Bu yıl ilk kez Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen Frieze Seul fuarı 5 Eylül Pazartesi günü sona erdi. ‘Frieze’in Asya’daki ilk fuarı’ olan Frieze Seul’e şehrin iş merkezlerinden Gangnam bölgesindeki COEX ev sahipliği yaptı.
Frieze Seul’un direktörü Patrick Lee, Güney Kore’nin başkentinin sanat dünyasındaki bugünkü yerine bir günde gelmediğine dikkat çekerken, Artsy’ye yaptığı açıklamada “uluslararası sanat galerilerinin Koreli koleksiyonerlerle tanışmayı heyecanla beklediklerini” ifade etti.
Son iki yıldır Batılı sanat galerileri Seul’ün farklı noktalarında mekanlar açarken, Frieze’in geçtiğimiz yıl Frieze Seul’ü düzenlemek istediğini duyurması şehre ilgiyi daha da artırmıştı. Yerel sanat fuarı KIAF ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Frieze Seul’a 110’u aşkın galeri katıldı. Artsy’de Osman Can Yerebakan imzasıyla yayınlanan yazı, fuarın öne çıkan 7 standını ele aldı.
-
Kukje Gallery (Seul, Busan)
Kore’nin 40. yılını dolduran köklü galerilerinden Kukje Gallery, fuarda hem Koreli hem de uluslararası sanatçıların işlerini sergiledi. Fransız heykeltıraş Jean-Michel Othoniel‘in büyük, gri, aynalı ve cam boncuk heykeli “Nœud Sauvage” (2020); 2002’de yaşamını yitiren Koreli ressam Yoo Youngkuk‘un yeşil tonlarındaki soyut manzara işi “Mountain”ın (1973) hemen yanında konumlandı. İlk eserin yuvarlak hatları ile ikinci işteki tepe formlarının şiirsel keskinliğinin zıtlılığı dikkat çekiciydi. Koreli sanatçı Kibong Rhee’nin geniş bir ağacı betimlediği “Backside of the memory” (2016) işinde doğa ana karakter olarak öne çıkarken, sisli yüzey ise hafızanın geçiciliğini ortaya koydu.
-
BANK (Şanghay)
Şanghay merkezli galerinin standı, ‘patlayan’, renkleriyle göz alan ön cephesinin yanı sıra içeride sergilediği, canlı renklerin kullanıldığı figüratif resimlerle de dikkat çekti. Perulu-Şilili sanatçı Ivana de Vivanco‘nun “Dripping Around” (2022) eserinde çarpıcı pastel tonlarda iki enerjik figür yan yana dururken, ağırlıksız ve kararlı duruşlarındaki mizah hissediliyordu. Dominik asıllı Amerikalı ressam Bonny Ramirez‘in benzer şekilde renkli, ilginç resmi “Oro Fino” (2022)da ise sanatçının imzası haline gelen yarı-insan, yarı-hayvan figürlerinden biri, bir kedinin bacaklarına ve bir devekuşunun gövdesine sahip bir kadın görülüyordu.
-
Whistle (Seul)
Koreli genç galerinden olan ve genç Koreli sanatçı listesiyle dikkat çeken Whistle, Frieze Seul’ün Christopher Y. Lew ve Hyejung Han’ın küratörlüğü üstlendiği Focus Asia bölümünde, tek bir sanatçısının- Hejum Bä’nın eserlerini sergiledi. Sanatçının yağlı boya işleri standın beyaz duvarlarını rengarenk geometrik figürlerle doldururken, Bä’nın rüya gibi manzaralar ve soyutlamalar arasında dans eden eserleri akışkan köşeleri ve belirli merkezlere dair küçük ipuçları barındırmasıyla dikkat çekti.
-
P21 (Seul)
Fuarın Focus Asia bölümünün bir diğer öne çıkanı ise Seul’ün bir diğer genç galerisi P21 oldu. Galeri genç yeni medya sanatçısı Sungsil Ryu‘nun coşkulu karışık medya enstalasyonuna ev sahipliği yaptı. Kaotik ve komik eser, distopik bir bilgisayar oyunundan alınmış gibi görünen teatral yapının içindeki ekranlardan oluşuyordu. Güney Kore gençliğinin kültürünü şaka yollu bir üslupla ele alan sanatçı hayali bir gezi reklamı sunuyor; medya, popüler tüketimcilik ve internet fenomenleri gibi temaları ele alıyordu. Ayrıca eserde Ryu’nun Kore’de tanınan bir şarkıcı olan babası da yer alıyordu.
-
kurimanzutto (Mexico City, New York)
Sanatçılar Haegue Yang, Nairy Bagrahmian, Leonor Antunes, Danh Vo, Gabriel Orozco, Oscar Murillo, Roberto Gil de Montes, Gabriel Kuri ve Rikrit Tiravanija’nın eserlerini ziyaretçilerle buluşturan Meksikalı galeri kurimanzutto, Berlin ve Seul’da çalışan sanatçı Haegue Yang‘ın canavarımsı, tüylü heykeli “The Intermediate—Frosty Pom-Pom Shield with Cross Forehead“i (2020) ile dikkat çekti. Duvardan sarkan eserin kalın, tüylü ve beyaz yüzeyi çeşitli zilleri saklarken, zil sesleri ortama yayılıyordu. Sanatçının 2019’da MoMA’da sergilenen işi “Handles”ın aksine bu eser hareketsiz olsa da zil sesleri, ziyaretçilerin ilgisini çekerken; eserdeki kırmızı ponponlar da eğlenceli bir detay olarak göze çarptı.
-
Tina Kim Gallery (New York)
Frieze Seul’da sanatçılar Ghada Amer, Davide Balliano, Minouk Lim, Pacita Abad, Mire Lee, Ha Chong-Hyun, Park Seo-Bo, Kim Tschang-Yeul ve Tania Pérez Córdova’nın eserlerini sergileyen New York merkezli galeri, izleyiciye ağırlıklı olarak Koreli sanatçıların eserlerini sundu. Kim Tschang-Yeul‘ün özenle yarattığı, çuval bezi üzerindeki su damlalarını betimleyen resimleri, Park Seo-Bo‘nun halüsinatif soyutlamaları, baskı ve geleneksel Hanji kağıdındaki pastel sarı ve mor tonlardaki rölyefleri ile eşlendi. Bir diğer tarafta ise Seul ve Amsterdam’da üreten sanatçı Mira Lee’nin beton heykeli “Eyes of the Grapes” (2022) görülüyordu.
-
Barry X Ball with LG OLED
Koreli teknoloji şirketi LG OLED ile New York merkezli sanatçı Barry X Ball‘un iş birliği de fuarın öne çıkanları arasında yer aldı. Ball’un biyomorfik mermer heykelleri, likit ve canlı gibi görünen parlak yüzeyleriyle dikkat çekerken; sanatçının LG iş birliğiyle hayata geçirdiği NFT üretimleri de bitişikteki ekranlarda sergilendi. “Granulo-Specular Chiaroscuro Meta-Morphs (Alchemic Black Steel, Alchemic Gold, Alchemic Silver, Alchemic Copper)” başlıklı NFT’lerde gümüş ve altın renkli bedensel formlar görülüyordu.