colours” adlı üç parça ile izleyici karşısında. Geri dönüştürülmüş ipek ipliklerden oluşan nakış parçalarıyla pandemi sonrası mahrum kalınan yaşam zevkine atıfta bulunuyor.
Kimathi Mafafo, sergide yer alan el dikişi ve makine nakışı ile üretilen eseri ile diğer kadınlara ulaşmak ve ilham vermeyi amaçladığını ifade ediyor. Farklı medyumları bir araya getirerek çalışan Lotta-Pia Kallio eserlerinde zaman, tarih ve insan zihnini konu ederken; Hollandalı sanatçı Jenny Ymker, fotoğraf temelli dokuma halılar ile ziyaretçilerle buluşuyor.
Fransız Stephanie Laleuw ise coşkulu renkler kullandığı nakış, tığ işi ve süslemelerinde, toplama öğelerin yanı sıra, kendi imal ettiği parçalara hayat veriyor. Doğanın karmaşık yapısını ve yaşama gücünü hatırlatıyor.
Tekstil Sanatları
Çeşitli kültürlerde tarih boyunca dokuma, örgü, dikiş ve nakış gibi tekstil sanatları “kadın işleri” olarak görülerek büyük ölçüde kenara itildi. Bugün ise sanatçılar ön yargıları ve bu form ile ilişkin peşin hükümleri yok ederek, güçlü ifadelerle medyumu yeniden kullanarak ona sahip çıkıyor. Muse Contemporary bu bağlamda kadını güçlendiren bir sanat dalını öne çıkararak gündeme getirmeyi hedefliyor.