Filistin İçin de, Herkes İçin de Bir Daha Asla - ArtDog Istanbul
Afiş tasarımı: Ada Matei (Instagram: ada.lion)

Filistin İçin de, Herkes İçin de Bir Daha Asla

Antisemitist ve her türlü ırkçılığa karşı yayın yapan düşünce platformu Avlaremoz'un yazar ve editörleri, Filistin-İsrail Savaşına karşı "Holokost inkarcılığı ile mücadele etmeyi nasıl görevimiz olarak gördüysek, bugün de insanlık adına 'Herkes İçin Bir Daha Asla' diyoruz" açıklaması yaptı. İşte açıklamanın tam metni... 

Antisemitist ve her türlü ırkçılığa karşı yayın yapan düşünce platformu Avlaremoz’un yazar ve editörleri, İsrail’in Filistin saldırılarına karşı bir açıklama yayımladı. Mektupta “Avlaremoz yayın hayatına başladığında, soykırımdan kurtulan Yahudilerle birlikte ‘Bir Daha Asla!’ diyebilmek için ilk dosya konumuz Holokost olmuştu. Yahudi soykırımının tarihini anlatmayı, mağdurlarını unutmamayı, Holokost inkarcılığı ile mücadele etmeyi nasıl görevimiz olarak gördüysek, bugün de insanlık adına ‘Herkes İçin Bir Daha Asla’ diyoruz,” denildi. Açıklamanın tamamı şöyle…

“Herkes İçin Bir Daha Asla”

Kuruluşundan beri antisemitizm ve diğer her tür ırkçılığa karşı mücadelenin bir parçası olarak içinde yer aldığımız Avlaremoz’un editör ve yazarları olarak, İsrail’in Filistinli sivilleri yaşamdan koparan, yaşayanları açlığa mahkum eden, bir buçuk milyondan fazla insanı evsiz bırakırken, sağlık ve eğitim tesisleri dahil tüm altyapıyı yok eden saldırılarını derin bir üzüntü ve öfkeyle kınıyoruz.

Avlaremoz yayın hayatına başladığında, soykırımdan kurtulan Yahudilerle birlikte “Bir Daha Asla!” diyebilmek için ilk dosya konumuz Holokost olmuştu. Yahudi soykırımının tarihini anlatmayı, mağdurlarını unutmamayı, Holokost inkarcılığı ile mücadele etmeyi nasıl görevimiz olarak gördüysek, bugün de insanlık adına “Herkes İçin Bir Daha Asla” diyoruz. Holokost’un insanlık tarihine açtığı derin yaralardan biri olan, yanı başında katliamlar yaşanırken sessiz kalabilen ‘seyircilerin’ bugün hepimizin gözleri önünde yaşananlara rağmen yeniden gün yüzüne çıkması, üzüntümüzü derinleştirip öfkemizi çoğaltıyor.

Bilinmesini isteriz ki, kadim Yahudi gelenekleri ve inançlarına aykırı bir biçimde, antisemitizmi işlediği savaş suçlarına kalkan olarak kullanan İsrail’in, Yahudiler adına hareket ettiğini iddia ederek yürüttüğü soykırıma karşı görüşlerimizi, “antisemit” ve “kendinden nefret eden Yahudi” lakırdılarına rağmen, bu mecrada dile getirmeye devam edeceğiz.

İsrail’deki on binlerce insanın sokaklarda söylediği gibi, biz de rehinelerin güvenli bir şekilde eve dönmesi için tek yolun ateşkes ve barış olduğuna inanıyoruz. Savaşın kazananı olmadığının bilinciyle, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırının İsrail halkı üzerinde yarattığı terörün ve acıların bir soykırıma alet edilmesini reddediyoruz.

“Soykırım Bir İnsanlık Suçudur”

Bu metni yazarken Yahudi soykırımından canlı çıkmayı başaran, bugün 88 yaşındaki Marione Ingram’ın sözleri yolumuzu aydınlatıyor: “Ben Holokost’tan kurtuldum ve Gazze’deki çocukların şu an yaşadıklarını yaşamış biriyim. Gazze’de yaşananlara baktığımda hemen gözümün önüne çocukluğum geliyor.”

Avlaremoz’un yayına başladığı ilk gün belirttiği üzere, soykırım bir insanlık suçudur! Uluslararası hukukun ve insancıl hukukun açık ihlali olan saldırılar, insanlığın ve dayanışmanın temel ilkelerini baltalamaktadır. Biz aşağıda imzası bulunan yazar ve editörler olarak, bu saldırıların cezasız kalmasını kabul etmiyoruz. Kurbanlarla dayanışma içinde olmanın, herkes için adalet talep etmenin bugün her zamankinden daha önemli olduğunu vurguluyoruz. Uluslararası toplumu Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı kararları çerçevesinde, bu yasa dışı eylemleri durdurmak ve failleri sorumlu tutmak üzere derhal harekete geçmeye çağırıyoruz. Suçlular adaletle yüzleşene ve kurbanlar evlerine dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Avi Haligua, Ayşe Hür, Eli Haligua, Emre Yavuz, Eytan İpeker, Kenan Kruz Çilli, Levent Özyıldırım, Melike Karaosmanoğlu, Muzaffer Erol, Nesi Altaras, Ozan Ekin Gökşin, Özgür Kaymak, Reyan Tuvi, Süheyla Yıldız, Tomris Derya Keresteci, Tuğba Yavuz, Yusuf Sarfati.

Previous Story

Edebiyatçılar: Hayvanlar Yoksa Eksiğiz

Next Story

Adıyaman Kömür Kültür Sanat Merkezi

0 0,00