Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde - Pınar Türker / Artopol Galeri - ArtDog Istanbul

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Pınar Türker / Artopol Galeri

/

Tüm dünyayı sarsan ve hayatı durduran korona virüs salgını, sanat dünyasını da sarstı. Almanya, Fransa ve İngiltere sanat dünyası için yüklü miktarlarda destek paketi açıklarken ülkemizde maalesef ciddi bir yardım söz konusu değil. Sanat piyasasının profesyonelleri bir yandan ayakta kalmaya çalışırken bir yandan, daha da dijitalleşen dünyada, yeni yollar bulmanın peşinde… Sanat galerilerinin durumlarını soruşturduk, sorular yönelttik.

* Covid-19 krizi galerinizi nasıl etkiledi?

* Dijitalleşen dünyada galerilerin yeri ne? 

* Online satış yapıyor musunuz?

* Önümüzdeki günler için dijital iş modelleri planlıyor musunuz?

* Salgın sonrası, sanat piyasasına dair öngörüleriniz neler?

* İptal olan veya iptal edilecek sergileriniz var mı?

* Koleksiyoner ve sanatçılarla nasıl bir iletişim içindesiniz?

* Bu süreçte, personelin işine son vermek zorunda kaldınız mı? 

* Mevcut ekonomik durumu kaç ay daha sürdürebilirsiniz?

4D Sergi Turları Hazırlıyoruz 

Pınar Türker
ARTOPOL GALERİ – KURUCU

Covid-19 krizi her sektörde olduğu gibi sanatta da alternatif çözümler geliştirmenin gerekliliğini ve dijital sisteme dönüşümün başlangıcı olduğu sinyallerini hissettirdi. Biz, bu krizi ön görmediğimiz halde, altı ay önce, sanatı kurumsallaştırmak ve ulaşılabilir kılmak adına, hem online platformumuz hem de e-ticaret sitemizin alt yapısını oluşturduk. Sanatçılar ve sanat izleyicileri için görünürlülüğü arttırmak, sanatta şeffaf fiyatlandırma politikasını güçlendirmek, satış öncesi ve sonrası hizmetlerin kalitesini yükseltmek amacıyla zaten bu ihtiyacı duyuyorduk. Bu kriz sürecinde ise dijitalleşmenin başta sanatçıların üretimini desteklemek ve sanat alıcıları ile buluşturmak için en doğru yöntem olduğunu görüyorum. Ticari olarak etkilenmemek zor ancak çevrimiçi görünürlük ve bilinirlik anlamında önemli kazanımlarımız oluyor. Bu kriz sürecinin uzaması ekonomik anlamda en çok galeri mekanlarının fiziksel anlamda ayakta kalabilmesini zorlaştıracak. Psikolojik tarafından bakarsak, sanatçılar bu dönemde daha üretken, ancak kaygıları da var. Bu zorlu dönemi pozitife çevirmek için dijital platformların artması çok önemli.

Alternatif Satın Alma Talepleri

Online platformda satışlarımız oldu. Alıcıların eserin teslimatı ve hijyen koşulları ile ilgili soruları olabiliyor, bununla ilgili kriz döneminde ilave önlemler geliştirdik. Tabii bu süreçte karar verme aşamasında daha titiz davranıyorlar. Süreç, ekonomik durgunluğu getirdiği için alternatif satın alma taleplerini de arttırdı. Bu konuda da çözümler sunuyoruz.

Dijitalleşme Zorunlu

Gelecekte sanat piyasasında dijitalleşmenin zorunlu olacağını düşünüyorum. Fiziken sergi gezmek demode olmayacaktır tabii ancak bu krizin sonrasını düşünürsek farklılaşmanın ve dönüşümün şart olduğunu; sanat eğitimini, sanatçının üretimini, sanat alımındaki alışkanlıkları, galerilerin ve müzelerin alt yapısının teknolojik bir sisteme dönüştürülmesini kapsayan sosyal- ekonomik ve teknolojik etkileri olacaktır.

Online Platforma Yatırım

Biz bu süreçte online platforma yatırım yapıyoruz, 360 derece gezilebilecek 4D sergi turları düzenleyeceğiz.. Geçen hafta, galeriden canlı yayın bağlantısı ile online sergi turu gerçekleştirdik ve sanatçılar da interaktif olarak katıldı. Ayrıca, sanatçılar atölyelerinde çalışırken çektikleri videoları sanal ortamda paylaşıp, anket sorularını cevaplayarak izleyicilerle karşılıklıymış gibi sohbet buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Krizin satın alma alışkanlıklarını etkilememesi imkansız. Koleksiyonerlerin satın alma kararlarını bir miktar ertelediğini görüyoruz.. Ancak çevrimiçi hareketlilik, ilişkiyi sürdürmek adına pozitif sonuçlar da veriyor. Koleksiyonerler de fiziken eseri görmeden önce dijitalden görselini ve detaylarını inceliyorlar. Dijital görünürlülük bu anlamda çok gerekli.

Mevcut Ekibi Koruyoruz

Şu anda mevcut ekibimizi mümkün olduğunca koruyoruz. Eksik çalışma ödeneği için başvurduk. Kararlarımızı süreç içindeki gelişmeler doğrultusunda vereceğiz.

Previous Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Ferda Dedeoğlu / Ferda Art Platform

Next Story

Galeriler Yeni Deneyimlerin Peşinde – Sevil Binat / C.A.M Galeri

0 0,00