Uğural Gafuroğlu‘nun “Zaman Tüneli” isimli kişisel sergisi Nişantaşı Galeri Selvin’de kapılarını açtı. 15 Ocak tarihine kadar devam edecek sergide Gafuroğlu’nun camaltı tekniğiyle yaptığı eserlerinin sergileniyor.
Camaltı Resim Sanatı
Camaltı resim sanatının en belirgin özelliği, camın arka yüzeyinin boyanması. Uzaktan bakıldığında kâğıt ya da tuvale yapılan resimlere benzese de, çalışma yöntemi bu resimlerin tam tersine işliyor. Yaygın resim sanatından tek farkı, desenlerin camın arka yüzüne yapılması değil. Aynı zamanda çizim ve boyama sıralaması da tam tersine yapılıyor. Yaygın resim sanatında ayrıntılar en sona bırakılırken, camaltı sanatında ise resmi yapmaya desenden ve en belirgin ayrıntılarla başlanıyor. İmza ve tarihi en başta koymak gerekiyor. Daha sonra çizgiler arasındaki yüzeyler ve en son olarak da fonda görünen renkler çalışılıyor. Bunun nedeni, yapılan bir motifi silmenin, rötuş yapmanın ve sonradan motif eklemenin neredeyse imkânsız olması.
Uğural Gafuroğlu Hakkında
1986’den beri tuval, ahşap, çakıl taşı, kayrak taşı, cam kütle gibi çeşitli malzemeler üzerine resim yapan Uğural Gafuroğlu, son 15 yıldır farklı bir teknikle ürettiği camaltı tekniğiyle resim yapıyor. Sanatçı resmin boyaya ve tuvale dayanan geleneksel malzeme zincirine doğadan aldığı yeni malzemeleri ve konuları ekleyerek farklı açılımlara yönelmeyi tercih ediyor.