Festivale Filistin boykotu - ArtDog Istanbul
Açılış gecesindeki protesto.photo courtesy Workers For Palestine Netherland)

Festivale Filistin boykotu

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA) Filistin destekçisi bir protestoya verdiği tepki nedeniyle boykot ediliyor.

Yönetmenler, sanat kuruluşları ve kültür çalışanları, Filistin destekçisi bir protestoya verdiği tepki nedeniyle Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’ni (IDFA) boykot ediyor. Kültürel gruplar ve sanatçılar Filistin kurtuluş hareketine yönelik kurumsal sansür iddiaları nedeniyle festivalden çekiliyor. Hyperallergic’in haberine göre 700’den fazla kişi, IDFA organizatörlerinin, festivalin açılış töreninde Filistin’i destekleyen bir protestoya verdiği yanıtı kınayan dilekçeyi imzaladı. Ramallah’daki Filistin Film Enstitüsü ve Terra Long, Sky Hopinka, Jumana Manna, Basma el-Sharif, Miko Revereza, Maryam Tafakory ve Charlie Shackleton’ın içinde bulunduğu en az yedi sanatçı ve yönetmen de film festivaline katılımlarını geri çektiklerini açıkladı.

Protestodan bir görüntü.
ArtDog Istanbul 19. Sayı250,00“CUMHURİYET’İN İKİNCİ YÜZYILI” Sayısı

ArtDog Istanbul basılı dergi satış noktalarını görmek için tıklayın.

Kapak Görseli: Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’da açılan bir sergide heykeli incelerken, 1934, BYEGM
Kapak Tasarımı: Burcu Ocak

Başarılı

Olay 8 Kasım’da üç protestocunun, festivalin sanat yönetmeni Orwa Nyrabia’nın konuşması sırasında, “Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak” yazılı pankart açmasıyla başladı. İki gün sonra Nyrabia ve IDFA, festival katılımcılarından bu “incitici slogan” nedeniyle özür diledi. IDFA organizatörleri sloganla ilgili olarak, “Bu slogan bizi temsil etmiyor ve onu hiçbir şekilde desteklemiyoruz” açıklamasını yaptı. Festival yetkilileri aynı gün Filistin’de ateşkes çağrısında bulundu. Slogan uzun süredir bir tartışma konusu. Geçmişi 1960’lı yıllara dayanan slogan o dönemde Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından kullanılıyordu.

Protestodan bir görüntü

Slogan, Filistin’in Ürdün Nehri’nden Akdeniz’e yani İsrail topraklarına kadar tamamen özgürleştirilmesini ifade ediyor. Ancak İsrail bu sloganı Hamas ile ilişkilendirerek cümlenin İsrail’in tamamen yok edilmesini ifade ettiğini ve antisemitik olduğunu savunuyor. Hollanda yasalarına göre ifade özgürlüğü kapsamında bulunan sloganla ilgili özür dilenmesi üzerine Palestine Film Institute (PFI) ve Workers for Palestine Netherlands resmi olarak festivalden çekildi. Gruplar diğer katılımcılara da festivalden çekilme çağrısında bulundu.

Previous Story

Ankara’da En iyi Film Ödülü “Karganın Uykusu”nun

Next Story

Heybeliada Ruhban Okulu’nun hikayesi film oldu

0 0,00