“İnşaat Sektöründeki Çürümenin Sembolü Rönesans Rezidans”

/

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda Hatay’da yıkılan Rönesans Rezidans’a birinci sayfasında yer verdi. “Türkiye depremi: ‘Cennet’ daireleri hakkında soruşturma” başlıklı haberde rezidansın Türkiye’deki inşaat sektöründeki çürümenin bir sembolü haline geldiği yazıldı.

ARTCONTACT
ARTCONTACT M

Habere göre gazetenin topladığı verileri inceleyen mühendisler rezidansın neden çöktüğüne dair görüşlerini anlattı. Buna göre yapının çökmesinde; yapının inceliği, binanın uzunluğuna genişlik oranı ve üzerine inşa edildiği zemin rol oynamış olabilir. Gazete rezidansın yakalanan müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun’un avukatı Kübra Kalkan Çolakoğlu’na da ulaştı. Ancak Çolakoğlu müvekkili hakkındaki suçlamalar kesin olarak sonuçlanmadan yorum yapmayı reddetti.

2016’da dava açtılar

Rönesans Rezidans’ın yer aldığı arsanın eski sahiplerinden Ferit Şahin gazeteye konuştu. Şahin, Coşkun’un sahibi olduğu Antis Yapı’ya 2016 yılında, binada deprem sığınağı bulunmaması gibi bazı güvenlik sorunu iddialarıyla dava açtıklarını söyledi. Ancak Antis Yapı iddiaları reddetti ve davadan güvenlik ihlali bulunduğuna dair bir sonuç çıkmadı.

Şahin Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Deprem haberini gördüğümde binada yaşayan kardeşim hakkında endişelenmedim. Eğer bölgede güvende olan birileri varsa onların Rönesans’ta olacağını düşündüm. Rönesans Antakya’nın en prestijli binasıydı, kimse böyle bir şey olmasını beklemiyordu” dedi. Şahin, “Başlarken proje için en iyi insanları bulduğumuzu düşündük. Profesyonelliklerinden etkilenmiştim. Onlara güvendim. Ama Coşkun ailesinden kimsenin Rönesans’ta yaşamamasına şaşırmıştım,” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir:  Noise Media Art: Kadıköy'de Medya Sanatı Üssü

Oranlar hatalı olabilir

İnşaat mühendisleri ve deprem uzmanları Rönesans Rezidans’ın neden yıkıldığına dair kesin bir açıklama yapmanın henüz erken olduğunu söylese de bu tip modern yapıların böyle depremlerde yıkılmaması gerektiği konusunda hemfikir. Gazeteye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Profesör Oğuz Cem Çelik, “Binalarımız bu depremlere dayanmalıydı. Ciddi hasar meydana gelmesi mümkün ama yıkılma bambaşka bir şey” dedi. Yine FT’ye konuşan İngiliz yapı mühendisi Jane Wernick ise binanın ince ve dikdörtgen yapıda olmasının yıkılma riskini artırdığını söyledi. Uzmanlar yapının en-boy genişlik oranlarının hatalı olabileceğini, yapıldığı zemine uygun olmayabileceğini belirtti.

Previous Story

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde Kum Torbalı Deprem Önlemi

Next Story

Deprem Mağduru Kente Kurtarıcı Müze

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.