Eurovision şarkı yarışmasının dün gece yapılan yarı finali başlamadan hemen önce binlerce kişi, Filistin’e destek çağrılarını büyütmek ve Eurovision 2024’ü protesto etmek için İsveç Malmö’de bir yürüyüşte bir araya geldi. Protestocular “Filistin’e özgürlük” ve “Eurovision soykırımı meşrulaştırıyor” yazılı pankartlar taşıdı. “Nehirden denize, özgür Filistin- From the river to the sea, Palestine will be free” sloganı atıldı. Eurovision’un finali 11 Mayıs akşamı yapılacak.
Yürüyüşe katılanlar arasında ünlü iklim aktivisti Greta Thunberg de vardı. BBC’ye konuşan Thunberg, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuna karşı ses yükseltmenin ve harekete geçmenin “ahlaki bir yükümlülük” olduğunu söyledi. Thunberg sözlerine şöyle devam etti: “Eurovision yarışmasının yapıldığı sırada Malmö sokaklarını dolduran on binlerce insan, bunun devam etmesini kabul etmeyeceğini söylüyorsa, bu çok güçlü bir uyarıdır ve bir fark yaratır.”
İsrailli Şarkıcı Yarı Finale Kaldı
Öte yandan yarışmada İsrailli şarkıcı Eden Golan, halk oylamasının ardından Eurovision Şarkı Yarışması’nın finaline katılmaya hak kazandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yarı final öncesine Golan’a yayınladığı destek mesajı gönderdi. Mesajında iyi şanslar diledi ve “korkunç bir antisemitizm dalgası” olarak nitelendirdiği protestolara katlanarak “zaten kazandığını” söyledi.
20 yaşındaki şarkıcı bir gece önce gerçekleşen kostümlü provalar sırasında yuhalanmıştı. Organizasyonun, şarkıcının yarı finalde yapılacak tezahüratların duyulmaması için montajla alkış sesi eklediği öğrenildi.
Belçika Devlet Kanalı Yayını Durdurdu
Belçika’nın Felemenkçe kamu yayın kurumu VRT, dün akşam İsveç’in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın ikinci yarı finali sırasında İsrail’i protesto etmek amacıyla kısa bir süreliğine yayını durdurdu. Kanalda yayınlanan mesajda, “Bu bir sendika eylemidir. İsrail Devleti’nin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. İsrail basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayını kısa bir süreliğine durduruyoruz. #Derhal ateşkes #Soykırımı durdurun” ifadelerine yer verildi.
Rusya’ya Yasak, İsrail’e Kucak
Bu yıl İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na İsrail’in katılmasına karşı çıkan 1400’den fazla Finlandiyalı sanatçı imza toplamıştı. İmza metni, bir yıl önceki yarışmada Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarına dikkat çekerek Rusya’nın yarışmadan men edildiğini hatırlatıyordu. Metinde, “Savaş suçları işleyen ve işgali sürdüren bir ülkeye, halka açık bir platformda imajını parlatması için fırsat verilmesi, temel değerlerimize uymamaktadır. Aynı zamanda diğer katılımcı ülkeler de İsrail’in politikalarını destekliyor gibi görünüyorlar” ifadelerine yer verilmişti.
Birçok kişi, İsrail’in bu yarışmayı on yıllardır uyguladıkları insan hakları ihlallerini “aklamak” için kullandığını söylüyor.
İzlanda, Norveç, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerde de benzer itirazlar yükselmişti. Birçok sanatçı Rusya’nın da yarışmadan men edildiğini hatırlatsa da, Eurovision organizatörleri Ukrayna ve Gazze’deki durumların farklı olduğunu belirterek İsrail’in yarışmadan çıkarılması çağrılarına karşı çıkmıştı.
Filistin Kefiyesi İle Şarkı Söyledi
Yarışma öncesinde Malmö’deki arenaya izleyenlerin Filistin bayrakları, sembolleri veya çantaları getirmemeleri uyarısı yapılmıştı. İlk yarı finalin açılışında sahne alan Filistin asıllı İsveçli şarkıcı Eric Saade’in, bileğinde Filistin kefiyesi ile şarkısını seslendirmesi organizasyon tarafından eleştirilmişti. Avrupa Yayın Birliğinden (EBU) bir sözcü, yaptığı açıklamada, yarışmanın canlı televizyon şovu olduğunu belirterek, “Tüm sanatçılar yarışma kurallarından haberdar edilmiştir ve Eric Saade’nin etkinliğin siyasi olmayan doğasından ödün vermeyi tercih etmesinden üzüntü duyuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Babası Filistin kökenli olan Saade bu yıl yarışmacı değil, ancak Salı günü gösterinin açılışında sahne alan eski bir İsveç Eurovision yarışmacısı. Saade, Çarşamba günü Instagram hikayesinde bir açıklama yaptı: “Bu sadece kökenimin bir parçasını gösterme yolumdu diyerek, şunları yazdı: “Bu kefiyeyi çocukken babam vermişti, nereden geldiğimizi unutmaman için. O zamanlar bunun bir gün EBU tarafından ‘siyasi sembol’ olarak adlandırılacağını bilmiyordum. Benim gözümde bu sadece ırkçılık.”
“Ben sadece kapsayıcı olmak ve kendime özgü bir şey giymek istedim – ama EBU etnik kökenimin tartışmalı olduğunu düşünüyor” dedi.
LGBTİ+’dan Eurovision’u Boykot Çağrısı
Uluslarası LGBTQ+ örgütleri, Gazze’ye yönelik saldırılarda yaklaşık 35.000 Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail’in Eurovision’a katılmasına karşı yarışmanın boykot edilmesi için çağrıda bulundu.