Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli 23 Ekim ön izleme ve 24-27 Ekim tarihlerindeki genel ziyaret günlerinde sanatseverlerle buluşacak Contemporary Istanbul’un detayları ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.
The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul’u çağdaş sanat dünyasında önemli bir merkez haline getirmek hayaliyle çıktıkları yolculukta, bugün gelinen noktanın büyük bir gurur ve heyecan verici olduğunu belirterek, “Bu yıl 19. yaşını dolduran Contemporary Istanbul, Türkiye’de ve dünyada çağdaş sanatı keşfetmek, paylaşmak ve derinlemesine anlamak isteyen sanatseverler için bir buluşma oldu. İçinde bulunduğumuz çağın belirsizliklerine rağmen sanatın birleştirici, iyileştirici ve dönüştürücü gücüne olan inancımız hiç sarsılmadı. 2006 yılında, dünyadaki 21. sanat fuarı olarak hayatına başlayan ve bugün dünya genelindeki 350’den fazla sanat fuarı arasında yer alan Contemporary Istanbul, bu coğrafyanın önemli bir ‘Yumuşak Güç’ markası haline geldi,” dedi.
Güreli konuşmasında dünya çağdaş sanat pazarı 2023 verilerini de paylaştı.
“Dünyada sanat piyasasında 2023 yılında ve 2024 yılının ilk yarısına baktığımızda pek çok anlamda rakamsal büyümeler görüyoruz. Bu durum Türkiye’deki pazara da etki ediyor. Contemporary Istanbul olarak 20. yaşımıza ilerlerken kamu kurumları, özel kurumlar ile yerel yönetimler ve STK’lar arasında iş birliği değil, güç birliği kurulması ihtiyacı var.
“Türkiye’nin önde gelen ulusal ve uluslararası ‘yumuşak güç’ markası olarak, 20. yılımıza doğru ilerlerken güç birliği ile ulaşmamız gereken hedeflerimizin altını çizmek isterim,” diyen Güreli bu hedefleri şöyle sıraladı:
“İstanbul’un yeniden bir çağdaş sanat üretim merkezi olarak konumlandırılması; sanat üretim alanlarının kurulması, çağdaş sanatın İstanbul’un kamusal alanlarında yaygınlaşması; sanatçı ve galerilerin dünyadaki sanat fuarlarına katılımlarının, Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatı destek kapsamına alınması; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından kurumların sanat yatırımlarının teşvik edilmesi; kurumsal koleksiyonerliğin özel sektör kurumlarınca benimsenmesi ve çağdaş sanat yanında, tüm yaratıcı sanat dallarının, edebiyat, sinema, tiyatro, müzik ve dans yanında mimarlığın, tasarımın, gastronominin ve mutlaka sporun içinde olduğu ülkemizin ‘Yumuşak Gücü’nün öne çıkarılması.”
Contemporary Istanbul Vakfı Ödülleri
Güreli konuşmasının sonunda vakfın sanatı ve kültürel ortamın gelişmesi amacıyla, önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan bir ödül programı başlatacağını da duyurdu. Seçici Kurulu’nu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Rabia Bakıcı Güreli, Agah Uğur, Ali Güreli, Haldun Dostoğlu ve Hasan Bülent Kahraman’dan oluşmakta olup, 5 ayrı kategoride gerçekleşecek. Contemporary Istanbul Vakfı Ödülleri’nin ilk edisyonu için ödül sahipleri önümüzdeki günlerde açıklanacağı, ödül heykelciğinin Ela Cindoruk ve Nazan Pak’ın tasarımıyla hazırlandığı belirtildi.
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Bakıcı Güreli konuşmasında fuarla ilgili şu ayrıntıları paylaştı:
“Bu yıl 19. edisyonunu gerçekleştirmeye hazırlandığımız Contemporary Istanbul’da ağırlayacağımız galerilerin, sanatçıların, koleksiyoner ve sanatseverleri Tersane Istanbul’un içerisinde yer alan Rixos Hall A ve Rixos Hall B’nin yanı sıra açık alanlarda da ağırlayacağız. Bizim için Haliç’i Contemporary Istanbul’un sergileme alanı olarak kullanmak, şehirle bütünleşmek demek. Haliç’in tarihi dokusunun, şehrin kültürel çeşitliliğini temsil ettiğine inanıyoruz. Contemporary Istanbul, tarihi ve çağdaş arasında bir tür köprü haline geliyor, yerel ve global olanı bir araya getiriyor ve en önemlisi de şehir ve sanat ilişkisini öne çıkarıyor.”
