Doğa-İnsan Birlikteliğine Yeni Bir Bakış - ArtDog Istanbul
Esin Aykanat Avcı, atölyeden görüntü

Doğa-İnsan Birlikteliğine Yeni Bir Bakış

/

2019 yılında kurulan ve sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27; Nisan-Mayıs döneminde biyo-sanat alanında çalışan Esin Aykanat Avcı’yı Yeniköy’deki mekânında konuk etti. Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla kurulan Gate 27’nin konuğu Avcı, insanlar için organ üretilmesi amacıyla geliştirilen bilimsel proje kapsamında yayınlanmış bir makaleden (“Crossing kingdoms: Using decellularized plants as perfusable tissue engineering scaffolds”) yola çıkarak hazırladığı projesinde, bitki yapraklarının insan için yeni bir beden olarak konumlandırılması konusuna odaklandı. Proje, insan-doğa ve yaşam-ölüm ilişkisine yeni bir form kazandırmayı amaçlıyor.

Esin Aykanat Avcı, atölyeden görüntü

Avcı, çevreden topladığı yaprakları, bir biyokimya uzmanı ile birlikte laboratuvar ortamında geliştirdiği özel bir solüsyon içinde bekleterek hücresizleştirdi ve yeni organ geliştirme çalışmalarında kullanılabilecek bir “ev” haline getirdi.

Avcı

“Prosedürleri Uygulamak Bana Heyecan Verdi”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan sanatçı, “Yaprak damarları, insan bedenindeki damarlarla yakın bir benzerlik taşıdığı için makalede bahsedilen prosedürleri uygulamak bana heyecan verdi. İnsanoğlu, kendi geleceği için teknolojinin sınırlarını zorlayıp, dünyanın enerjisini ve maddi kaynaklarını harcıyor ancak çözümü bir ıspanak yaprağında, doğanın ta kendisinde bulabilir” dedi. Sanatçı, Gate 27’deki süreci sırasında Sabancı Üniversitesi’nin Biyoloji laboratuvarlarından faydalandı. Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik bölümü öğretim üyelerinden Nur Mustafaoğlu ve ekibinin desteği ile üniversitedeki biyoloji laboratuvarlarında birkaç gün geçiren sanatçı, yapraklar üzerine çeşitli hücre türlerinin transferi, yaprak damarlarına farklı türde sıvıların enjeksiyonu ile yaprakların mikroskop altı görüntülerini almak üzere çalıştı. Aykanat Avcı aynı zamanda düzenlenen söyleşide bölümdeki öğrenci ve araştırmacılarla da bir araya geldi.

Esin Aykanat Avcı, Atölye Görüntüsü

Sanatçı hakkında

1986 yılında Ankara’da doğan Avcı, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Fransa’da katıldığı üç aylık bir gönüllü çalışma kampında bir seramik atölyesinde çalıştı. 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Yüksek Lisans Programı’na kabul edildi. Tez araştırmasını Erasmus Bursu ile UWIC Cardiff School of Art and Design, Galler’de tamamlayarak 2013 yılında mezun oldu. 2014 yılında yine Hacettepe Üniversitesi Seramik Bölümü Sanatta Yeterlik Programı’na başladı.  

Avci, Burak Çiloğlugil, Beral Madra, Melisa Sabanci Tapan

2017-2018 Akademik Yılı boyunca Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu kapsamında, Newark, Delaware, ABD’de tez çalışmalarını yürüttü. 2019 yılında Galeri Siyah Beyaz, Ankara’da ilk kişisel sergisini açan sanatçı, insanın doğayla etkileşimi ve fiziksel olarak tekrar bir olabilme ihtimali konularından yola çıkan süreç odaklı yerleştirme, heykel, video, arazi sanatı ve biyo-sanat alanlarında ürettiği çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası sergilere katılmaya devam ediyor. Şu anda İstanbul’da bulunan kişisel atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Previous Story

Yapay Zeka

Next Story

Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması

0 0,00