Elektronik Müzik Tarihinde Kadınların Rolüne Taze Bir Bakış

//

Sisters with Transistors” adlı yeni bir belgesel bugüne dek çok fazla üzerine düşülmeyen bir konuyu işliyor; genellikle erkeklerin öne çıktığı elektronik müzik tarihinde kadınların önemli rolünü anlatıyor. Fransız-Amerikalı genç yönetmen Lisa Rovner tarafından çekilen belgesel 86 dakika boyunca elektronik müzik tarihinde kadınların ulaştığı başarıları ve hikayelerini aktarıyor.

’50’ler ve ’80’lere Odaklanıyor

1930’lu yıllardan başlayan hikayeler özellikle 1950’ler ve 1980’lere odaklanıyor. Belgesel ise Laurie Anderson’ın, “Bu, kafasının içinde müzik duyan kadınların, teknoloji sayesinde gerçekleştirilen hayallerin hikayesidir” cümlesiyle başlıyor.

Daphne Oram, one of the subjects of Sisters with Transistors. Photo: The Daphne Oram Trust and Metrograph Pictures

“Teknoloji Muazzam Bir Kurtarıcıdır”

Müzisyen Laurie Spiegel ise, “Teknoloji muazzam bir kurtarıcıdır” diyerek elektronik müzikte teknolojinin rolüne dikkat çekiyor. “Sisters with Transistors”, Delia Derbyshire, Daphne Oram, Bebe Barron, Eliane Radigue, Pauline Oliveros, Maryanne Amacher, Wendy Carlos, Eliane Radigue, Maryanne Amacher ve Suzanne Ciani’nin aralarında yer aldığı müzisyenlerin hikayelerine yer veriyor.

İlginizi çekebilir:  Art Basel’den İlk İnteraktif NFT Sergisi
Sisters with Transistors, Mary Anne Amacher. Courtesy: Peggy Weil

Çevrimiçi Olarak Yayında

86 dakikalık belgesel, 23 Nisan itibariyle ABD’deki Metrograph adlı sinema salonunun internet sitesi başta olmak üzere dünya çapında çeşitli çevrimiçi kanallar aracılığıyla yayınlanmaya başlandı. Belgesele erişim hakkında web sitesi üzerinden https://sisterswithtransistors.com/watch bilgi almak mümkün.

Previous Story

Oğuz Atay’ın ‘Kayıp Günlüğü’nün Bilinmeyenleri

Next Story

Film Festivalinde Dört Yeni Film

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.