19. Edisyonunda Neler Dikkat Çekiyor?
Contemporary Istanbul’un bu yılki konuk ülke programı İspanya, İspanyolca konuşulan ülkeler ve Latin Amerika ülkelerine odaklanıyor. Türkiye-İspanya ticari ilişkilerinde önemli rol oynayan firmaların yer aldığı Corporate Club partnerlerinin katkıda bulunduğu Spain & Latin America Focus programı kapsamında, Andrea Rehder Gallery (São Paulo), Berlin Galleria (Sevilla), Jorge Lopez Galeria (Valencia), Galería Jose de la Mano (Madrid) ve W Galeria (Buenos Aires) galerileri yer alacak. Fuar boyunca CIF Dialogues konferans programında yer alacak konuşmalar, seçkin galeriler ve ayrıca Juan Manuel Bonet’nin seçkisiyle Contemporary Istanbul’un bu yılki edisyonunda Madrid Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kültürel İlişkiler Departmanı ve İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenen Born in the Seventies (Yetmişli Yıllarda Doğanlar) sergisi gerçekleştirilecek. İspanya Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho’nun da destek verdiği bu özel sergide, İspanya’nın dört bir yanından 15 farklı galeri tarafından seçilen 21 sanat eseri yer alacak. Madrid’den 8, Barselona’dan 2, Sevilla’dan 2 ve Valencia, Santander ve İspanya-Portekiz sınırındaki yaklaşık 150 bin nüfuslu Badajoz’dan galerilerin yer alacağı sergide, İspanya Büyükelçiliği’nin özel davetiyle, galerilerin temsil ettiği sanatçılar da bulunacak.
Fuarın gelenekselleşen The Yard Açık Hava Sergisi, Cenevre’deki Musee d’Art et d’Histoire’ın (Sanat ve Tarih Müzesi) direktörü ve Contemporary Istanbul’un sanat danışmanı Marc Olivier Wahler‘in küratörlüğünde gerçekleşecek. The Yard Açık Hava Sergisi’nde katılımcı galeri sanatçılarının yanı sıra Anselm Reyle, Bilal Hakan Karakaya, Bilal Yılmaz, Ebru Döşekçi, Erdil Yaşaroğlu, Etienne Krahenbul, Franco Guerzoni, Giulio Paolini, Georg Herold, Gözde Can Köroğlu, Kazım Karakaya, Kemal Tufan, Metin Alper Kurt, Onur Mansız, Semih Zeki ve Ugo Rondinone’nin 19 eseri, fuar içinde özel olarak belirlenen Haliç kıyısındaki açık alanlarda ve Rixos Hall A terasında sergilenecek.
CIF Dialogues Konferans Programı
İGA Art iş birliği ile 2 güne yayılacak CIF Dialogues konferans programı kapsamında farklı disiplinlerde uzman isimleri ağırlayacak. Bu yılki programda uluslararası konuşmacılar da yer alacak. CIF Dialogues oturumları, Spain & Latin Amerika Focus bölümündeki İspanya, İspanyolca konuşulan ülkeler ve Latin Amerika ülkelerinden, sanata ve yapay zekâ çağında dijital sanata odaklanan özel bir program sunacaklar. Gazeteci Fatih Altaylı, The Yard Açık Hava Heykel sergisinin küratörü Marc Olivier Wahler, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin söyleşi yapacağı E-ink teknolojisiyle BMW iX Flow Geliştirme Mühendisi ve Proje Lideri, BMW Grubu Dr. Stella Clarke ve yine Ali Güreli’nin söyleşi yapacağı Elgiz Müzesi Kurucusu ve Koleksiyoner Can Elgiz, Galeri Kurucusu ve Koleksiyoner Yahşi Baraz, PwC Türkiye Danışman Ortağı ve Koleksiyoner Feride İkiz ile Koleksiyoner, Contemporary Istanbul Danışma Üst Kurulu Üyesi Saruhan Doğan, sanatçılar, küratörler ve koleksiyonerler için kripto sanata odaklanan disiplinlerarası bir platform olan TAEX’in İş Geliştirme Direktörü Stefanie de Regel, bitforms Gallery NY Kurucusu ve Direktörü Steven Sachs, Dijital Satış Stratejisti Sureyya Wille, Museum Gegenstandsfreier Kunst Direktörü Wilko Austermann, Badr El Jundi Vakfı Başkanı ve GCC İspanya Kurucu Üyesi olan Maria Gracia de Pedro, Kamusal Sanat Uzmanı ve Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu Direktörü Miguel Blanco Carrasco gibi isimler CI 19’da CIF Dialogues kapsamında bir araya gelecek.
