Contemporary Istanbul 19. Edisyondan Notlar  - ArtDog Istanbul
Erdil Yaşaroğlu, Sokak Köpeği, Poliyser, Metal, Beton 300 x 900 x 300 cm, 180 kg, 2023

Contemporary Istanbul 19. Edisyondan Notlar 

Rixos Tersane İstanbul'da 14 ülkeden 53 galeriyi ağırlayan Contemporary Istanbul'un 19. edisyonu 27 Ekim'de sona eriyor.

/

Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat fuarlarından Contemporary Istanbul 19. Edisyonu yarın sona eriyor. Geçtiğimiz yıl şiddetli yağış sonrası galerilerin bulunduğu bazı bölümlerin sular altında kaldığı fuarda mekan olarak bazı değişikliklere gidilmiş. Fuar bu yıl Tersane Istanbul’un içerisinde yer alan Rixos Hall A ve Rixos Hall B’nin yanı sıra Haliç kıyısındaki terasların açık alanları da dahil olmak üzere üç farklı mekâna yayılıyor.

Li Jie, Facing the Sun, Oil on canvas, 120 x90 cm, 47 1/ x 35 3/8 in, 2024. HOFA

İspanyolca konuşulan ülkeler ve Latin Amerika ülkelerine odaklanan 19. Edisyona sanat severlerin ilgisi ise bir hayli fazla. Bu yıl galeri alanlarına girişlerde de düzenlemelere gidilen fuara Rixos Hall B’den giriş yaptığınızda sizi ağırlıklı olarak yabancı galeriler karşılıyor. Bu bölümde en çok dikkat çekenlerinden  Joan Gaspar Galerisi, Barselona’dan fuara katılmış… Galeri aralarında Joan Miro, Pablo Picasso gibi dünyaca ünlü İspanyol ressamların yer aldığı seçkisiyle oldukça davetkar… Lizbon’dan katılan Pedro Cera Galerisi  yetkilisi ise Contemporary Istanbul’a katılmayı bir kaç senedir düşündüklerini ve bu sene yer almaktan dolayı mutlu olduklarını vurguluyor.

Assa Kauppi, We are all here for the funeral – Bee Girl, Bronze, 2023. GSA Gallery

Fuara birlikte katılan Valensiya’dan Jorge Lopez ve Madrid’den I Galeria Jose de la Mano galerileri ise iki Türkiye doğumlu sanatçının eserlerini fuara birlikte taşımışlar. 1982 İstanbul doğumlu sanatçı Volkan Diyaroğlu ve 1924 İskenderun doğumlu – bugün hayatta olmayan- Joseph Terdjan… Ziyaretçilerin ilgi gösterdiği iki sanatçının eserlerinin odağındaki konular  göç ve kimlik….  Kaybolmuş sanatçıları keşfeden I Galeria Jose de la Mano galeri yetkilisi yakın zamanda Paris’te bir atölyede Türk sanatçılara ait 70’li ve 80’li yıllardan eserler bulduklarını anlatıyor. Fuarda Ermeni asıllı sanatçı Joseph Terdjan resimlerini sergileyen galeri, “Bu insanları hiç kimse bilmiyor. Biz Contemporary Istanbul’da yer alarak onları tanıtmak istedik,” diyor.

Volkan Diyaroğlu.  Jorge Lopez Galeria.

“Türkiye’de bizim Avrupa ve Amerika’da yaptığımız galericilikten biraz daha farklı bir sistem var burada. Türkiye’deki sanat çok daha farklı Avrupa’dan. Türkiye’de ilk olarak alıcı gelip bizden sanatçının ismini alıyor ve eser hakkında, eserin sanatçısı ve tarihi hakkında araştırma yapıyor; sonrasında almaya karar veriyor ya da vermiyor. Avrupa’ya göre çok daha fazla araştırma sürecinden geçiyor burada eser alım satımı. Alıcı burada çok daha özenli, ne istediğini biliyor ve aldığı eserin koleksiyonuna uyup uymayacağına da önemsiyor,” diye de ekliyor.

Joseph Terdjan. I Galeria Jose de la Mano.

Türkiye’nin önde gelen galerilerinin de yer aldığı fuarın bu bölümünde Dirimart Fahrelnissa Zeid, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Komet, Yüksel Arslan, Canan Tolon, Ayşe Erkmen, İnci Eviner, Sarkis’in eserlerinin de de aralarında bulunduğu geniş bir seçkiyle dikkat çekiyor.

Sarkis, Arc -en-ciel comme mesure n3,
Fine art print fixed on aluminium, neon 131×200 cm Ed. 1/2 +1AP, 2022. DIRIMART.

