“Dünyanın Gecesi”

//

Fotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan’ın kişisel sergisi “Dünyanın Gecesi” Fişekhane, Cocoon’da 29 Haziran’da kapılarını açıyor. Ebru Ceylan’ın Alman filozof G.W.F Hegel’in “Tinin Fenomenolojisi” eserinde geçen bir metinden ilham alarak oluşturduğu fotoğraf seçkisi; varlık ve ontoloji öncesi olduğu varsayılan ve “gece” metaforuyla kavramsallaştırılan  bir ‘boşluk’tan referans alıyor.

29 Temmuz’a kadar görülebilecek sergide yer alan ve sanatçının son iki yılda çektiği monokrom doğa fotoğrafları serisi, Hegel’in “gece” metaforundan izler taşırken, Ceylan’ın ilham aldığı o “gece”de, her şey belli belirsiz, henüz tamamlanmamış ve eksik; her şey bir oluş içerisinde…

Felsefe ve Sanat İlişkisi

Sanatçı felsefe disiplininin kesinlikten uzak, açık uçlu doğası ile; sanatın çağırışımlar, metaforlar ve sorularla dolu dünyası arasındaki yakın ilişkiyi de sergi aracılığıyla görünür kılmayı hedefliyor.

Hegel’in “Tinin Fenomenolojisi”nde şöyle diyor: “İşte bu kapkara gecedir, kendi basitliği içinde her ama her şeyi içinde barındıran, bu boş hiçliktir insan. Hiçbiri kendine ait olmayan yahut mevcut olmayan, sonsuz bir temsiller ve imgeler zenginliğidir. Bu gece – doğanın tam burada, fantazmagorik temsiller içinde var olan bu iç-yüzü, saf benlik – kendisini aşarak kendi etrafını kapayıveren o kapkara gecedir. o gecede, bir yerde kanlı bir baş düşer, başka bir yerdeyse ölü gibi bembeyaz bir siluet ansızın peyda olur, düşen başın dibinde yine ansızın bitiverir ve bir anda yok olur. Bu geceyi görebilmenin tek yolu, insanın gözlerinin içine, korkunç ve dehşetengiz bir karanlığa dönüşen bu kara geceye dolaysızca bakmaktır.”

CI’da Fotoğraf Bölümü

Contemporary Istanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise sergiyle ilgili olarak “Sanatın fotoğraf dalının önemini anlatmak ve yaygınlaşması için hem Contemporary Istanbul Vakfı hem de Contemporary Istanbul fuarında destek vermekteyiz. Türkiye’deki sanatçıların görünürlüğünü arttırmak üzere 2023 yılında Contemporary Istanbul fuarında fotoğraf bölümü oluşturmayı planlıyoruz. Hem sanatçıları hem de koleksiyoncuları fotoğraf konusunda teşvik etmek için çalışmalar yürütmenin yanında yabancı çağdaş fotoğraf galerilerin bu bölümde yer almalarını sağlamayı ve Türkiye’deki gelişmiş baskı teknolojilerini kullanarak burada eser üretimleri yapmalarını öngörüyoruz” diye konuştu.

İlginizi çekebilir:  Kumlu Tuvallerin Fısıldadıkları

Contemporary Istanbul Vakfı’nın izleyiciyle buluşturduğu “Dünyanın Gecesi” sergisini Pazartesi günleri hariç, 11.00 – 17.00 saatleri arasında Cocoon’da görebilirsiniz.

Ebru Ceylan Hakkında

1976, Ankara doğumlu Ebru Ceylan, 1992 yılında fotoğrafçılığa başladı. Kişisel sergilerinin yanı sıra çeşitli karma sergilere katılan ve çeşitli ödüller alan sanatçı; Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Mimar Sinan Üniversitesi G.S.F Sinema-TV bölümünde yüksek lisans eğitimi gördü.1998 yılında ilk kısa metrajlı filmi KIYIDA’yı çekti. Bu filmle Cannes Film Festivali yarışmalı ana bölüme seçildi. Aynı filmle çeşitli ulusal ve uluslararası festivallere katılıp çeşitli ödüller aldı.

Ardından “Çukurda” ve “Mamak Hikayesi” adlı iki kısa metraj film daha çekti. Çeşitli Edebiyat ve Sanat dergilerinde yazılar yazdı. Nuri Bilge Ceylan’ın sık sık birlikte çalıştığı Ebru Ceylan; İklimler’in başrol oyuncusu, Uzak’ın yapım tasarımcısı ve Üç Maymun’un sanat yönetmenidir. Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu filminin yanı sıra Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu’da, Ahlat Ağacı, Kuru Otlar Üstünde filmlerinde ortak senaristlerinden biridir. Son solo fotoğraf sergilerinin arasında Dünya İçinde Karanlık Oyunlar Oynuyor Anne!, Uzaklara Bakan Kadınlar ve Edebi Bir An yer alıyor.

Previous Story

13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

Next Story

Mix Fest CerModern’de

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.