Dirimart'ta İki Yeni Sergi - ArtDog Istanbul
Jorinde Voigt, Rhythm (9), 2022, oil crayon, graphite, ink on paper on wood, framed, 79.5 x 79.5 x 15.6 cm

Dirimart’ta İki Yeni Sergi

/

Dirimart, sanatçı Jorinde Voigt’un ikinci kişisel sergisi Infinite Rhythm”i 6 Eylül itibarıyla Dirimart Dolapdere’de ziyaretçilerle buluşturuyor. Sergi sanatçının Immersions, Fugue, The Sum of All Best Practices, Infinites, Rhythms ve Double Infinites başlıklı altı serisini bir araya getiriyor.

Birbirini takip eden bu seriler, yaratım süreçlerinde felsefe, bilim ve sanatla haşır neşir olan sanatçının çizme, yazma ve kestiği parçalarla oluşturduğu katmanların numaralandırılmasından oluşan dilini ve görsel lügatçesini yansıtıyor. Sergi 25 Eylül’e kadar görülebilecek.

Jorinde Voigt, Rhythm (7), 2022, graphite on paper on wood, framed, 84.2 x 74.1 x 14.6 cm

Canan Tolon’un “Tunnel Vision”ı

Öte yandan galerinin İstanbul’daki yeni mekanı Dirimart Pera ise 9 Eylül’de kapılarını açan Canan Tolon‘un galerideki ilk sergisi “Tunnel Vision”a ev sahipliği yapıyor. Sergi, iki yıllık bir emeğin, Covid 19 salgınının neden olduğu kesintinin ve sonrasında devam eden toplumsal rahatsızlığın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Çoklu resimden oluşan Tunnel Vision, yayılımı içinde donmuş birden çok manzarayı, kesik bir film şeridinin gerçekliğinde gözler önüne sererken, hayat akışını sürdüren bir yerleştirme.

İlginizi çekebilir:  Çağdaş Sanatçıların Yaratıcılık Sırları
Canan Tolon, Tunnel Vision 1, 2022, Tuval üzerine yağlı boya, 165 x 290 cm

“Tunnel visiontabiri, yalnızca tek veya sınırlı bir amaç veya bakış açısına odaklanma eğilimine işaret ediyor. Seride de sanatçı Post-Covid dünyasındaki kolektif optik ve davranışsal bozuklukların sonuçlarını ortaya koyuyor.

Canan Tolon’un çalışmaları genellikle zihnini meşgul eden bir fikir ya da endişeyle şekillenir ve uzun düşünümlerin ardından sergi mekânında hayata geçerken mekân da bu süreçte ona ışık tutar, onu şekillendirir.

Canan Tolon, Tunnel Vision 2, 2022, Tuval üzerine yağlı boya, 165 x 290 cm

Tunnel Vision’da da bu oluyor: Mekânın zeminine yerleştirilen diptikler, dünyanın kendi içine çöktüğü boşluklar etrafında gelişir; merkezlerinde yer alan bu girdapsı boşluklar, izleyiciyi içlerine hapsedecek bir dizi tuzak hissi de verir: Sanatçının yerde onları yaparken yaşantıladığı bu his belki bakana da geçecektir… Algıyı altüst eden bu çepersiz resimler bir bütün olarak görülemez, bakılmak için doğru ya da yanlış yönleri de yoktur.

Dirimart Pera

Previous Story

“Obscura Lucida”

Next Story

“Yas ve Haz”

0 0,00