Galeri 77,  bu bölümde aralarında Karen Arakel, Narek Arzumanyan, Gayane Avetissian, Gurgen Babayan, David Martirosyan gibi sanatçıların da bulunduğu geniş bir seçkiyle fuarda… Galerinin dikkat çeken eserlerinden biri üretimlerinde doğa, insan ve hayvan çatışmasına yer veren Mehmet Resul Kaçkar’ın sonsuza uzanan tarlalarından Göç III adlı resmi.

Mehmet Resul Kaçar, GÖÇ III. Tuval üzerine yağlı boya, 190 x 150 cm, 24. Gallery 77

Yine Anna Laudel  genç ve deneyimli sanatçılardan oluşan seçkisiyle burada öne çıkanlardan… Galerinin seçkisinde yer alan isimler ise şöyle:

Belkıs Balpınar, Lal Batman, Lennart Bred, Ramazan Can, Tuğçe Diriü, Anke Eilergerhard, Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin, Mathias Hornung, Bilal Hakan Karakaya, Ekin Su Koç, Serkan Küçüközcü
Ardan Özmenoğlu, Daniele Sigalot, Cem Sonel ,Hanefi Yeter ve Serpil Yeter

MARCK, 38- Pyramide, Ed. 1/5, Installation 100 x 55 cm, 2024

Rixos Hall A bölümünde ziyaretçilerin ilgisini toplayan galerilerden biri de Antalya’dan Gülden Bostancı Galeri… Kısa süre önce sahnelerden tanıttığımız sanatçı Cem Andiran’ın temsiliyetini duyuran galeri, fuarda sanatçının hayli dikkat çeken iki portre işini de sergiliyor. Yine pratiğinde nakış tekniğini kullanarak gündelik hayat içinden imgeleri kumaş üzerinde dokuyan sanatçı Mustafa Boğa’nın da eserlerini fuar boyunca galeri standında görmek mümkün.  Alp İşmen, Burhan Kum, Baran Kurtoğlu  Hazal Aktaş, Pelda Aytaş, Baki Bodur ve Hale Feriha Hendekcigil de eserleri sergilenen sanatçılar…

Cem Adrian, ‘Portrait of Love’ Digital manipulation, 71,5 x 100 cm Hahnemuhle fine art print, 2024. Gülden Bostancı Galeri

Brezilyalı sanatçı Camila Rocha’nın  büyük ebatlı eğrelti otu yerleştirmesi Öktem Aykut’un dikkat çeken eserleri arasında.

Camila Rocha, Asılı Eğrelti Otu, Tuval üzerinde akrilik, bakır tel 12 m. 2024. Öktem Aykut

BüroSarıgedik ise Cengiz Çekil, Eda Çekil, Erdem Taşdelen, Erdil Yaşaroğlu ,Gülsün Karamustafa, Meriç Algün, Vahap Avşar, Ebru Nakamura  ve Leyla Pekmen seçkileriyle fuarda yer alıyor.

Gülsün Karamustafa. Resimli Ay (İstanbul Manzaralı ve Çiçek Desenli), Cam altı baskı, kolaj 85x 65 cm, 2016- 2019. Gülsün Karamustafa, Vadedilmiş Resimler, Kompozit panel üzerine akrilik. BüroSarıgedik

C24 Gallery’den Fırat Neziroğlu’nun halı formu üzerine dokuduğu sokak hayvanları serisi de fuar ziyaretçilerinin ilgisini toplayan eserlerden…

Fırat Neziroğlu, Benim Tasmam, Elyaf üzerine el işi nakış ve el işi dantel, 72.5 x 40.5 cm, 2024. C24 Gallery

“Yetmişlerde Doğanlar” Sergisi

Bu yıl İspanyolca konuşulan ülkeler ve Latin Amerika ülkelerine odaklanan fuar, İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenen Yetmişinde Doğanlar: İspanyol Çağdaş Resmine Bir Bakış sergisiyle 21 İspanyol ressamın eserlerini de izleyiciyle buluşturuyor.

Yetmişinde Doğanlar: İspanyol Çağdaş Resmine Bir Bakış sergisi

İspanyol sanatçılar Elvira Amor, Antonio Ballerster Moreno, Eduardo Barco, Marta Beltrán, Fernando Clemente, Jerómino Elespe, Miguel Fructuoso, Norberto Gil, Rubén Guerrero, Secundino Hemández, Miki Leal, Gloria Martín, Eduardo Martín del Pozo, Regina de Miguel, Teresa Moro, Ruth Morán, Guillermo Mora, Cristóbal Ortega, Javier Parrilla, Maru Quinonero ve Maria Yellettisch’in eserlerinin yer aldığı serginin küratörlüğünü Juan Manuel Bonet’in üstleniyor.

