Feminist Filozof Mary Wollstonecraft’ın Çıplak Heykeli Eleştirilerin Hedefinde

//

Sanatçı Maggi Hambling tarafından yapılan İngiliz yazar ve filozof Mary Wollstonecraft heykeli sosyal medya üzerinden eleştiri topladı. 18. yüzyılda yaşamış İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu Mary Wollstonecraft’a ithafen yapılan ve Newington Green’de sergilenen heykelle ilgili tartışmalar sürüyor.

Çıplak Heykel Tepki Çekti

Maggi Hambling’in yaptığı, 10 yıllık bir bağış kampanyasının sonucunda toplanan yaklaşık 190 bin dolarla hayata geçirilen heykel Londra’nın Newington Green parkta sergilendi, çıplak bir kadın formuyla tasvir ediliyor olması ise heykeli gündeme taşıdı.

Gümüş renkli çıplak figürün kadın bedenine dikkat çektiği eleştirilerinin hedefi olan heykelle ilgili olarak Mary on the Green bağış kampanyasının başkanı Bee Rowlatt ise BBC’ye yaptığı açıklamada  Wollstonecraft’ın “bir asi, bir öncü olduğu, bu sebeple öncü bir sanat eseri hak ettiğini” belirtti.

Londra’daki Heykellerin Yüzde 90’ı Erkek

Mary on the Green kampanyasının web sitesinde heykelin amacı Wollstonecraft’un hayatını ve çalışmalarını kutlamanın yanı sıra Londra’nın yüzde doksan oranında erkek figürlere yer veren heykellerine çeşitlilik katmak olarak da belirtiliyor.

Heykel yazarlar, gazeteciler ve aktivistler tarafından sosyal medya üzerinden sert eleştirilere uğradı. Gazeteci Caitlin Moran Twitter’a “Bu beni hiçbir şekilde sinirlendirmiyor çünkü BİLİYORUM Kİ yakında sokaklarda John Locke’un parlak testislerini, Nelson Mandela’nın gururlu penisini ve Descartes’ın sevimli poposunu göreceğiz” diye yazarken, yazar Malorie Blackman takipçilerine “Hakikaten soruyorum: Neden Mary Wollstonecraft’ı çıplak gösteresin ki? Çok sayıda erkek filozof, hak savunucusu ve yazarın heykelini gördüm ama hiçbirinin çırılçıplak olduğunu hatırlamıyorum” notunu düştü. New York Times’da yazan Jillian Steinhauer ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda oldukça netti: “Bu neyin saçmalığıdır?”

İlginizi çekebilir:  2022’nin Rengi 'Very Peri'

Maskelerle Kaplandı, Bant Yapıştırıldı, Kıyafet Giydirildi

Böyle bir temsilin kadın hakları hareketinin savunucusu, filozofu aşağıladığını düşünenler fikirlerini sosyal medyada paylaşırken, heykele yönelik tepkisini fiziksel olarak gösterenler de oldu: Heykelin göğüs ve kasık bölgesine siyah bant yapıştıranlar, tişört giydiren ya da cerrahi maskelerle kaplayanlar dikkat çekti.

Geçtğimiz ay Manhattan merkezinde Luciano Garbati tarafından yapılan 2 metrelik bronz “Medusa with the Head of Perseus” heykeli de eleştirilerle gündeme gelmişti. Sanatçı, heykelin #MeToo hareketine ithafen yapıldığını öne sürse de pek çok insan heykelin bir erkek tarafından yapılmaması gerektiğini ve ilham aldığı mitolojik hikâyeyi yanlış yorumladığını öne sürmüştü.

Kaynak: ARTnews

Yazar: Claire Selvin

Tarih: 10.11.2020

Orijinal Başlık: Mary Wollstonecraft Statue in London Generates Controversy

Previous Story

Mimari Meraklıları için Emre Arolat Architects’ten İki Kitap

Next Story

Björk ile Hamrahlid Korosu’ndan Astrofizik Üzerine Yeni Şarkı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.