Versus Art Project, SENKRON Eş Zamanlı Video Sergilerine beş sanatçının seçilmiş işlerini bir araya getiren online sergi “Dip Dalga/Undertow” ile dahil oldu. Alper Aydın, Sena Başöz, Yelta Köm, Metehan Özcan, Sibel Horada’nın işlerinden oluşan “Dip Dalga” başlıklı online video seçkisi, günümüzde dijital teknolojinin sanat ve hayat arasında kurduğu bağa dair tespitler ve tahayyüllerden hareket ediyor.
Gösteri olarak videonun popülerliğinden sıyrılarak şiir, öykü, resim, heykel, sinema ve belgeselle ilişkileri bağlamında sanat olarak videonun potansiyellerini araştıran sergi, 22 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.
‘Kamerayı dışarı çıkarma, kendine çevirme, ana, olaya, akışa, özellikle de insani olmayan unsurlara, en küçük, hafif ve kırılgan olanlara bakma gibi gayretlerin izinde, tekniğin dünyaya dokunmanın yolu olarak kullanıldığı işleri bir araya getirdiği’ seçki; dijital hareketli görüntülerin çağdaş sanat alanında kapladığı/açtığı yeri düşünmeye davet ediyor.
Maddi Tahayyül Kavramı
Sergi metnin kaleme alan Ezgi Bakçay seçkiyi, “Dip Dalga seçkisindeki işler Gaston Bachelard’ın ‘maddi tahayyül’ (imagination materielle) tanımını düşündürüyor: Suya, ateşe, ipeğe, taşa, mercana, kurşuna dokunmaktan ve onlar tarafından dokunulmuş olmaktan kaynaklı hayal gücü ve yaratıcılık. Çamura dokunan heykeltıraşın eli ona şekil verirken onunla düşünür. Madde ve beden dokunma sırasında birlikte değişirler. Bachelard tekniğin de bedenin maddeyle birlikte düşünmesi olduğunu söyler. Dolayısıyla kamerayla da dokunulur. Toprak, ateş, su, ışık ve onlara dair sıcaklık, sertlik, akışkanlık gibi duyumlar imgelere ve fikirlere dönüşmeden önce dip dalga gibi ilk bakışta nasır tutmuş, betonlaşmış, büyüsünü yitirmiş gibi görünen yaşamın altında akmaktadır. Dünyayı can kulağı ile dinlemek, duymak, dip dalgayı yakalamak, duyudan anlama akmak ise sanatçıların hüneridir” cümleleriyle ifade ediyor.
Online sergiye https://www.versusartproject.com/dipdalga linki üzerinden ulaşmak mümkün.