Geleceğin Elbisesi Mi? Saatler İçinde Yok Olan ‘Alg’ Elbise

/
İlginizi çekebilir:  Cezaevini Kültür Sanatla Dönüştüren Savcı…

Central Saint Martins mezunu Scarlett Yang, alg özü ve ipek kozası proteini (serisin) kullanarak cam görünümlü bir elbise yarattı. Zamanla ‘büyüyebilen’ ve su içinde 24 saatte yok olan elbise, farklı nem ve sıcaklıklar altında da şekil değişikliğine uğruyor. Kıvrılma ve katlanmalar görülüyor.

Bio malzeme ile hazırlanan elbise ile ilgili Yang “Giyildiği coğrafi bölgeye ve mevsime bağlı olarak form değişebiliyor. Kuru bir kış havasında elbise sertleşiyor ve heykelsi bir görüntü sergiliyor” diye açıklıyor.

“Moda Endüstrisi Çok Fazla Atık Üretimine Sebep Oluyor”

Elbise, suya maruz kaldığında ise saatler içerisinde doğada yok oluyor. Örneğin 80 santigrat derece alkali suya daldırıldığında ayrışması için 1 saat yeterli olurken, 60 derece için yok olma süresi ’24 saatten az’ olarak açıklanıyor. Dolayısıyla elbise yağmurlu havada ya da deniz/göl/nehir gibi bir alanda giyildiğinde de aşınmaya uğruyor.

Yang’ın bio malzemeyle doğada saatler içinde yok olabilen bir kıyafet geliştirme fikrinin ardında ise moda endüstrisinin yarattığı atık miktarına dair farkındalık geliştirmesi yatıyor. “Central Saint Martins’de 5 sene moda okuduktan sonra, geleneksel anlamda moda tasarımı proje geliştirme aşamasında ne kadar fazla malzeme atığının oluştuğunu gördüm. Asıl üretim öncesinde modeller kaç defa yineliyor, ki bir de sonrasında imalat aşaması var…” diye anlatan Scarlet Yang, “Piyasadaki çoğu tekstil ürünü geri dönüştürülebilir değil; biz moda öğrencileri ve mezunları geleneksel yöntemle çalışmaya devam ederek çevre kirliliğine katkıda bulunmuş oluyoruz ” diyor.

“Tasarladığım parçalar doğal yaşam formlarının güzelliğini ortaya koyuyor” diyen tasarımcı insanların materyal yaşam döngülerine dair algılarına meydan okumak istediğini belirtiyor.

Dijital Modelleme ve 3D Baskı Teknolojileriyle Tasarlandı

Yang öncellikle tasarımını bilgisayar ortamında 3D modelleme programlarında modelleyerek işe başlamış. Daha sonra 3D baskı ve lazer kesim teknolojilerini kullanarak malzemenin alacağı formların kalıbını üretmiş. Böylece atık malzeme olmamasını garantilemiş. Kalıplar çıktıktan sonra ise bio materyali sıvı halindeyken kalıplara dökerek katılaşmasını beklemiş. Sonrasında ise ipek kozası proteinini (serisin) elbisenin çevre etkisiyle buruşmasını/kırışmasını istediği noktalara uygulamış. Ayrıca dijital ortamda elbisenin farklı koşullardaki simülasyonlarını yaratmış. Final projesinin sunumunda bu hazırlıklarını, 360 derece showroom deneyimiyle sergileyen tasarımcı, bio malzeme elbisenin dört dijital simülasyonunu önce bir okyanus üzerinde, sonra ise suya battığı halini gösterdi. Ayrıca koleksiyonu online olarak görme ya da sanal gerçeklik gözlüğüyle takip ederek doğal aşınma sürecini izleme şansı sundu.

İlginizi çekebilir:  Madonna Hayat Hikayesini Anlatan Filmi Yönetecek
[envira-gallery id=”92590″]

Karbondioksit Emici Mont, Fotosentezle Oksijen Üreten Koleksiyon…

Yang, Dezeen’e yaptığı açıklamada, alg özlü malzemenin tekstil ürünleri haricinde iç mekan ürünleri ve ambalaj malzemeleri gibi farklı ürün için de kullanılabileceğini söyledi. “Bio malzemeyle üretilen ürünlerin planlanan süre kullanıldıktan sonra yok olma özelliği var; ayrıca ebatları, formu ve dokusu da değişebiliyor” diyen tasarımcı tüketici ürünleri söz konusu olduğunda, bu tasarım metodunun derinlemesine araştırılıp geliştirilmesinde büyük potansiyel gördüğünü belirtiyor.

Scarlett Yang moda tasarımlarında sürdürülebilirlik üzerine çalışan tek tasarımcı değil: New York’lu tasarımcı Charlotte McCurdy alg özü kullanarak suya dayanıklı ve karbondioksit emici özeliklere sahip bir mont tasarlamış, Kanadalı-İranlı tasarımcı Roya Aghighi ise fotosentez aracılığıyla karbondioksiti oksijene dönüştüren kıyafet serisi çıkarmıştı.

 

Kaynak: Dezeen.com

Yazar: Natashah Hitti

Tarih: 28.08.2020

Orijinal Başlık: Scarlett Yang designs lab-grown dress from algae that can decompose in hours

Previous Story

Birol Ünel 59 Yaşında Hayatını Kaybetti

Next Story

Irkçılık ve “Ten Rengi” Meselesi: Ten Rengi Ne Demek?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.