Özel Projeler
Akbank Sanat bu yıl, Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki ‘Oyun Oyunu Bozar” adlı sergi ile fuarda yerini alacak. Yaratıcılığın ve sanatın bir oyun olduğuna değinen sergi, Mehmet Ali Uysal ve Genco Gülan imzalı heykel eserlerden oluşuyor.
BMW i5 Flow NOSTOKANA, BMW’nin yenilikçi renk değiştirme teknolojisini Güney Afrikalı sanatçı Esther Mahlangu’nun geleneksel sanat anlayışıyla buluşturan aracıyla BMW’nin en yeni renk değiştirme teknolojisini, arabaların sanat eserlerine dönüşmesini sağlayan teknolojiyi sanatseverlerle buluşturuyor.
Contemporary Istanbul’un 19. edisyonunda ayrıca görsel sanatçı Quayola ve LG OLED, Chaumont-sur-Loire Şatosu bahçelerinden algoritmik olarak üretilmiş gece çiçeklenmelerini betimleyen ‘Jardins d’Été’ (Yaz Bahçeleri) adlı video serisini sunuyor.
70 yıllık köklü üretim geleneği ile kadim bir element olan demiri zamansızlaştırarak hayatın her alanına sunan Tosyalı, Osman Dinç ile iş birliğine giderek, “Bir Dünya Hikayesi”: Zamana Demir Atmak sergisi ile çeliği sürdürülebilir sanatla buluşturuyor.
Trendyol Sanat, Candaş Şişman iş birliği ile “SYN-Phon, duyusal deney ve bir dizi ses performansı eşliğinde, izleyiciyi ses ve görselin ilişkisini keşfetmeye davet eden trans-linguistik bir yolculuğa çıkaran çalışmasını Contemporary Istanbul’da sanatseverlerle buluşturuyor.
Katılımcı Galeriler
Andrea Rehder Arte Contemporânea (São Paulo, Brezilya); Anna Laudel (İstanbul, Türkiye – Bodrum, Türkiye – Düsseldorf, Almanya); Art On İstanbul (İstanbul, Türkiye); AWC Contemporary Gallery (Dubai, BAE); Berlín Galería (Madrid, İspanya), BFM ART CENTER (Şangay, Çin); bitforms gallery (New York, ABD); Bozlu Art Project (İstanbul, Türkiye); BüroSarıgedik (İstanbul, Türkiye); C24 Gallery (New York, ABD); Callirrhoë (Atina, Yunanistan); DİFOART (İstanbul, Türkiye); Dirimart (İstanbul, Türkiye); Ferda Sanat Platformu (İstanbul, Türkiye); GALERİ 77 (İstanbul, Türkiye); Galeri Nev İstanbul (İstanbul, Türkiye); GALERİ SİYAH BEYAZ (Ankara, Türkiye); GALERİA JOAN GASPAR (Barselona, İspanya); Galería José de la Mano (Madrid, İspanya); Galleria Studio G7 (Bologna, İtalya); Gillian Jason Gallery (Londra, İngiltere); GSA Gallery (Stockholm, İsveç); Gülden Bostancı Gallery (Antalya); HOFA (Londra, İngiltere); Jorge López Galería (Barselona, İspanya); Karpuchina Gallery (Prag, Çek Cumhuriyeti); Leila Heller Gallery (Dubai, BAE); Mark Hachem Gallery (Paris, Fransa); Muse Contemporary (İstanbul, Türkiye); OG Gallery (İstanbul, Türkiye); Öktem Aykut (İstanbul, Türkiye); OneArc Gallery (İstanbul, Türkiye); Pedro Cera (Lizbon, Portekiz); Pg Art Gallery (İstanbul, Türkiye); Pi Artworks (İstanbul, Türkiye ve Londra, İngiltere); PİLEVNELİ (İstanbul, Türkiye ve Bodrum, Türkiye); Piramid Sanat (İstanbul, Türkiye); Sconci Gallery (Dubai, BAE); Sevil Dolmacı (İstanbul, Türkiye ve Dubai, BAE); SIMBART PROJECTS (İstanbul, Türkiye); SISTEMA Gallery (Moskova, Rusya); TAEX (Londra, İngiltere); İBB Kültür AŞ/Taksim Sanat (İstanbul, Türkiye); Trafo Gallery (Prag, Çek Cumhuriyeti); Villa del Arte Galleries (Barselona, İspanya); Vision Art Platform (İstanbul, Türkiye); W-Galeria (Buenos Aires, Arjantin); Wizard Gallery (Roma, İtalya); x-ist Gallery (İstanbul, Türkiye) ve ZİLBERMAN (Istanbul, Türkiye – Berlin, Germany – Miami, USA).
Contemporary Istanbul biletleri “contemporaryistanbul.com” adresinden alınabilecek.