Fuarların Paris Savaşı - ArtDog Istanbul
View of La Nef inside @le_grand_palais © Mirco Magliocca. Source: Instagram / @artbasel

Fuarların Paris Savaşı

//

Son yıllarda Avrupa’nın sanat başkenti olma yolunda ilerleyen Paris’te fuarlar büyük bir rekabete girdi. Miami Beach, İsviçre ve Hong Kong’da yapılan Art Basel, Paris’e geliyor. İsmi Art Basel olmasa da Paris’te Art Basel markasının yaratacağı yeni bir çağdaş sanat fuarı Ekim 2022’de kapılarını yakında açacak.

Art Basel markasının sahibi olan MCH Group’un Paris’e gelişi oldukça sansasyonel oldu. Firma, Paris’in en önemli sanat fuarı FIAC’ın 47 senedir yapıldığı Grand Palais ile 7 senelik bir anlaşma imzaladı. FIAC’ın Grand Palais’deki anlaşması ise yenilenmedi. New York Times’ın haberine göre FIAC yetkilileri fuarın yeni lokasyonuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

The Grand Palais’s dome made of glass and steel, Tuesday Aug. 30, 2005. (AP Photo/Francois Mori)

Ancak FIAC’ı düzenleyen RX Group adlı firmanın başkanı Michel Filzi, Grand Palais ile anlaşmalarının yenilenmemesiyle ilgili olarak, “Bu hem müşterilerimiz hem de ekibimiz için büyük bir hayal kırıklığı” diye konuştu. Grand Palais, ekim ayında FIAC ve Paris Photo’nun geleneksel ev sahibi olarak biliniyor; FIAC 1975’ten bu yana Grand Palais’de düzenleniyordu.

İki Yıl Grand Palais Ephémère’de

Öte yandan mekânın sahibi Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais’nin başkanı Chris Dercon ise konuyla ilgili olarak, “Umarım Art Basel bir sanat fuarından daha fazlası olan bir etkinlik düzenler. Hem sanat hem moda hem de tasarım içeren bir etkinlik” dedi.

Art Basel’in küresel direktörü Marc Spiegler de, “Fuarda Fransız dokunuşu olacak. Fuara en az FIAC’taki kadar galeri katılacak ve fuarın büyük kısmı Fransız bir ekip tarafından organize edilecek” diye konuştu.

Photo ©Wilmotte et Associés. Source: news.artnet.com

FIAC’ın Yerini Aldı

Art Basel markasının Paris’te düzenleyeceği ilk iki fuar, Grand Palais’de renovasyon çalışmaları devam ettiği için geçici bir mekan olan Grand Palais Ephémère’de yapılacak.

Art Basel’ın Instagram hesabından yapılan açıklamada yeni projenin “modadan tasarıma, sinemadan müziğe, Fransa’nın kültürel endüstrileri arasında bir köprüler kuracağı” belirtildi.

Christophe Petit Tesson / EPA, via ShutterstockGelişmeleri, Brexit’in ardından Londra’nın yerine Paris’in Avrupa sanat sahnesindeki yükselişinin sonuçları olarak yorumlamak mümkün.

Previous Story

İpek Yolu’nda ve Zamanda Geriye Yolculuk

Next Story

Seattle’a NFT Müzesi

0 0,00