İtalya’nın L’Aquila kentinde 2009 yılında 309 kişinin ölümüyle sonuçlanan depremin açtığı yaralar şehirde 2021 yılında açılan bir müzeyle sarılmaya çalışılıyor. Roma’daki MAXXI veya Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi ismiyle bilinen kurum, depremle birlikte kültürel ve ekonomik otonomisini kaybeden kent için İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini’nin davetiyle harekete geçti. Hem ekonomiyi canlandırmak hem de şehre ziyaretçi çekmeyi hedefleyen MAXXI, Franceschini ile kurduğu ekiple birlikte müzeyi Palazzo Ardinghelli’ye açmaya karar verdi.
2021’de Açıldı
18. yüzyıldan kalma bu bina da 2009 yılındaki depremde ağır hasar görmüştü. Kültür Bakanlığı ve Rus hükümetinden yapılan 7.2 milyon euroluk bağış ile restore edilen yapı pandemiden önce tamamlandı. Ancak pandemi nedeniyle uzun süre açılışı yapılamadı. MAXXI L’Aquila 28 Mayıs 2021 tarihinde resmi olarak açıldı.
Müzenin açılışı İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini tarafından yapıldı. Müzenin ilk sergisi ise “Point of Equilibrium: Thought Space Light from Toyo Ito to Ettore Spalletti” oldu. Sergide aralarında Magnum fotoğrafçısı Paolo Pellegrin, minimalist ressam ve heykeltıraş Ettore Spalletti ve genç Rus sanatçı Anastasia Potemkina’nın bulunduğu 9 sanatçının eserleri bir araya geldi; MaXXI’nin koleksiyonundan 60 eserle birlikte sergilendi.
Kentin Yakın Tarihi Üzerinden Hafıza ve Gerçeklik
Müzede şu an devam eden sergi ise Afterimage. 2 Temmuz 2022’de açılan ve 5 Mart 2023’e kadar devam edecek olan serginin küratörlüğünü Bartolomeo Pietromarchi ve Alessandro Rabottini üstleniyor. Sergide Francis Alÿs, Francesco Arena, Stefano Arienti, Benni Bosetto, Mario Cresci, June Crespo, Thomas Demand, Paolo Gioli, Massimo Grimaldi, Bronwyn Katz, Esther Kläs, Oliver Laric, Tala Madani, Anna Maria Maiolino, Marisa Merz, Luca Maria Patella, Hana Miletić, Luca Monterastelli, Frida Orupabo, Pietro Roccasalva, Mario Schifano, Elisa Sighicelli, Paloma Varga Weisz, Danh Vo, Dominique White, He Xiangyu’nun eserleri görülebiliyor. Sergi, hafıza ve gerçeklik fikirlerini kentin yakın tarihi üzerinden sorguluyor.
Bölge Halkına Ücretsiz
Müze açıldığı dönemde, depremden sonra halen toparlanamamış olan yerel sanat organizasyonlarını zor durumda bırakacağı için eleştiri toplamıştı. Bazı eleştirmenler bu müze projesini “kültürel sömürgecilik” ile suçlamıştı.
The Art Newspaper’ın haberine göre müze yetkilileri bu suçlamaları kabul etmeyerek yerel sanat organizasyonları ile iş birliği içinde olduklarını belirtti. MaXXI’nin direktörü Bartolomeo Pietromarchi de eleştirileri kabul etmeyerek müzenin L’Aquila’nın kültürel hayatını canlandırdığını savunuyor. Londra merkezli ArtReview dergisi ise müzenin gerçek öneminin turist çekmekten çok bölge için eğitici bir alan olmasında yattığını belirtiyor. MAXXI L’Aquila ayrıca yerel halka verdiği değeri göstermek için 2021 yılı boyunca müzeye girişleri bölge halkı için ücretsiz tuttu.