Çukurova’da Görsel Şölen - ArtDog Istanbul
Mahmut Esad Arvas, Antakya Simidi, Tuval üzerine yağlıboya, 70 x 75 cm

Çukurova’da Görsel Şölen

Çukurova bölgesinde bu yıl ilk kez hayata geçen ve her yıl tekrarlaması planlanan sürdürülebilir sanat projesi “Portfolyo Seçki Yarışması” nın ilk sergisi Adana, Mersin ve Hatay’dan üniversite öğrencilerinin üretimlerini bir araya getiriyor. Sergi koordinatörlerinden KUN Art Space kurucusu Elif Sezer ve aralarında depremzedelerin de bulunduğu genç sanatçılarla sergiyi ve üretimlerini konuştuk.

Sarı sıcak yaz günlerin iyiden iyiye kendini hissettirdiği Adana, şu günlerde bölgedeki güzel sanatlar ve eğitim fakülteleri öğrencilerinin seçilmiş eserlerinden oluşan bir sergiyi ağırlıyor. Adana Mutfak Müzesi’nde 21 Temmuz’a kadar görülebilecek sergi, Çukurova bölgesi bu yıl ilk kez hayata geçen ve her yıl tekrarlanması planlanan sürdürülebilir sanat projesi “Portfolyo Seçki Yarışması” nın bir çıktısı… Aralarında depremzede genç sanatçıların da bulunduğu, bölgede ilk kez gerçekleştirilen yarışma ve serginin arka planında hatırı sayılır bir işbirliği de var.

Aynur Güder, Tuval üzerine akrilik, 70X100 cm

Proje, Adana’nın çağdaş sanat galerisi KUN Art Space’ten Elif Sezer, D5 Sanat Ortamından Veli Mert koordinatörlüğünde, Adana ve Mersin Büyükşehir, Mersin Yenişehir Belediyeleri, Kültürhane, İstanbul Karşı Sanat desteğiyle hayat buluyor. Amaç ise bölgede sanata ilgi duyan, sanatla hayatını sürdürmek isteyen yetenekli genç sanatçılara motivasyon kazandırmak, görünürlüklerini artırmak. Bu hedefle de “Portfolyo Seçki Yarışması” nın ilk aşamasında Adana, Mersin ve Hatay’daki Güzel Sanatlar ve Eğitim Fakültelerinin Sanat bölümleri Lisans derecesinin üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri ile yüksek lisans ve sanatta yeterlik/doktora öğrencilerinin portfolyolarından oluşan bir sergi de izleyiciye sunuluyor.

Arzu Yıldız, Tuval üzerine akrilik 80×40 cm, 2024

Eserler Tayfun Akdemir (Arş. Görevlisi), Hakan Çapkan (Sanat Eğitimcisi, Sanatçı) Prof. Melih Apa, Dr. Öğr. Üyesi Şeref Erol, Öğr. Gör Juan Botella Lucas, Prof.Dr. Nimet Keser, Prof. Seher Kurt, Prof Cüneyt Kurt, Dr. Öğr. Üyesi Hülya Karaçalı Annepçioğlu ve Dr. Ezgi Bakçay’dan oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirdi. “Portfolyo Seçki Yarışması”nda  Adana’dan Sıla Somer, Nihan Karadeniz, Melis Yılmaz Aktaş, Mersin’den Sezen Karabulut, Gülten Nur Gündoğdu, Yüsra Dirik, Hatay’dan Ahmet Uçar, Zehra Dinç ve Arzu Yıldız’ın eserleri başarı ödülü amaya hak kazandı. Ödül kazanan eserlere ek olarak koordinatörlüğünü Sanatçı Veli Mert ve Sanat Yöneticisi Elif Sezer’in yaptığı “Portfolyo Seçki Yarışması” sergisi 27 portfolyo çalışması (toplamda 36 portfolyo) da Adana Mutfak Müzesi’nde görülebiliyor.

“Portfolyo Seçki Yarışması’’ sergisinin koordinatörlerinden KUN Art Space kurucusu Elif Sezer ve aralarında depremzedelerin de bulunduğu genç sanatçılarla yarışmanın ve serginin serginin önemini ve üretimlerini konuştuk.

Nihan Karadeniz, Tuval üzerine punch nakış, 80X60 cm, 2023

Bu yarışmanın ve serginin önemi nedir? 

2021 yılı yaz aylarında, pandemi süreci devam ederken, sanatçı dostlarımın yaşadığı zorlukları görmemle galeri açma fikrimin oluşması paralel olarak gelişmişti. Aynı zamanda sanat bölümlerinde okuyan öğrenciler de hep aklımın bir köşesindelerdi. Bu süreçte onlar için ne yapabilirim, onları nasıl motive edebilirim diye düşünmekteydim. Pandeminin üzerine bir de bölgemizde yaşanan deprem felaketi, sürecin uzamasına sebep oldu. Ancak projenin de biraz daha gelişip, 2 büyükşehir belediyesinin projeyi duyup yürekten desteklemeleri, projeyi daha profesyonel bir biçimde planlamamızı sağladı. Projenin olgunlaşıp, hayata geçmesi yaklaşık 2,5 yıl sürdü. Sonuç olarak, bu projenin benim için önemi; hayatlarının devamında sanatçı olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilere gelecekleri ile ilgili bir nebze de olsa umut verebilmek, onları görüp anlayan izleyicilerin, galerilerin, hocaların ve hatta belediyelerin olduğunu gösterip, hayallerini gerçekleştirebilmeleri için bir adım atabilmelerini sağlayabilmekti. Bu süreçte karşılaştığım sanat profesyonelleri dostlar ve destekçiler ile sadece 3 ille kalmayıp Anadolu’nun her köşesinden öğrencilerin katılabildiği ulusal bir projeye dönüşmesi ise gelecek yıllar için en büyük temennimiz.

Dönay Öniş, Tuval üzerine aktirilik, 80×100 cm

Bu proje genç sanatçılar için nasıl bir fırsat sunuluyor?

“Portfolyo Seçki Yarışması”, öğrencilere bir yarışmaya katılmaktan öte, portfolyolarının sanat profesyonellerine ulaşmasını sağlamakta, üniversite okudukları bölgelerin ve sergilerin yapılacağı diğer şehirlerin koleksiyonerlerine ulaşabilmelerini, ayrıca sanat kolektifleri ve vakıfların bünyelerinde düzenlenebilecek öğrenci programlarına katılmalarını, seçilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Yarışmada verilen başarı ödülleri ve üretim destek ödülleri ile üretime devam edebilmeleri için küçük bir bütçe ile bile olsa motivasyonlarını güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Sergileme süreci hakkında neler söylemek istersin? Nasıl kurguladınız ve nasıl bir zemine oturttunuz?

Sergileme sürecine Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bize sunduğu restorasyonu bitmiş bir kaç yeni mekanı gezerek planlamaya başladık. İstanbul’dan sevgili küratör Ezgi Bakçay ve Mersin’den koordinatörümüz Veli Mert ile birlikte Adana şehir merkezinde yer alan, restorasyonu 1 yıl kadar önce tamamlanmış konağı gördüğümüzde hem konum olarak, hem de 36 sanatçı işinin sergilenmesini sağlayacak genişlik açısından sergiye uygun bulduk. Tabii ki tarihi eser statüsündeki binada sergileme hazırlık süreci için çok kısa bir zaman olduğundan, resmi prosedürlere de uyarak mekana en uygun sergileme yöntemlerini araştırdık. Belediyelerin yasalar doğrultusundaki imkanları dahilinde, önce portfolyolara bakılarak sergilemeye uygun yaklaşık 150 adet civarında eser arasından, eserler mekanda seçilerek; başarı ödülü, konu ve teknikleri göz önüne alınarak küratörlerin belirlediği yerlere yerleştirildiler. Büyükşehir’e ait sanat galerisi depremde zarar görüp yıkıldığı için alternatif mekanları değerlendirmek, ve tarihi bina statüsünü de göz ardı etmeden sergilemeyi tamamlamak yadsınamayacak kadar zor, ancak keyifli bir süreçti.

Hande Naz Duyuler, Adana

Her ilden bir Lisans, bir Yüksek Lisans ve bir Sanatta Yeterlik/Doktora alanında dokuz  katılımcıya 10.000 TL tutarında “Başarı Ödülü”  36 katılımcıya ise 5.000 TL tutarında “Üretim Desteği” verildi.

Aralarında depremzedelerin de bulunduğu Adana, Mersin ve Hatay’dan üniversite öğrencileri sergide yer alan işlerini ve üretimlerini şöyle anlatıyorlar:

İlginizi çekebilir:  Hayvanlar Konuşamaz, Sen Bağır

Hande Naz Duyuler – Çukurova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Bölümü Doktora Öğrencisi

“Benim ana sanatım heykel ve bu sergide üç tane heykelim sergileniyor. Üretimlerimle kil kullanıyorum ve figüratif çalışmalar yapıyorum. Sesiz sakin kendi halinde olan figürler bunlar. Belki bir araladıkları onların bu yalnızlıklarını üzerinden alabiliyor ya da o yalnızlık da onları huzurlu kılabiliyor. Bu yarışmayı duyduğumda çok heyecanlandım. Çünkü hem Adana için hem de hem de Çukurova için hatta devamında da Türkiye için çok fazla öğrenciye ulaşabileceği için çok güzel bir destek projesi olduğunu düşünüyorum. Seçildiğim için de kendimi  şanslı hissediyorum. Çünkü  özellikle günümüzde ekonomik şartlar nedeniyle sanat üretimi çok zor. Artan malzeme ve boya fiyatları nedeniyle çok zorlanıyoruz… Bu nedenle de burada hak eden öğrencilere bu konuda destek sunulmasını da çok önemli buluyorum. Diğer yandan serginin Adana dışında da sergilenecek olması bizim gibi genç sanatçıların görünürlüğü için çok kıymetli.”

Melis Yılmaz Aktaş, Bekleyiş, Tuval üzerine akrilik, 80 x 100 cm, 2024

Gizem Teberik –  Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yüksek Lisans

“Ben, Çukurova Üniversitesi Resim İş Bölümü Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Şimdi Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yüksek Lisans yapıyorum. Bu serginin genç sanatçılar için çok büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Yine işlerimin Adana dışında da sergilenecek olmasından dolayı heyecanlıyım. Ben çalışmalarım da psikoloji üzerine odaklanıyorum ve seri üretimler yapıyorum. Buraya da “Sürmenaj” adlı bir serimle katıldım. ”

Zehra Dinç – Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü

“Benim, portfolyo seçki yarışmasında katılma sebebim biraz da ilham olmak. Neden derseniz, ben 6 Şubat depremlerinde çok yakın bir arkadaşımı kaybettim.  Arkadaşım atölye derslerinde hep “sen bana ilham oluyorsun” derdi. Bu sözü hep omzumdadır. Hep yanımdaymış gibi kulağımın arkasındadır. Bu sebeple de belki insanlara ilham olurum diye buradayım… Gençler bu tarz yarışmaların ve sergilerin hep içerisinde olmalı… Bu tarz projeler de hep devam etmeli.. Ben buraya kendimi çizdiğim bir çalışmayla katıldım. Son zamanlarda çalıştığım bir seri bu ve burada kendimi çizdim. Sebebi ise depremden sonra daha  çok kendimi tanımaya ihtiyacım olduğunu fark etmemdi. Kendimle çözmediğim şeyleri çözmeye çalışıyorum. Sorular sorup, cevaplar arıyorum.  Bu nedenle kendime yöneldim. Aslında daha çok dışa döndüğüm ama bir yandan da çok içe döndüğüm bir dönem. Böyle hayat amacımı sorguladım bir dönemim de burada sergilenen işlerimi ürettim.”

Yüsra Dirik, Mersin

Mahmut Esad Arvas – Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Ben, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden sergiye katılıyorum. Buradaki çalışmam da ise Antakya’yı anlatıyorum. Son dönemde Antakya’nın bende bırakmış olduğu izlenimler, gündelik hayattan kesitler üzerine üretimler yapıyorum. Bu da o çalışmalarımdan biri. Özellikle depremden sonra gündelik hayatın detayları benim üretimlerimde çokça öne çıkıyor. Bugün ne yazık ki Hatay’da gündelik hayatın neşesi yok. Hatta yaşam neredeyse yok. Bu sergiye Hatay’ın eski güzel günlerinden bir ayrıntı çalışma ile katılmak ve o günleri yeniden anımsamak için güzel bir moral ve motivasyon sebebi oldu diyebilirim.

Almina Aydemir – Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü 

Sergideki çalışmamda gündelik hayatta yakalamaya çalıştığım duyguları ve küçük anları yansıtmaya çalıştım.  Genellikle disiplinlerarası çalışıyorum. Yani tek bir malzemem yok. Metal ahşap, kil alçı, bu tür malzemeleri üretimlerimde kullanabiliyorum. Bu yarışmayı da bizlerin görünürlüğünü sağladığı için çok önemsiyorum.

Almina Aydemir, Mersin

Gizem Coşkun – Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Yarışmada üretim desteği ödülüne hak kazandım.  Küresel iklim krizi ve çevre sorunları üzerine odaklanıyorum. Buzulların erimesi, hayvanların yok oluşu ve çevre sorunları ile ilgili dijital teknolojileri kullanarak illüstrasyonlar çizip kampanyalar üretiyorum. Şu anda da çevre sorunu ele aldığı bir dijital sanat çalışmam sergileniyor. Ben bir depremzedeyim, zor geçen günlerin ardından sanat üretip bu sergide yer alıyor olmak benim için çok kıymetli… Şu an bilgisayar üzerinden üretimlerime devam ediyorum ancak Hatay’da baskı imkânlarımız çok zorlaştı. Başka şehirlerden baskılarımızı kargo yardımıyla alabiliyoruz.  Hayatımız hala normale dönmedi, dönmeye çalışıyor. Bizim de depremde evimiz yıkıldı şu anda konteynırde yaşıyorum.

Gülten Nur Gündoğdu – Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü 

Ben üretimlerimde genellikle yazıyı kullanıyorum. Bunu da bir şeyleri ifade ediş tarzı olarak vurgulayıcı olarak görüyorum. Bunu yaparken de politik bir noktadan yola çıkıyorum. Sanat piyasasının bugünkü durumuna dönüp baktığımda ise daha çok uzun ve zorlu bir yolumun olduğunu biliyorum. Ama bu alanda var olmak ve ilerlemek istiyorum.  Bu nedenle de burada eserlerim ile yer alıyor olmaktan dolayı mutluyum.

Yüsra Dirik, Tuval üzerine karışık teknik 80×80 cm

İlk kez Adana Mutfak Müzesi’nde (Kılavuz Konağı) açılan sergi 21 Temmuz’a kadar görülebilecek. Ardından  Ekim ayı içerisinde Mersin Yenişehir Belediyesi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi ve Üçüncü final sergisi de Aralık ayında İstanbul’da yapılacak.

Previous Story

Dön-Dün Bak: Türkiye’de Trans Hareketinin Tarihi

Next Story

Kaymakamlıktan Sergiye Yasak

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.