Yetmişinde Doğanlar: İspanyol Çağdaş Resmine Bir Bakış sergisi

Yeni İspanyol resim sahnesinin canlılığına tanıklık eden sergisinde figüratif ve soyut üslupların yanı sıra bu iki kategori arasındaki sınırları aşan eserler bir arada yer alıyor. Çalışmalarını belli belirsiz tuval ve kağıt üzerinde geliştiren ressamlar olduğu gibi, aynı zamanda heykeltıraş  ya da seramikçi olanlar da var. Yetmişinde Doğanlar sergisinde yer alan sanatçılardan bazıları üretimlerinde İspanya’nın  zengin ve çeşitli sanat geleneğinin öncüllerine atıfta da bulunuyor.

Esra Gülmen, Ne Seninle Ne Sensiz, Ayna cilalı paslanmaz çelik, alüminyum, 2024. House of Brothers Lounge.

Contemporary Istanbul’un gelenekselleşen The Yard Açık Hava Sergisi, Cenevre’deki MAH Musee d’Art et d’Histoire’ın direktörü ve Contemporary Istanbul’un sanat danışmanı Marc Olivier Wahler’in küratörlüğünde gerçekleşiyor. Bu yıl sergide yer alan sanatçılar ise Anselm Reyle, Bilal Hakan Karakaya, Bilal Yılmaz, Ebru Döşekçi, Erdil Yaşaroğlu ve Etienne… Erdil Yaşaroğlu’nun dokuz metrelik dev boyutu ve  parlak rengiyle dikkat çeken Sokak Köpeği eseri The Yard’ın öne çıkanlarından…  Sanatçının 2023 tarihli işi sokak hayvanlarının şehirdeki varlığına dikkat çeken bir “anıt”niteliğinde…

Katılımcı Galeriler

Andrea Rehder Arte Contemporânea (São Paulo, Brezilya); Anna Laudel (İstanbul, Türkiye – Bodrum, Türkiye – Düsseldorf, Almanya); Art On İstanbul (İstanbul, Türkiye); AWC Contemporary Gallery (Dubai, BAE); Berlín Galería (Madrid, İspanya), BFM ART CENTER (Şangay, Çin); bitforms gallery (New York, ABD); Bozlu Art Project (İstanbul, Türkiye); BüroSarıgedik (İstanbul, Türkiye); C24 Gallery (New York, ABD); Callirrhoë (Atina, Yunanistan); DİFOART (İstanbul, Türkiye); Dirimart (İstanbul, Türkiye); Ferda Sanat Platformu (İstanbul, Türkiye); GALERİ 77 (İstanbul, Türkiye); Galeri Nev İstanbul  (İstanbul, Türkiye); GALERİ SİYAH BEYAZ (Ankara, Türkiye); GALERİA JOAN GASPAR (Barselona, İspanya); Galería José de la Mano (Madrid, İspanya); Galleria Studio G7 (Bologna, İtalya); Gillian Jason Gallery (Londra, İngiltere); GSA Gallery (Stockholm, İsveç); Gülden Bostancı Gallery (Antalya); HOFA (Londra, İngiltere); Jorge López Galería (Barselona, İspanya); Karpuchina Gallery (Prag, Çek Cumhuriyeti); Leila Heller Gallery (Dubai, BAE); Mark Hachem Gallery (Paris, Fransa); Muse Contemporary (İstanbul, Türkiye); OG Gallery (İstanbul, Türkiye); Öktem Aykut (İstanbul, Türkiye); OneArc Gallery (İstanbul, Türkiye); Pedro Cera (Lizbon, Portekiz); Pg Art Gallery (İstanbul, Türkiye); Pi Artworks (İstanbul, Türkiye ve Londra, İngiltere); PİLEVNELİ (İstanbul, Türkiye ve Bodrum, Türkiye); Piramid Sanat (İstanbul, Türkiye); Sconci Gallery (Dubai, BAE); Sevil Dolmacı (İstanbul, Türkiye ve Dubai, BAE); SIMBART PROJECTS (İstanbul, Türkiye); SISTEMA Gallery (Moskova, Rusya); TAEX (Londra, İngiltere); İBB Kültür AŞ/Taksim Sanat (İstanbul, Türkiye); Trafo Gallery (Prag, Çek Cumhuriyeti); Villa del Arte Galleries (Barselona, İspanya); Vision Art Platform (İstanbul, Türkiye); W-Galeria (Buenos Aires, Arjantin); Wizard Gallery (Roma, İtalya); x-ist Gallery (İstanbul, Türkiye) ve ZİLBERMAN (Istanbul, Türkiye – Berlin, Germany – Miami, USA).

Previous Story

Pelin Esmer’den Yeni Film: “O DA BİR ŞEY Mİ”

Next Story

Zeyrek Çinili Hamam’da “Bizans’a Yelken Açmak”

0 0,00