İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) sanatçıları harekete geçirdi. İklim krizine dikkat çekmek isteyen sanatçılar kentin dört bir yanına eserlerini yerleştirdi. 12 Kasım’a kadar devam edecek konferans sürecinde iklim krizine dikkat çekmek üzere neon uyarılar, bayraklar, kutup ayıları gibi ilginç detayları içeren 6 ekolojik çalışma izleyiciyle buluştu.
A rendering of Mary Ellen Carroll’s Indestructible language © the artist
31 Ocak’a Kadar Neon Işıklar Yanacak
Eserlerden ilki New Yorklu sanatçı Mary Ellen Carroll’un “Indestructible language” adlı işi. The Schoolhouse adlı binanın çatısına yerleştirilen eserde kırmızı neon harflerle “It Is Green Thinks Nature Even In The Dark” yazıyor. Eseri çalıştıran enerji yüzde 100 yenilenebilir. Eserin ışığı 30 Ekim’de açıldı, 31 Ocak 2022’ye kadar açık kalacak.
Okyanustaki Plastikler Bayraklara Dönüştü
Londralı sanatçı Morag Myerscough ve #TogetherBand adlı organizasyonun ortak işi olan “Clean Power” ise üzerlerinde “Güneş, Deniz, Hava ve Temiz Güç” yazan bayraklardan meydana geliyor. 40 bayrak, okyanuslardan toplanan plastiklerin geri dönüştürülmesiyle oluşturulmuş.
Umut Heykelleri
İngiliz tasarımcı Steuart Padwick’in “Hope Sculptures” başlığını taşıyan heykelleri ise üç parçadan oluşuyor. Padwick eserleri İskoç yazar ve şairlerin yardımıyla üretti. Çimentosuz betondan üretilen heykeller, devam eden iklim krizinin zorunlulukları konusunda bir başka hatırlatma.
Somonlar Yaşamı Kritik
The Art Newspaper’ın haberine göre heykeltıraş Joseph Rossano’nun “Salmon School” adlı eseri ise 350 parçadan meydana geliyor. Zirvenin Blue Zone adlı alanına yerleştirilen eser, yabani somonlar için soğuk ve temiz suyun önemine dikkat çekiyor.
İnsanlar ve Ağaçlar
Öte yandan Matthew Rosier’in “City of Trees” adlı eseri insanlar ve ağaçlar arasında geçmişte olan simbiyotik ilişkiye dikkat çekerken sanatçı Bamber Hawes’in “Clarion” adlı 3 metrelik dev kutup ayısı belki de altı eser arasında en fazla dikkat çeken oluyor.