En Çevreci Bienal Helsinki

//

İlk edisyonu bu yıl düzenlenecek olan Finlandiya’daki Helsinki Bienali’ni çevreye duyarlı bir organizasyon olarak tasarlamak için çalışmalar başladı. Vallisaari adasında 12 Haziran-26 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan bienal bugüne kadar gerçekleştirilen bienaller arasında çevreye en duyarlı olanı olacak.

Dünya çapında düzenlenen 270 farklı bienal süresince ziyaretçilerin ulaşımı, basılı sergi materyalleri, üretilen bez çantalar gibi detaylar bu etkinliklerin çevreye duyarlı bir şekilde yapılmasını engelliyor.

Maija Tanninen-Mattila. Resim hakkı Helsinki Biennial, Matti Pyykkö.

Karbon-Nötr Olma Hedefi

Aynı zamanda Helsinki Sanat Müzesi’nin de direktörü olan Bienal Direktörü Maija Tanninen-Mattila, sanat etkinlikleri kültürünü de dönüştürmek ve sorumlu davranmak gerektiğine dikkat çekti. Artnet.com’un haberine göre, Helsinki şehrinin 2035 yılına kadar karbon-nötr olma hedefi bulunduğunu hatırlatan Tanninen-Mattila bienalin de benzer bir yol izlediğini söyledi.

Vallisaari, Courtesy Helsinki Biennial, Fotoğraf: Matti Pyykkö

Adanın Yüzde 20’si Kullanılacak

Ekolojisiyle dikkat çeken Vallisaari adasında yapılacak 2021 Helsinki Bienali – “The Same Sea”de 40’dan fazla sanatçı ve kolektifin işleri sergilenecek. Ancak bienal sırasında adadaki alanın sadece yüzde 20’si kullanılacak. Sanat eserleri de var olan rotalar üzerine yerleştirilecek. Böylece adadaki biyolojik çeşitliliğe zarar verilmeyecek.

İlginizi çekebilir:  İklim Krizi ve Mimari
Uwa Iduozee, from the series They Walked on Water (2018). Courtesy the artist.

İlk Karbon Ayak İzi Hesaplayıcısı

Bienal süresince atık, enerji tüketimi, lojistik ve mobilite kategorilerinde karbon emisyonlarını ölçebilen ve sivil toplum kuruluşları için özel olarak tasarlanmış dünyanın ilk karbon ayak izi hesaplayıcısı kullanılacak.

20 Dakikada Gidiliyor

Bu cihazın dünyadaki diğer bienaller, sanat galerileri ve müzelerde de kullanılması gerektiğini söyleyen Tanninen-Mattila, bienal çerçevesinde yapılan her yolculuğun verilerinin de kaydedileceğini söyledi. Adaya Helsinki’den 20 dakikalık bir feribot yolculuğuyla ulaşılabiliyor.

Vallisaari, Courtesy Helsinki Biennial, Fotoğraf: Matti Pyykkö

Hedef: Karbon Nötr Bienal

Bienalin tüm çalışanlarının çevre koruma konusunda eğitim aldığını söyleyen direktör, ziyaretçilerin de adada geri dönüştürülmüş bisikletler kullanacağını ekledi. Bienal süresince gereksiz hiçbir basılı materyal dağıtılmayacağını belirten Tanninen-Mattila tüm atıkların geri dönüştürülebilir olmasına dikkat edeceklerini paylaştı. Hedefleri ise bienali de karbon-nötr olacak şekilde gerçekleştirmek.

Previous Story

İstanbul Film Festivali 40 Yaşında

Next Story

Uffizi Çağı Yakalıyor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights