Fransız Şarkıcı Juliette Gréco Yaşamını Yitirdi: 'Sesinde Milyonlarca Şiir Var...' - ArtDog Istanbul

Fransız Şarkıcı Juliette Gréco Yaşamını Yitirdi: ‘Sesinde Milyonlarca Şiir Var…’

//

50’lili ve 60’lı yıllara damga vuran ünlü Fransız şarkıcı ve oyuncu Juliette Gréco, 23 Eylül’de, 93 yaşında, hayata veda etti.

Sanatçının ailesi, Fransız haber ajansı AFP’ye gönderdiği mesajda “Juliette Gréco, ailesinin yanında çok sevdiği evinde öldü. Hayatının eşi benzeri yoktu” dedi. 

Sahnede, siyah kadife elbisesi, “uçuşan elleri” ve buğulu, melankolik sesiyle bir dönemin ikonu oldu. 

Gréco, 7 Şubat 1927’de Montpellier’de doğdu. “Melankolik” olarak tanımladığı çocukluğunu, büyükannesinin yanında ve daha sonra da bir manastırda geçirdi. Gréco, bir dönem, Nazi Almanya’sı işgali altındaki Fransa’da hapse girdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazilerin işgaline karşı Fransız Direnişi’ne katılan Gréco’nun annesi ve ablası Ravensbrück Toplama Kampı’na gönderildi.

Paris Entelektüellerine İlham Oldu

Savaş sonrasında, Fransız yazar, düşünür Jean-Paul Sartre tarafından Paris’te keşfedilen Gréco, Paris Saint-Germain-des-Prés’nin entelektüel çevresine girdi ve onlara ilham kaynağı oldu; müzisyen Jacques Brel, Fransız popüler müziğinin önemli figürlerinden Serge Gainsbourg, yazar Boris Vian, şarkı yazarı Étienne Roda-Gil…

Gréco’nun seslendirdiği ünlü “Si tu t’imagines …”inin şarkı sözünü, Fransız yazar, düşünür Jean-Paul Sartre onun için yazdı. Hatta, Sartre, Gréco’yu, “sesinde milyonlarca şiir var” diye niteledi. 2015 sonbaharında sunduğu son şarkısı “Merci”yi de Miossec kaleme aldı. 

Gréco, sinema ve televizyonda da yer aldı. 1965’te “Belphégor” rolüyle tüm Fransa’yı büyüledi. Birkaç yıl sonra da “Undress me” adlı şarkıda büyük bir başarı yakaladı. 

‘Yaşama Sebebim Şarkı Söylemek’

2016’da başladığı “Merci” adlı sahneye veda turu, Mart 2016’da geçirdiği felç nedeniyle yarıda kaldı. 

Juliette Gréco, verdiği son röportajlarından birinde şunları diyor: “Yaşama sebebim şarkı söylemek! Şarkı söylemek bir bütün; beden var, içgüdü var, kafa var…” 

Previous Story

Tartışma Yaratan “Muz” Guggenheim Müzesi’nde

Next Story

OMM’a Uluslararası Proje Ödülü

0 0,00